Legyen színikritikus ön is!

A Színházi Kritikusok Céhe nemrég nyilvánosságra hozta a Színikritikusok Díja idei várományosainak névsorát, amit most mi is közszemlére teszünk. A túlterhelt kritikusok helyett válasszák meg önök a 2013/14-es évad legjobbjait, hogy tudjanak honnan lesni a profik a szeptember 21-i, Trafóban megtartott átadó ünnepségig, ahol aztán majd kiderül, melyik kategóriában ki nyerte idáén a Színikritikusok Díját. Íme hát a legfontosabb kategóriák esélyeseinek névsora, szavazzon!

A legjobb előadás

Elsőként a legjobb előadást keressük, bár a színikritikusok külön szavaznak majd a legjobb zenés, a legjobb független, és a legjobb gyerekelőadásra is. A mi szívünk leginkább Bodó Viktor Revizorja (kritikánk itt) felé húz, hiszen talán elmondható, hogy ez volt idén az egyetlen politikai témájú darab, ami nem volt iszonyatosan erőltetett. Ettől függetlenül igen erős a legjobb előadás mezőnye, Pintér rendezésére eleve képtelenség bejutni, és a Fényevők (kritikánk itt) sem volt rossz.

A legjobb előadás:

A legjobb rendezés

A legjobb rendezőről is kikérjük a véleményüket, még akkor is, ha önök nem színikritikusok. Itt újra indul Ascher, még mindig a Fényevőkkel, de két nagyhírű rendezés is bekerült a lehetséges nyertesek közé. A Fényevőket Hamlet és Stuart Mária is szorongatja, előbbi Gáspár Ildikót dicséri az Örkény Színházban rendezett előadásért, a másik pedig Bagossy Lászlót, aki szintén az Örkényben vitte színre Shakespeare klasszikusát. Ebben az esetben sem könnyű tehát a választás. Ön kire szavazna?

A legjobb rendezés:

  

Stuart Mária
Stuart MáriaGordon Eszter / Örkény Színház

A legjobb női főszereplő

A legjobb női főszereplővel sincs könyű dolguk a kritikusoknak, hiszen például Kováts Adél Anna Petrovnája igazán elsöprő volt, meg is írtuk, hogy régen láttuk már ennyire jónak a színésznőt. Ettől függetlenül Szandtner Anna ritkán nyúl mellé, ha nyúlt már egyáltalán, és a Miskolci Nemzeti Színházban Lovas Roziról is ódákat zengtek a kritikusok. Önök kinek adnák?

A legjobb női főszereplő:

A legjobb férfi főszereplő

Könyvet is lehetne írni arról, hogy idén ki volt a legjobb férfi színész a színpadon, mindenestre ha már valamiben indulnia kéne a rettenetesŐrült nők ketrecének , akkor az inkább ez a kategória, mint a legjobb szórakoztató előadás, Stohl Andrásnak pedig simán járna is a pont érte. Ezen kívül kifejezetten furcsálljuk, hogy László Zsolt idén nem ütötte meg a mércét, de hát hol vagyunk mi a céhtagságtól. A színikritikusok szerint nem volt túl sok jó előadás idén, erre enged következtetni, hogy ebben a kategóriában is a már fent megtalálható előadások szerepelnek. Jó, mondjuk Fodor Tamás azért erős Erzsébet.

A legjobb férfi főszereplő:

Hamlet
HamletGordon Eszter / Örkény Színház

A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg

Végül, de nem utolsósorban arról is megkérdezzük önöket, hogy Pintér Béla vagy Székely Csaba e a legjobb drámaíró, de talán nem lepődik meg senki, ha az igazi díjat az nyeri, aki két darabbal is fent van a listán. Ennek ellenére Pintér elég jó, szóval ön kinek adná a legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg díját?

A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg:

Titkaink
Titkainkpbest.hu

Színikritikusok Díja 2013-as nyertesei:

A legjobb új magyar dráma: Székely Csaba – Bányavakság

A legjobb előadás: A nép ellensége (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor)

A legjobb rendezés: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei Şerban)

A legjobb zenés/szórakoztató előadás: Liliomfi (Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb független színházi előadás: A Dohány utcai seriff (Füge Produkció – Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Semmi (Budapest Bábszínház, rendezte: Hoffer Károly)

A legjobb női főszereplő: Csákányi Eszter (A 42. hét, Pintér Béla és Társulata) és Eszenyi Enikő (Jóembert keresünk, Vígszínház)

A legjobb férfi főszereplő: Stohl András (Mephisto, Nemzeti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Tenki Réka (Sirály, Nemzeti Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bányavakság, Yorick Stúdió – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)

A legjobb díszlet: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, tervezte: Izsák Lili)

A legjobb jelmez: Liliomfi (Örkény Színház, tervezte: Remete Kriszta)

A legjobb színházi zene: A Dohány utcai seriff / Liliomfi (Füge Produkció – Kaposvári Egyetem / Örkény Színház, Kovács Márton)

A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Katona József Színház)

Különdíj: Orlai Tibor produceri tevékenységéért

Életműdíj: Zsámbéki Gábor

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra