Túl sokat ülsz? Akkor ez a veszély téged is fenyeget!

Ha túl sokat ülünk, mondjuk a tévé előtt, sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az ereinkben halálos vérrögök - figyelmeztetnek a Minnesotai Egyetem kutatói. Az alsó végtagok keringése van ilyenkor veszélyben, leggyakrabban a lábak fő vénáiban alakulnak ki vérrögök, mélyvénás trombózist okozva. Ráadásul ugyanez a vérrög a tüdőbe kerülve tüdőembóliához is vezethet.

Vérrögök véralvadás által keletkeznek, ami egy nagyon fontos és meglehetősen bonyolult fiziológiai folyamat, jelentősége pedig nyilván az, hogy az összetapadt vérlemezkék egy sérülés esetén képesek "begyógyítani" a sérült vérereket. A véralvadás így nagy szerepet játszik abban is, hogy csökkenjen vagy elálljon egy vérzés.

Akkor is ülünk, amikor nem kéne...
Akkor is ülünk, amikor nem kéne...Shutterstock

A vérrögképződés egy teljesen normális, ráadásul fontos folyamat tehát, melynek ideális esetben nincsenek komolyabb következményei. Sajnos azonban előfordul, hogy olyankor is képződik egy-egy vérrög, amikor erre valójában nincs szükség. A vérlemezkék ugyanis akkor is összetapadhatnak, amikor a vér nem áramlik megfelelően, mondjuk, mert hosszabb időt töltünk mozdulatlanul, vagy mert az ér összeszűkül.

Tök egészségtelen a hosszú időn át tartó ücsörgés

A Minnesotai Egyetem kutatói egy korábbi japán kutatást alapul véve a nyugati populáció tagjait vizsgálták, és arra voltak kíváncsiak, mekkora a mélyvénás trombózisok előfordulása a kifejezetten hosszú TV-műsorok alatt.

A tévézési szokások mellett a kutatók 15.000 amerikai dohányzási szokásait és súlyát elemezték, valamint azt, hogy rendszeresen szoktak-e mozogni. A vizsgálat arra is kitért, hogy a résztvevők voltak-e már kórházban trombózis miatt.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik gyakran és hosszú ideig szoktak tévézni, 1,7-szer nagyobb valószínűséggel kapnak trombózist, emellett pedig az ázsiaiak jellemzően sokkal kevésbé hajlamosak a vérrögképződésre, mint a nyugatiak.

Az eredmények azt mutatják, hogy még azoknál is magasabb a trombózis kockázata, akik rendszeresen mozognak,

nekik sem szabad figyelmen kívül hagyni a hosszan tartó ülő magatartásformák okozta káros hatásokat - mondja Yasuhiko Kubota, a tanulmány vezetője.

A vénás trombózis megelőzése érdekében érdemes tehát törekedni rá, hogy minél kevesebb időt töltsünk ülve, rendszeresen mozogjunk, és csökkentsük a testsúlyunkat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek