Most már az is megcsodálhatja Klimt Csókját, aki nem látja

Interaktív reliefet készítettek Gustav Klimt híres festményéből, A csókból a bécsi Belvederében. A domborművet, amit nemcsak megérinteni lehet, de beszél is a látássérültekhez, a Fehér Bot Világnapján, 2016. október 15-én mutatják be - adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Fehér Bot Napja/A Látássérültek Világnapja

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Forrás: Jeles napok

Két éve tart az AMBAVis EU-s projekt, amelynek célja, hogy a taktilis észlelésen és a 3D technológián alapuló fejlesztésekkel a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé és megélhetővé tegyék a műalkotásokat a múzeumokban. Ennek keretében készült el Klimt egyik leghíresebb festményét, A csókot ábrázoló interaktív relief, amely a látássérültek számára is lehetővé teszi, hogy minden apró részletében megismerjék a mesterművet.

hr-VRVisRelief564215
Andreas Reichinger / VRVis

A 42x42 centiméteres dombormű megalkotásához a számítógépes technológiát hívták segítségül, így a képen pixelhűen kitapintható minden apró kompozíciós részlet és díszítőelem. Ráadásul az ujjak mozgását követő technológiát is beágyaztak a domborműbe, így a kép bizonyos részeit megérintve A csókról szóló információkat hallhat a látogató. 

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek