A nővéredtől tanulhatsz a legtöbbet a szexről és a kapcsolatokról

A Missouri Egyetem kutatása szerint a lányok intim témákról inkább nővéreikkel beszélnek szívesen.

Sarah Killoren, a College of Human Environmental Sciences professzora, a családi kapcsolatok szakértője szerint az idősebb lánytestvérekkel való meghitt beszélgetések sokban hozzájárulnak a kamaszok egészséges pszichoszexuális fejlődéséhez, mivel a lánytestvérek egymással sokkal őszintébbek párkapcsolati és szexuális témákban, mint barátaikkal, szüleikkel, vagy akár más felnőttekkel – írja a Phys.org.

Ha a szülők azt szeretnék, hogy lányaiknak normálisan működő párkapcsolatai legyenek a jövőben, bátorítsák a gyerekeket, hogy beszélgessenek ilyen témákról egymással.

A tabuként kezelt kérdések nem lesznek jó hatással a serdülők későbbi kapcsolataira – mondja Killoren, aki legújabb kutatásában 60 tizenéves lány testvérpár randizással kapcsolatos beszélgetéseit vizsgálta.

Beszámolója szerint az idősebb lánytesók saját párkapcsolati és szexuális tapasztalataikat megosztva igyekeztek tanácsokat adni a fiatalabbaknak, inkább a negatív dolgokra hívva fel azok figyelmét, hogy megóvják a kisebbeket a kellemetlen tapasztalatoktól, legyen szó a szexről, vagy éppen egy bántalmazó kapcsolatról.

Az üzenetek jelentős része összhangban volt azzal a társadalmi szemlélettel, hogy a gyerekek inkább várják meg, hogy legyen egy komolyabb kapcsolatuk, minthogy tizenévesen összevissza szexeljenek, ami elég sok negatív következménnyel járhat. Az idősebb testvérek arra is gyakran felhívták a kisebbek figyelmét, hogy ne hanyagolják értékes baráti kapcsolataikat akkor sem, amikor éppen fülig szerelmesek.

„A vérségi kötelék szorosabb relációt, intimebb viszonyt eredményez, mint a baráti kapcsolatok – mondja Killoren - a testvérek egymással sokkal őszintébben nyilvánulhatnak meg, mint a barátok, például egy idősebb testvér nyugodtan kifejezheti rosszallását húga neki nem tetsző párválasztása miatt, míg ha egy barát teszi ugyanezt, az gyakran a barátságba kerül.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra