Egyéjszakás kaland a múzeumban

Ami a Múzeumok Éjszakáján történik, azt nem kell szégyellnie otthon, sőt, ez az a kaland, amire családját is magával viheti. Idén június 21-én éjféltől 22. éjfélig tart a 2014-es Múzeumok Éjszakája, amihez már csaknem 500 múzeumot és kiállítóhelyet csatlakozott, melyek elképesztő mennyiségű és témájú programot kínálnak a 24 órára. Ez rengeteg, úgyhogy jó előre nekiálltunk átnézni és kimazsolázni a legjobbakat, hogy önt már ne temesse maga alá a bőség zavara. 

Ha ön budapesti, és nem szívesen tenné ki a lábát a városból

megteheti, itt is elég kalandban lesz része. A Ludwig Múzeum az idei legnagyobb dobását, a Hantai-kiállítást állította csatasorba, ahol szombat éjjel a divatrajongókat várják tárlatvezetésre Lakatos Márkkal. De jó helyen jár akkor is, ha Szabó Győzővel vagy Novák Péterrel találkozna szívesen, szerintük ugyanis a Hopfish, azaz a remény hal meg utoljára, amit zenés-táncos-kultúr-partraszállós improvizációval fognak bizonyítani (vagy cáfolni?). De lesz itt emellett elektronikus zene a Dorothy's Legstől Marge-ig, komolyzene, jazz és kortárs táncelőadások is

mesemuzeum
Bodó Gábor / Múzeumok Éjszakája

Ha nem passzoljuk le a nagyszülőknek a gyerekeket, szinte kötelező kör lesz a Mesemúzeum, ahol Csukás Istvánnal is találkozhatnak a látogatók, bár szerintünk a festéktüsszentés és a sárkányszelidítés is jól hangzanak. Ha inkább a Magyar Nemzeti Galériával ismertetnék meg a kiskorúakat, remek alkalom kínálkozik rá, ugyanis Rutkai Bori nem csak a bandájával lép fel, hanem tárlatvezetést is tart gyerekeknek. A nagyobbakkal pedig bizarr családi élmény lehet a Sziklakórház Atombunker Múzeum harctéri elsősegélynyújtás bemutatója, ahol a közönség bevonásával remélhetőleg azt is megtudhatjuk, mi a teendő a legendás "atomvillanás, jobbról" szituációban. 

Fotó: Karip Timi / Index
Fotó: Karip Timi / IndexKarip Timi / Index

Irodalomkedvelők ezen az éjszakán se hagyják ki az Országos Széchenyi Könyvtárat, ahol Huzella Péter és Mácsai Pál Villon-estjét hallgathatják meg, a szintén irodalomkedvelő, de radikálisabb ízlésűek pedig választhatják a Petőfi Irodalmi Múzeumot is, ott ugyanis a Kistehén zenekar slammerekkel lép fel. Csókolom-rajongók az Új Budapest Galériába gyűljenek, a zenekar énekesnője, Ujj Zsuzsi itt Darvas Kristóffal fog keserédes fatálsanzonokat játszani.

Vidéki nagyvárost választana inkább a kalandhoz?

Ebben segíthet, hogy aznap éjjel 50 % kedvezménnyel utazhat vonattal nem csak Budapestre, de Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba és Miskolcra is. Szétnéztünk, hova miért érdemes felkerekedni.

Hagyományőrőzőbb típusok számára Szent Iván éjjelén kötelező a tűzugrás, amihez egészen Pécsre kell utazniuk, de ennyit csak megér, hogy szerelmet varázsoljanak magunknak, nem? A Janus Pannonius Múzeum ilyen programmal készül ugyanis, s ha már tűz van, főznek is rajta. Debrecenben a Déri Múzeum, a MODEM és a Debreceni Református Kollégium Múzeumának összefogása ígér néhány jó programot. Utóbbiban egyházi karikatúrákból rendeznek kiállítást, ami eleve kíváncsiságra ad okot, de hogy ugyanitt Besh O’Drom koncert is lesz, az egyházi intézménytől már-már vagány vállalás. A MODEM Darvasi László írót kérte fel tárlatvezetésre, de ehhez egy nappal korábban kell útrakelnünk, mert hajnali program. Viszont ha ön Ladánybene 27 rajongó, pont átér a koncert után a Déri Múzeumhoz a tűzzsonglőr-bemutatóra.

A vidéki helyszínek közül talán Kecskemét vette legkomolyabban a lehetőséget, egyértelmű kedvencünk, és nem csak azért mert mobil appal is készültek, hanem mert a negyven helyszín között retro buszflotta szállítja a látogatókat. A híres Ciróka Bábszínház, ami egyébként gyerekekre szakosodott, most egész este pajzán előadásokkal lesz tele, a gyerekeket pedig a Kecskemétfilm animációs fimstúdióban várják rengeteg mesével. De ha igazán jól akar szórakozni, meglátogathatja a Kápolna Galériát, ahol épp ezen az estén nyitják a kortárs festők nagyjainak Határlények című kiállítását. Ha kedve szottyan egy kis irodalomra a zenehallgatás és a borozás mellett, akkor fiatal írók, költők (Áfra János, Tóth Kinga, Németh Zoltán) beszélgetésébe is belehallgathat. Az udvarban a Kerámia Stúdió munkatársainak segítségével rakutechnikával égethet magának saját vázát emlékbe (a család férfitagjai addig jó helyen lesznek a Zwack Múzeumban), végül a retróbusszal mindannyian visszajuthatnak a Bozsó Gyűjteménybe, ahol talán a Nagymosásba (Ulrich Gábor kiállítása) beleférnek mindannyiuk viselt dolgai.

Hogyan? Hol? Mennyiért?

A Múzeumok Éjszakája több vidéki városban ingyenesen látogatható program, de Budapesten sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. A belépéshez szükséges karszalag gyerekeknek (6-12 éves korig) 600 Ft, felnőtteknek pedig 1500 Ft, ami a helyszínek bármelyikén, illetve a BKK jegypénztáraiban megvásárolható. További tudnivalókért kattintson ide

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra