Az 5 legmenőbb karácsonyi rádió az interneten

A karácsonyi aláfestő zene épp olyan fontos része a készülődésnek és az ünneplésnek, mint a kaja, a fenyő, az ajándékok, vagy az Igazából szerelem. Mindenkinek vannak kedvenc ünnepi lemezei – sokan a régi „Csendes éj” című bakelitre esküsznek, mások számára Mariah Carey a szofisztikáltság csúcsa, és persze ott vannak a régi amerikai karácsonyi slágerek szerelmesei, akik Judy Garlandtól Frank Sinatrán át Diana Krallig bárkitől szívesen végighallgatják a „Have Yourself a Merry Little Christmas”-t, akár naponta ötször is. 

Bevallom, magam is ebbe a kategóriába tartoztam – amíg nem fedeztem fel, mennyi fergeteges online rádióval szórakoztathatom magam és a családomat az ünnepek alatt. Legyen szó jazz, klasszikus, pop, vagy akár hip-hop zenéről, mindenki megtalálja a kedvére való karácsonyi dallamokat a weben.

1. Szvingelős karácsonyt

Számomra a huszas, harmincas és negyvenes évek muzsikái a zene evolúciójának csúcsát jelentik. A swing nem más, mint instant jókedv: a legmélyebb depresszióból is kirángat, megnevettet, táncra perdít. Kattintson ide, ha el akar veszni a shimmyzés rejtelmeiben, gigantikus rózsát tűzne a melltűjére, és Marcell-hullámokkal a hajában várná az ünnepeket. Korai karácsonyi ajándék, hogy még hosszú reklámblokkok sem zavarják meg a meghitt hangulatot.   

3313939
Fotó: Topical Press Agency

2. „Mindent bele” karácsonyt

A Jingle Bell Radio legnagyobb előnye, hogy kombinálja a kedvenc zsánereinket, így nem kell állandóan kapcsolgatni az adók között. Megy a rock a karácsonyfa körül Brenda Lee-vel, Elvis kék karácsonyt ígér, Bon Jovi pedig arra kér minket, hogy látogassunk haza az ünnepekre. Nem állítom, hogy nem fogja napi háromszor hallani ugyanazokat a számokat, de cserébe igazán jó feldolgozásokat foghat ki - az én kedvencem Barbra Streisand "Jingle Bells" átirata, amelyben neurotikus sebességgel üvölti, hogy "Dzsi-dzsi-dzsi-dzsi-dzsi-dzsin-dzsingül, dzsidzsidzsidzsidzsidzsidzsingülbellz!" 

107707292
Fotó: Keystone-France

3. Kisjézusos karácsonyt

Nekik nem számít, milyen évszak van, az Always Christmas rádió csapata a nap 24 órájában, az év 365 napján karácsonyi dalokat játszik. Különösen odavannak a gyerekkórussal megspékelt áriákért, de – ahogy ők fogalmaznak – ha a kis Jézus neve, és/vagy a „hó” szó szerepel egy számban, akkor az már valószínűleg a mágikus listájukon van. Vallásos áhitat garantálva: aki nem jut el az éjféli misére, de azért átélné a templom-fílinget, itt biztosan megkaphatja. 

162075364
Fotó: Bob Beegle

 

4. Nyugis karácsonyt

A lounge zene szerelmesi halálosan odalesznek ezért a San Francisco-i karácsonyi rádióért: klasszikus amerikai ünnepi hangulat, mely leginkább annak köszönhető, hogy olyan halhatatlan zenei ikonok, mint Dean Martin, Ella Fitzgerald, és Doris Day rendszeres vendégek, de mellettük már-már experimentális muzsikának nevezhető, Enigma-stílusú klasszikusok is felcsendülnek. Különösen alkalmas laza baráti vacsorák aláfestő zenéjeként, de szingli ünneplők is remek barátra lelhetnek benne egy üveg Chardonnay lélekemelő társaságában.

79021412
Fotó: Popperfoto

 

5. Rokker karácsonyt

“A Télapó és Jézus találkozásából szokatlan kollaboráció születik” – ígérei a Cutting Edge Christmas rádióadó, és nem vádolhatjuk őket azzal, hogy mellébeszélnek: alternatív rockot és indie-t játszanak, akusztikus és dallamos, nyálmentes popzenével körítve. Aki össze tudja egyeztetni a karácsonyi érzést és a pogózást (bár úgy hallom, hogy manapság a mosholás és a grimmelés dívik), imádni fogja az álmos klasszikusok elektromos gitárral felrázott változatait. 

2816115
Fotó: Scott Gries

 

+1 Kristóf karácsonyt

Végül, de nem utolsó sorban - bár kilóg a sorból, hiszen cseppet sem rádió - itt az én személyes playlistem a legnagyobb kedvenceimhez - nálunk 24-én reggeltől-estig ez szól majd, elősegítve a gondtalan főzés és fesztelen lakásdekorálás folyamatát. Táncos, dallamos, becsiccsentve elviselhetetlen hangon éneklős karácsonyt mindenkinek! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra