Igen, tavasz van és süt a nap, de azért érdemes olvasni is!

Friss könyvajánlónkban ezúttal is több műfajból szemezgettünk, így gyűjtésünkben talál komor, de fontos verseskötetet Röhrig Gézától, aki az Oscar díjas Saul fiából eddig színészként lehetett ismerős, pályafutását egykor bloggerként kezdő fiatal írónő első kötetét sok szívszorítással és mosolyogtató öniróniával, izgalmas olvasnivalót, amely a XXI. század emberének egyik félelmét, az öregedést boncolgatja, és David Brooks új írását, amelyben ezúttal a társas kapcsolatok helyett önmagunk megismeréséhez nyújt hasznos mankókat.

Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit (Magvető)

unnamed

Szépirodalommal indítva súlyos mondanivalójú, mindenképp fontos és valószínűleg meghatározó kötetet ajánlunk elsőként. Röhrig Géza egy csapásra ismertté vált a most már Oscar-díjas Saul fia kapcsán, amelyben ő maga alakítja a sonderkommandós címszereplőt, akinek - maga is rabként - a túlélés érdekében emberek ezreinek legyilkolását kell végigasszisztálnia. Alakítása Oscar-díjat hozott a filmnek, Röhrig világsztárokkal pacsizhatott a díjkiosztón, mégsem filmszínészként tervezi az életét. Már csak azért sem, mert már komoly irodalmi munkásság áll mögötte, a Magvetőnél a napokban megjelent verseskötete már a tizedik könyve lesz.

Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit versei témájukból fakadóan egyszerre brutálisak és érzékenyek, de mindenekfelett letaglózóak. Fő témája az identitás törékeny mivolta: hogyan viszonyulunk saját gyökereinkhez és saját magunkhoz, hogyan tudunk mindezzel együtt élni és úgy alakítani sorsunkat, hogy ne akadályozzon minket a lépéseinkben? Az író egyéni és családi tragédiákat vonultat fel, melyek során gyilkosság, árulás, kitaszítottság és a verseken keresztül megjelenik az áldozat összetettsége és emberi esendősége. Röhrig ezúttal nem a filmvásznon játssza el, hanem saját szavaival minden kétséget kizárólag jeleníti meg a felfoghatatlant: azt, hogyan tud az ember átlényegülni, idomulni embertelen helyzetekhez; mi mindenre képes, hogy túléljen, vagy hogy minden racionalitás ellenére véghez vigyen valamit.

Gideon Greif - Könnyek nélkül sírtunk (Európa)

Greif Konnyek nelkul borito k

Bár a magyar kiadás csak áprilisban várható, szervesen kapcsolódik Röhrig kötetéhez és persze a Saul fiához. Az izraeli történész Könnyek nélkül sírtunk című könyve ugyanis az auschwitz-birkenaui Sonderkommandó életben maradt tagjaival készült beszélgetéseket fűzi össze, és a magyar orvos, Nyiszli Miklós emlékiratai mellett ez volt a másik fontos forrása Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének. Greif történészprofesszor, több holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmény kutatója, fő területe az auschwitzi megsemmisítőtábor és az ott működő Sonderkommando.  

1995-ben adta ki a Könnyek nélkül sírtunk  című könyvét, amely először németül jelent meg, majd később még hat nyelven. Legújabb, 2015-ben megjelent, Itamar Levinnel együtt írt munkájában (Aufstand in Auschwitz) az 1944. októberi Sonderkommando-felkelés történetét tárta fel . „Aki elolvassa a válaszokat a dr. Greif által e hat túlélőnek feltett mélyre ható, alapvető jelentőségű kérdésekre, óhatatlanul megfigyelheti a napról napra átélt tapasztalatokat, amelyeket mint a Sonderkommando tagjai Aschwitz-Birkenau krematóriumaiban szereztek. A mindennapi élmények úgy tárulnak fel, mint pontos sebészi szike által ejtett sebek” – írja a könyv előszavában Gerald Fleming holokausztkutató. 

Szaniszló Judit - Beenged (Magvető)

beenged

Még mindig a szépirodalomból szemezgetve, jöjjön a friss Petri György díjas Szaniszló Judit első kötete, aki olyan mindenki számára, jól ismert hétköznapi problémákat feszeget, mint a magánytól való félelem vagy a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségei.

Szaniszló írásaival már a kötet megjelenése előtt, a főbb irodalmi folyóiratokban már találkozhattunk, valamint saját, Combfiksz című blogján, amely 2007-ben a Goldenblog közönségdíjasa lett. Kötetében egy harmincas éveiben járó, a kapcsolat és az egyedüllét között ingázó nő mesél családról, magánéletről és a munkahelyi mindennapokról. 
A történetekben keveredik az érzelem és a fanyar önirónia, az olvasónak nem lesz nehéz azonosulnia az általa életre keltett főszereplővel, aki hozzánk hasonlóan néha jól pofára esik, összeveszik a családtagjaival, szakít, majd újra szerelembe esik, és nem mindig szeret bemenni a munkahelyére. A könyv bemutatója március 25-én lesz az Írók Boltjában.

David Brooks: Úton önmagunk felé (Libri)

Brooks,D UtonOnmagunkFele 72dpi

Február végén jött ki David Brooks, a The New York Times publicistájának és a népszerű Társas lény szerzőjének új könyve. Brooks ezúttal különböző korszakok kiemelkedő alakjainak - mint például Szent Ágoston, Montaigne, Eisenhower vagy Samuel Johnson -, személyes történetein keresztül mutatja be, hogy a siker csak ritkán hullik az ölünkbe, sokkal inkább alázat, tudatosság, sok munka és persze némi szerencse szükségeltetik hozzá. A korunkra jellemző versenyszellem megkívánja tőlünk, hogy felvegyük a kesztyűt és ahelyett, hogy várnánk a lehetőségekre, inkább elébe menjünk azoknak. Brooks könyve abban is segít eligazodni, hogy mindezt miként érjük el, és felhívja arra a figyelmet: nem árt néha türelmesnek lennünk és a lépcsőfokokat egyesével venni. 

       

       

Rudi Westendorp: Öregség öregedés nélkül – Az öregedés művészete (Libri)

Westendorp OregsegOregedes 72dpi

És ha már megtudtuk, hogyan is kerülhetünk önmagunkhoz meg persze a sikerhez is közelebb, azt sem árt magunkban rendbe tenni, hogyan viszonyuljunk saját öregedésünkhöz és miként képzeljük el majd az idősebb korunk éveit. A március elején boltokba kerülő könyv, ha nem is ad erre teljes körű megoldási útmutatót, de legalább beszél az öregedés témájáról. Pedig ez a mai szépség- és fiatalságorientált világban általában nemkívánatos, az elöregedő Európa és a fenntarthatatlanná váló nyugdíjrendszerek fényében viszont egyre aktuálisabb topik. És nem árt erre felkészülnünk, ha már az elismert holland orvos, Rudi Westendorp szerint is kinőttük a fennálló biológiai és társadalmi rendet. Megoldási javaslatai a lakhatástól a munkaerőpiac újraszervezéséig terjednek, az egyén legfontosabb feladata mégis az, hogy elfogadja az öregedést és megtanuljon élni vele, hogy aztán minél tovább maradhasson aktív, és élhessen idős korban is teljes életet. A könyv átfogó útmutatót ad: bemutatja az öregedés fiziológiai, pszichikai vonatkozásait, de kitér különböző betegségekre, amelyek idősebb korban gyakoribbak (mint a rák vagy a demencia), és arra is rámutat, hogy az öregedés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a világtól elszeparáltan, magányosan és inaktívan éljünk. A könyv egyfajta figyelmeztetés is, hogy bár néha könnyű elcsábulni a jelennek és a közeli jövőnek, de nem árt, sőt szükséges hosszabb távra tervezni és megalapoznunk egy élhető időskort, még ha addig sok mindent hozhat is az élet.

Bodor Ádám - A barátkozás lehetőségei (Líra)

unnamed (1)

Egy különleges kötetet ajánlunk, amely Bodor Ádám 80. születésnapján jelenik meg. A Magvető Kiadó dupla érdekességgel készül, ugyanis nemcsak az új kiadvánnyal köszönti az írót, hanem a kötetet a neves évforduló apropójából Ferenczi Gábornak a könyv novelláiból készült, azonos című 2007-es tévéfilmjének DVD-jével kiegészítve jelenteti meg.

"Egy szálloda, egy benzinkút, egy országút. Egy sofőr, egy vendég, egy pincér, egy hotelportás, egy nő. Látszólag véletlen találkozások, amikből sorsok rajzolódnak ki" - írja a Port.hu a filmről, mellyel maga az író is elégedettnek tűnik.

"...föltétlen figyelmet érdemel A barátkozás lehetőségei című film, amely négy novellám alapján készült. Ha létezik a prózában sajátos világ, amely nevemhez kötődik, ahhoz léptékben, hangulatban kétségkívül ez áll a legközelebb" - méltatja a kötet ajánlójában Bodor a végeredményt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra