Vigyük ki a gyerekeket is a Könyvfesztiválra!

A gyerekeket annak ellenére is érdemes magunkkal vinni a könyvfesztiválra, hogy pocsék az idő - vagy legalábbis hideg van.  Akinek szerencsésen tovább tart a tavaszi szünet, annak péntekre is szemléztünk programokat a standok böngészésén túl, hétvégén pedig menjenek családostul, hiszen úgyis télies lesz idő.

A Manó Könyvek pénteken 10:00-től 10:30-ig a Legyél te is hős olvasó! címmel, a Hős olvasó-sorozat kötetekhez kapcsolódóan kínál programot a szerzőkkel, majd 10:30-től 11:00-ig Erdős Virág Szorzótábla-versikézik a gyerekekkel.

Utána keződik a Pagony kiadó játékos könybemutatója: Az első bé hörcsöge címmel jelenik meg Igaz Dóra könyve, a cím nagyjából be is lövi a korosztályt. Bár a könyv még nem járt a kezünkben, de eddig sem a kiadó választásaiban, sem a kiadóhoz tartozó minden idők leg- gyerekkönyvesboltja, a Bartók Béla utcai Pagony atmoszférájában és prgramjaiban nem csalódtunk.

Fesztiválon vagy sem, letöltögetünk párat a Bookr Kiadó 170 interaktív meséjéből, és ellátogatunk a standjukhoz is. A nagy sikerű magyar start up, a Bookr most második születésnapja alkalmából tette ingyenesen elérhetővé az összes fizetős tartalmát. Minden otthon maradó, vagy fesztivállátogató szülőnek ajánlom: a Bookr meséi klasszikusoktól a kortársakig olyan interaktív, ötletes mesefeldolgozások, amik abszolút bevonják a “tabletsimogató” generációt is, úgy, hogy sem az olvasás élménye, sem a mese nem csorbul.

A standjukon pénteken 15:00 órától 16:00 óráig lesz interaktív mesevetítés Életre kel Terka címmel, vendégük-meseolvasójuk-játszópartnerük pedig a csodálatos Hámori Gabriella.

Utána nagyobbacska alsósokat és a felsősöket már át lehet irányítani Nényei Pál Ne bántsd a Zrínyit –című rendhagyó irodalomórájára (és ha már úgyis arrafelé járnak, feltétlenül szerezzék be Nényei tanár úr irodalomkönyvét, Az irodalom visszavágott, egyszerűen azért, mert kell: mert így kell okosan és szórakoztatóan irodalomkönyvet összeállítani klasszikusnak és nehéznek számító szövegekkel a mai gyerekeknek. Nagyon várjuk, milyen lesz a tanár úr élőben.

Ha (kisebb és nagyobb) kamaszaink vannak, még az 17:00 órától 18:00.ig tartó Mórás könyvbemutató és beszélgetés is érdekes lehet a számunkra (és persze nekik is): a patinás, de folyton megújuló kiadó remek érzékkel nyúl a valóban mai tizenéveseket megszólító, igényes irodalomhoz, legyen szó magyar szerzőkről, vagy fordításokról. Ezúttal Kamaszgondok – Problémaközpontú ifjúsági irodalom címmel Caroline Solé Szavazz rám! és Ruth Oshan Minden, ami szép köteteit mutatják be a fordítók és a szerkesztő, Dávid Ádám.

Szombaton a Gyermek(b)irodalomban ismét a Pagony kezd 10:00-től 11:00-ig, méghozzá olyan klasszikusokkal, mint a Berg Judit-Agócs Írisz páros: mellettük Vadadi Adrienn–Igor Lazin és Kőszeghy Csilla új könyveinek bemutatója zajlik majd egy mesedélelőtt keretében. Gondolom Berg Ruminija másoknál is megingathatatlan, kőbe vésett klasszikus: ha nem, és kisiskoláskorú gyerekük van, akkor a bemutató mellett ajánlom a sorozatot, kincsre fognak találni.

Utána 11:00-től 11:30-ig a Kolibri kiadó új Seuss-klasszikusai, a Zöld sonkás tojás és Kell egy kedvenc kapcsán nem csak beszélgetést és felolvasást, hanem közös főzőcskézést is tervezett, amiben a gyerekem marcipánból ügyeskedhet, amíg én megveszem a könyveket, mert hát ugye Seuss is eléggé kell majd. A kötetről egyébként Szabó T. Anna költő és édesanya beszélget jelenleg fordítói minőségben a szerkesztővel. Mindeközben egyébként, ha a marcipánból elegünk van, a Csimotánál is lehet kézműveskedni.

shutterstock 221592391
Shutterstock

A kisebb gyerekkkel rendelkezőknek (1-3) érdemes maradni a Kerekítő Manó bábelőadáson, amit Móra könyvkiadó szervez 11:45-től 12:15-ig. Kerekítő Manó nagy kedvence a korosztálynak. Persze gondolom idősebbek is maradhatnak. Az enyém már sajnos fintorog, hogy Kerekítő Manó, ovisoknak való.

12-15-től 12:45-ig viszont az egyáltalán nem ovisoknak íródott A mágikus állatok iskolája című Margit Auer- regényből készült színdarabot nézhetjük meg a Kolibri színházzal, erre talán még a finnyás nagyobbakat is be lehet ültetni. Rögtön ezután érdekesnek tűnik még A lovag, a hercegnő és a rettenetes sárkány című könyve alapján készült ( a napok alatt többször is ismételt) rajzos mesejáték is (12:45-13:15), egyrészt, mert Baronits Gábor színész adja elő, és őt szeretjük, a másik alkotó pedig Kun Fruzsina, grafikus, aki szerintem az egyik legjobb magyar gyerekkönyvillusztrátor.

Délután 14:00-től 15:00-ig szintén lesz egy nagy Kerekítő manó foglalkozás, ezúttal az ovis korosztálynak, ütős és fújós hangszerekkel, Kovács Judit bábjátékával.

Kamaszoknak és kamaszlelkű szülőknek, és minden kíváncsi olvasónak is érdekes lehet a 14:00 és 15:00 között bemutatott Reposzt sorozat, szintén a Mórától, ahol népszerű szlemmereket (Kemény Zsófi, Pion István, Gábor Tamás Indiana) kértek fel arra a sorozat szerkesztői, hogy válogassanak össze és kommenteljenek egy-egy karcsú kötetre valót olyan klasszikusok verseiből, mint Arany, Petőfi, József Attila. Az újszerű sorozat célja, hogy a mai kamaszokhoz közelebb hozza és befogadhatóvá, elérhetővé tegye a klasszikusokat.

A délutáni programok hosszú sorából mi még a 16:00-kor kezdődő Kolibris bábelőadást néztük ki, A Sárkány, aki nem akart aludni címmel, ami Bíró Szabolcs újonnan megjelent gyerekkönyvének történetét dolgozza fel, és a Bilimbó háza óvónénijei bábozzák el. Valószínűleg itt is meg fogom kapni a hatévestől az ovis jelzőt (és messze nem alaptalanul), de a sárkányok szerencsére még mindig érdeklik őt is. 16:30-tól egyébként Baronits és Kun Fruzsina megismétlik a délelőtti rajzos előadást A lovag, a hercegnő és a rettenetes sárkány címmel, úgyhogy akinek erre fáj a foga, egy fél délutánt sárkányokkal tölthet.

Mindeközben a külső pódiumon 16:00-tól 17:00-ig Tóth Krisztina olvas fel a Felhőmesékből, bár a jelenlegi időjárást tekintve, lehet hogy túl aktuális lesz a cím, és valahova átszervezik majd a fesztivál szervezői.

Vasárnap, ahogy mindig, szintén a Pagony könyvemutató-meseolvasó alkalmával nyitunk 10:30-kor , majd 11:00-től Lackfi János mesél a gyerekeknek a Dombontúli mesékből.

A nap inkább a szülőknek, mint a gyerekeknek kedvez (bár folyamatosan lesznek kézműveskedések, és egyéb el-lefoglaló programok): számomra legérdekesebbnek az Osztovits-teremben tartott beszélgetés tűnik a Testvérekről, nem csak szülőknek – A testvérviszonyok hatásai a gyermek- és felnőttkorban című HVG- könyvek kiadványról, amit akkor is beszerzek, ha a programig nem jutok el, és a közvetlenül utána kezdődő 11.30-tól 12:15-ig tartó beszélgetés szintén a HVG-könyvek szervezésében, ami a Tanulási technikák lépésről- lépésre címmel érdekes lehet minden iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülő számára.

De nagyon érdekes lesz a Megosztok, tehát vagyok című könyvről szóló beszélgetés is 13:00 és 14:00 között, ami a tizenévesek, Z-generáció netes szokásairól, és a rájuk szóló veszélyekről szól majd. Nem tudom, lehet-e a témában újat elmondani Zimbardo és Tari Annamária után, de ha újat nem is, máshogy és érdekesen biztosan.

Visszatérve a gyerekekre, 13:00 és 13:45 között mutatják be a Csimotások A nagy hullám és A Tavaszi Nyúl című, legújabb Papírszínház-meséket, ami, mint könyv-tárgy, varázslatosan gyönyörű, minden széplelkű gyerekkel ajánlom, aki már nem eszi meg a könyvlapokat. Akiket a cizellált varázslatok helyett inkább a gépek érdekelnek, ugyanebben az időpontban a Móra kiadó standjánál Molnár Jacqueline grafikussal kézműveskedhetnek és festhetnek a Robotok című könyv kapcsán.

14:00 és 15:00 között az áltsulis generációnak mutatja be új, magyar könyveit a Móra kiadó Hajdú Steve és persze a szerzők, Vig Balázs és Dóka Péter részvételével. Dóka legutóbbi, nagysikerű regénye, A kékhajú lány olyan remek volt, hogy alig várjuk az új megjelenést, és persze lehet vinni a régit is, dedikáltatni, vagy beszerezni, ha még nincs meg.

Közvetlenül ezután 15:00 és 16:00 között, ha még nem facsartuk ki magunkat eléggé, Lackfi János az Eszter-lánc trióval tart közös könyvbemutató és rendhagyó irodalomórát Az informatikus kutyája címmel. Ismerve a szerzőt, látva címet, valószínűleg rettenetesen fájdalmas és közben borzasztóan vicces szójátékokra és rímekre számíthatunk majd, meg sok-sok pattogó, friss ütemre: erre készüljenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra