Több fiút ér erőszak az első randin, mint amennyi lányt

Azt gondolnánk, a tinilányok sokkal nagyobb valószínűséggel válnak fizikai erőszak áldozatává a társkeresés során, ám egy új kanadai kutatás szerint a fiúkból hamarabb lehet áldozat.

A British Columbia Egyetem és a Simon Fraser Egyetem által készített vizsgálat az első olyan észak-amerikai tanulmány, amely összehasonlítja a fiúk és a lányok statisztikáit. A kutatók három évtizedes időtartamon belül 35.900 tanulót, 7-12. évfolyamos diákokat követtek nyomon.

2013-ban 5 százalékban fordult elő fizikai bántalmazás társkeresős randikon, 2003-ban ez a szám még 6 százalék volt. Míg a lányok 4,2 százaléka számolt be arról, hogy agresszió áldozatává vált, a fiúk 5,8 százaléka jelentette ugyanezt.

Ha egy szerelmi légyotton elcsattan egy-egy pofon, annak általában nem a lányok, hanem a fiúk az elszenvedői

- úgy tűnik, társadalmilag még mindig teljesen elfogadott, hogy a lányok felpofozzák a fiúkat akár az első randevún” - mondja Catherine Shaffer, a Simon Fraser Egyetem kutatója.

Azok a fiatalok ráadásul, akik társkeresés közben erőszak áldozataivá válnak, jellemzően kockázatkeresőbbek, sokkal inkább hajlamosak a depresszióra és nagyobb eséllyel foglalkoznak az öngyilkosság gondolatával is. Shaffer szerint az mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy az erőszak összességében csökkenő tendenciát mutat. Talán hatással van a fiatalok mentalitására az egészséges párkapcsolatokról szóló oktatóprogramok, de a tinédzsereknek több ilyen foglalkozásra lenne szükségük.

Agresszió és agresszió között is van persze különbség, ahogyan az sem mindegy, milyen típusú erőszakról mennyire szívesen számol be később az áldozat. Mivel ebben a kutatásban célzottan csak az ilyen megnyilvánulások mennyiségét vették figyelembe, az eredmények is leginkább arra figyelmeztetnek, hogy az erőszak semmilyen formában nem oké egy randin (sem) - függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb volumenű, és hogy a nő vagy a férfi követi azt el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek