1 millió dolláros nyomravezetői díj Judy Garland rubintos cipőjéért

Augusztusban lesz tíz éve, hogy egy minnesotai múzeumból ellopták az Óz, a csodák csodája című film Dorothyjának híres, varázserejű piros topánkáját, amit Judy Garland viselt az 1939-ben készült filmben. A nyomozás azóta se jutott semmire, ezt elégelte meg egy ismeretlen gyűjtő, aki a tízéves évforduló alkalmából egymillió dollárt  (282 millió forintot) ajánlott fel annak a nyomravezetőnek, aki bármiféle hasznos információval tud szolgálni a rubinköves cipő hollétéről - adta hírül a New York Daily News. 

GettyImages-134980679
John Lamparski

Ez még akkor is gáláns felajánlás a színésznő által viselt cipőért, hogy még három ilyen pár is létezik, az eredeti, amit a színésznő a forgatáson viselt, a washingtoni Smithsonian Intézetben látható. John Kelsch, a minnesotai Judy Garland múzeum igazgatója annyit árult el a nagylelkű felajánlóról, aki inkognitóban szeretne maradni, hogy arizonai, és nagy rajongója Garlandnak és a filmnek. A pénzhez azért nem olyan könnyű hozzájutni, csak akkor fizetik ki, ha a nyomravezető megadja a cipő pontos holléte mellett annak nevét is, aki tíz éve a múzeumból elvitte.

GettyImages-52947322
Mgm Studios

A cipő egymillió dollárra volt biztosítva, de az igazgató szerint mai ára simán elérheti a 2-3 millió dollárt is. És egy érdekes tudnivaló a végére: Dorothy piros topánkája az eredeti L. Frank Baum meseregény szerint amúgy ezüst színű volt, ám pont a színes film térnyerése miatt a musical készítői úgy vélték, a mozivásznon jobban be fog jönni a piros verzió. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek