Végre saját mozitermet kap a magyar Drakula!

Pár hete írtuk meg, hogy ideiglenesen Budán lesz az Örökmozgó Filmmúzeum, és most már azt is tudjuk, hogy mi nyit a helyén: október 1-jén Art+Cinema néven működő mozi várja a kultúra iránt érdeklődőket a VII. kerület Erzsébet körút 39. szám alatt. A nagyterme pedig az egyik leghíresebb magyar, minden Drakulák ősapja, Lugosi Béla nevét viseli majd.

A tervek szerint ez a hely több lesz egy artmozinál: igazi kulturális találkozási pont szeretne lenni: a vetítések mellett filmhetek, -fesztiválok és -klubok, illetve közönségtalálkozók színesítik majd a programot. A mozi választékában szerepet kapnak a gyerekműsorok, lesznek diafilmvetítések, illetve egyebek mellett színházközvetítések, az előtérben pedig DVD-bolt is várja majd a közönséget.

Előzmények

Az említett címen 1912 óta működik mozi, amely az évtizedek során számos átalakítás mellett több néven is üzemelt már (Royal Nagymozgó, Vesta, Pentele, Mátra, és Örökmozgó).

Tisztelgés Lugosi Béla előtt

Az Art+ Cinema nagyterme egyúttal felveszi Lugosi Béla nevét, tisztelegve ezzel az egykor Olt Arisztid néven kiemelkedő magyar színészi pályát befutott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba emigrált, és ott hollywoodi sztárszínésszé vált művész nagysága előtt. A Lugosi Béla teremben decemberben látható lesz a Rendkívüli mesék (Extraordinary Tales, spanyol, 70 perc, rendezte: Raul Garcia) című egészestés animációs film, ami Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző stílusú adaptációja, és az antológia egyes sztorijait olyan nevek mesélik el, mint – az archív felvételről megszólaló – Lugosi Béla, valamint Roger Corman, Christopher Lee, Guillermo del Toro, és Julian Sands.

Ezeket nézheti majd

Az Art+ Cinema napi több előadásban artfilmeket vetít majd, ősszel premierben olyan díjnyertes fesztiválkedvencek lesznek műsoron, mint a Berlinale-díjazott Victoria, az idei cannes-i filmfesztivál zárófilmje, az Ég és jég között, a Cannes-ban gálavetítésen (Special Screening) bemutatott Barbet Schroeder-film, az Amnézia, illetve Fekete Ibolya új filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból. Emellett a mozi műsorát a Globe Színház, és a Royal Shakespeare Company előadás-közvetítései, illetve filmklasszikusok vetítései is színesítik majd a Pannónia Entertainment-tel együttműködésben.

Google Street View

Az október 1-jétől látható filmek Gaspar Noé Szerelem, Thomas Vinterberg A vadászat című drámái, a Rio, szeretlek!, és a Samba című romantikus filmek, A Bélier család című családi vígjáték, valamint Shakespeare: Tévedések vígjátéka című színházi felvétele a Globe Színház előadásában. A gyerekprogramok keretében hétvégén diavetítés, és a Postás Pat: A mozifilm várja a családokat.

Filmes bolt és kávézó is lesz

Az Art+ Cinemában filmklub-vetítések, filmhetek, filmfesztiválok is várják majd az érdeklődőket. A Cortex Filmklub kéthetente keddenként 18 órai kezdettel tart filmvetítést és vitát meghívott pszichológusok és filmesek részvételével. A szervezők a pszichológia bizonyos témái mentén választanak filmeket, amelyeket a meghívott előadókkal közösen veséznek ki. A Cortex Filmklub első őszi vetítése a mozi megnyitása előtti premier előtti főpróba lesz, szeptember 29-én, kedden, amikor Gaspar Noé, Szerelem című filmje lesz terítéken. Az ősz folyamán az Art+ Cinemában lesznek a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai és nemzetközi amatőrfilmszemléje is.

Zsuzsa / Facebook / Art+ Cinema

A mozi előterében a Fantasy Film a despot.hu webáruházzal közösen filmes boltot alakít ki, ahol a legújabb DVD-k, Blu-ray-ek, filmes témájú könyvek és filmes ajándéktárgyak közül böngészhetnek és vásárolhatnak kedvükre az érdeklődők. Az online megvásárolt DVD-k átvételi pontjául is szolgál majd a bolt, ahol nyitvatartási időben 10-20 óráig vehetők át a megrendelt termékek.

Az előtérben hamarosan kávézó is nyílik majd, az általános helyér pedig 1100 forint lesz - nyugdíjasok, diákok kedvezményes áron válthatnak jegyet. A pénztár az első előadás előtt félórával nyit.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra