Chloë Moretz azt szeretné, ha erőt meríthetnének belőle

Nem könnyű elhinni, hogy az amerikai Chloë Grace Moretz még mindig csak tizenhat éves. Egyrészt azért, mert fiatal kora ellenére olyan rendezőkkel dolgozott már együtt, mint Martin Scorsese és Tim Burton, így egész komoly filmes tapasztalatokra tehetett már szert; másrészt (és így talán érthető módon), képes egymaga megmenteni a Kick Ass című film második részét. Nem csoda, hogy a következő években sem látszik lassulni a karrierje: hamarosan bemutatják a Carrie című legendás horror remake-jét, amiben ő játssza majd Sissy Spacek egykori főszerepét, a közeli jövőben pedig olyan nevekkel dolgozik majd együtt, mint Keira Knightley, Denzel Washington és Charlize Theron. Már most is korosztálya legnagyobb tehetségének tartják.

Nem kerülhette el

Moretz 1997 februárjában született, négy bátyja van, aminek ő kifejezetten örül. "Az a legjobb, hogy mindig van valaki, hogy megtegyen értem valamit" - viccelt, amikor egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mit szeret legjobban ebben a felállásban. Aztán persze valamivel komolyabban hozzátette, hogy a testvéreknek köszönhetően mindig van valaki, aki vigyáz rá, és mindig tud valakihez fordulni. "Olyan, mintha négy apám lenne, mert ők mind nagyon-nagyon figyelnek rám." A testvérek persze nem csak ezért fontosak az életében. Trevor nevű bátyja például egy színészképzőbe ment New Yorkba, ahova a család is követte. A szövegeit mindig otthon próbálta, Moretz agya pedig mindent magába szívott.

164218720
Jeff Vespa

Ezeket az - általa csodálatosként és drámaiként jellemzett - szövegeket aztán mind-mind visszamondta, amivel nagyon jól szórakozott. A filmes karrierre ösztönző utolsó lökést végül az jelentette számára, amikor először forgatott mozifilmet, azaz az Amityville Horror idején - akkor teljesen magával ragadta a dolog. A kevésbé álmodozós verzió szerint egyébként öt éves korában a családja valóban New Yorkba költözött, ahol ő gyerekmodellkedni kezdett, majd átköltöztek Los Angelesbe, ahol jöhettek a filmes meghallgatások. Rengeteg tévés és pár kisebb filmes szerep után végül a 2010-es Kick Ass-ben (Ha/Ver) figyeltek fel rá. A szerepekre egyébként állítólag ma is a Trevor nevű bátyja készíti fel, voltaképp ő az edzője.

Érzelmi kihívások

És hogy milyen szerepeket választ? A legnagyobb visszhangot kiváltó filmjei között van a két brutális akciófilm, azaz a Kick Ass sorozat, az Engedj be, ami a rövid úton kultfilmmé vált, azonos című svéd horror amerikai remake-je, és A leleményes Hugo, ami nagyjából az egyetlen gyerekfilm az életműben. Ahogy Telegraphnak adott interjújában elmondta, tudatosan választ olyan karaktereket, amelyek az ellentétei annak, amilyen ő: magát ugyanis egy boldog, lelkes, szerencsés és normális lánynak tartja. "Olyan szerepeket szeretek választani, amikben érzelmileg több a kihívás, és amik megváltoztathatják a szemléletemet bizonyos dolgokkal kapcsolatban." És hiába van itt szó kemény darabokról is, mint kiderült, szívesen meg is nézi a saját filmjeit.

176202969
Jason Merritt

A Collider.com-nak adott interjújában például elmondta, milyen jól szórakozott az Engedje be című horrorfilm forgatásán (ekkor még csak 13 éves volt): rengeteget nevetett magán, amikor félelmetes vámpírnak sminkelték. Megkérdezték azt is, nem izgul-e a Carrie miatt, ugyanis azt a szerepet mindenki Sissy Spacekkel kapcsolja össze. "Természetesen izgulok, de nem is annyira ezért, hanem mert olyan karaktert kell eljátszanom, aki ennyire sebezhető és sötét. Nagyon bízom benne, hogy a lehető legjobban sikerült életre keltenem" - válaszolta Moretz. Az új verzió szerinte sokkal inkább az anya-lánya kapcsolatra koncentrál. A Telegraph interjúban aztán arra is homályosan célozgatott, hogy lehetséges, hogy benne lesz a következő Star Wars-filmben is.

Élete lehetősége

Annak ellenére, hogy rengeteg forgat, mint mondta, nem tart attól, hogy kimarad valami a gyerekkorából. "Sőt, sokkal érdekesebb gyerekkorom volt, mert be tudtam utazni a világot, és megnézni azokat a dolgokat, amikről éppen a történelem könyvekben tanultam." Azt is megkérdezték tőle, nem fél-e attól, hogy túl sokat vállal ahhoz képest, milyen fiatal, de Moretz azt mondta: olyan keményen próbál dolgozni, ahogy csak tud. "Feltárult a lehetőségek kapuja, és szeretném ezeket a lehetőségeket kihasználni. Remélhetőleg egész életemben ezzel foglalkozhatok majd" - válaszolta tizenhat éves színészlány, aki azt szeretné, ha olyan lenne, akire felnézhetnek és erőt meríthetnek belőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra