Azért utazunk, hogy boldogabbak lehessünk

Április huszonötödikéig (előzetes regisztráció után) tekinthető meg Kóti Réka kiállítása, a The Idea Of Flow a Brody Studiosban. Az analóg technikával alkotó fényképész szándéka szerint "a boldogság keresését és az utazás misztériumát dolgozza fel a Londonban, Berlinben, Párizsban és Athénban készült képeken és videofelvételeken". A főként divatfotóiról ismert Kóti az elvágyódást és a belső emberi értékeket hangsúlyozza, a sorozatot májusban Berlinbe is továbbviszi. 

A Brody Studios ideális helyszín a kiállításhoz.
A Brody Studios ideális helyszín a kiállításhoz.Szécsi István /Dívány

Kóti Réka 2011-ben a Fashion Video Festival számára készített image-sorozatot, fotózott kampányt Mojzes Dórának, de a Zagarnak is készített már lemezborítót - az együttes alapítója, Zságer Balázs zenélt is a megnyitón. Eddig főleg természetes és titokzatos nőideálokat jelenített meg képein - melyek a jelenlegi kiállításon is helyet kaptak -, fotói sosem követték az aktuális divatot vagy képviseltek konkrét nőideált: természetes és melankolikus, mindeközben elgondolkodtató, érzelmes tartalmakat tükröznek.

A fényképész jelenlegi, egyéni kiállítása a magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály híres (ugyanakkor megosztó) flow-elméletére épül, miszerint a flow, vagyis a sodrás hajtja az embert a kiteljesedés és a boldogság felé. “Akkor érezzük magunkat a legjobban, ha olyat csinálunk, amit szeretünk, hiszen ilyenkor elfeledkezünk az időről és végtelenül áramlanak az energiák. Nekem a fényképezés jelenti ezt a majdnem-transzállapotot, akár a végtelenségig tudnám csinálni, mindig ugyanakkora boldogsággal tölt el” - részletezte a kiállítás koncepcióját Kóti a Díványnak.

A fényképész régóta tervezte, hogy kijön egy hasonló sorozattal, munkája miatt ugyanis sokat utazik, így inspirációs forrásokból és ihletből sem volt hiány. "A kiállítás ötletét Oltai Kata kurátornak köszönhetem, ő biztatott arra, hogy még erőteljesebben kommunikáljam a gondolatiságomat és a képek mögötti emberi értékeket. Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a modelljeimnek ne csak a külseje, de belseje is megfogjon, hiszen csak így lehetnek szerves részei az alkotói folyamatnak. Elsősorban maga az ember inspirál, időtlen karaktereket keresek, számomra a függetlenség és a természetesség fontosabb a külsőnél." 

Kóti a származásból és a bőrszínből adódó sztereotípiákra, illetve azok negatív következményeire is szeretné felhívni a figyelmet eddigi talán legmélyebb, kizárólag analóg techinkával fotózott sorozatával. "Sok úton lévő, vagy éppen emigránst fotóztam, az egyik legkülönlegesebb számomra egy nigériai menekült, Manuel, akivel Svájcban találkoztam. Elég sok időt töltöttünk együtt, a róla készült fotót egy erdőben lőttem. Manuel a maga nyersségében és meztelenségében képviseli mindazt, amit ezzel a fotósorozattal prezentálni akartam."

Manuel, a nigériai menekült fiú nagy hatással volt a fényképészre.
Manuel, a nigériai menekült fiú nagy hatással volt a fényképészre.Reka Koti Photography

A Krakkóban, Hollandiában és Londonban is kiállító fotográfus jellegzetes képein a speciális analóg és lomográf technikának köszönhetően az arc és az alak sokszor nem egyértelmű, viszont nem is ez, sokkal inkább az erőteljes hangulat, a hétköznapokban felfedezett művészeti tartalom a lényeg. Ez leginkább a Red Vaticannak készült kampányfotóin érződik - melyek a kiállításon szintén megtekinthetők -, itt ugyanis a hangulatában és látványában is sötét képeket kifejezetten Kótira bízta a márka tervezője. 

A fényképész nem véletlenül kötődik ennyire az aktivisták és az emigránsok ügyéhez sem: tinédzserkora óta a békét és a demokrációt hirdető Service Civil International önkéntes szervezetnél dolgozik, eleinte önkéntesként, ma már szervezői pozícióban. Mivel sok menekülttáborral áll kapcsolatban, a jövőben szeretne egy aktivistákról szóló portésorozatot is készíteni, ehhez Párizsban egy kínai, Athénban pedig egy ukrán lányt is fotózott már. Az Idea of Flow májusban egy berlini kortárs galériában is megtekinthető lesz két hétig, így a kint élő magyaroknak is megéri elnézni.

A kiállítás itthon április 25-ig látható, ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött - látogatási szándékát a kiállítás Facebook oldalán, ide kattintva jelezheti, Kóti Réka hivatalos weboldalát pedig itt találja.

A fotók antik képkereteket kaptak
A fotók antik képkereteket kaptakSzécsi István / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra