A szőrsapkától a Csillagszemű juhászig

A gyerekkorról nosztalgiázni legjobban a régi rajzfilmekkel lehet. Az összes jó mesére sajnos nem elég egyetlen cikk terjedelme, így válogattunk a legnépszerűbbekből. Önnek melyik volt a kedvence?

Egyszer volt...

Ha valamelyik szülő azt akarta, hogy gyereke mesenézés közben okosodjon is, akkor biztosan megnézette vele a francia Egyszer volt... sorozat valamely részét. Persze nem volt nehéz rávenniük erre a kicsiket, mivel igazán szerethetően és élvezetesen mutatták be azokat a dolgokat, melyeket később az iskolában is tanulniuk kellett.  Így már korábban megismerhették például az emberiség történelmét, a világűrt, vagy azt, hogyan is működik az emberi test.

Tom és Jerry

Szinte alig van olyan gyerek, felnőtt, idős, aki ne szerette volna az örökké civódó macskát és egeret. A William Hannah és Joseph Barbera által életre keltett szereplők története az egész világon óriási népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy a beszédet alig hallani benne, helyette inkább a hanghatásokra tették a hangsúlyt. A rajzfilmben lévő macska-egér csatát sokan erőszakosnak titulálják, mivel a főhősök olykor nem csupán apró csínytevésekkel próbálnak egymás agyára menni, hanem néha brutálisan is egymás életére törnek – de pár részből azért kiderül, valójában igazi barátként tekintenek egymásra.

Hé, Arnold!

A rögbilabda-fejű amerikai iskolás történeteit fiatalok milliói követték nyomon anno a Nickelodeonon. A 9 éves Arnold kalandjait főleg jószívűségének köszönheti, mivel mindenki problémáit meg szeretné oldani. Problémákból persze van bőven, hiszen mind otthonában, mind pedig az iskolájában igen érdekes figurák veszik körül: például a szerencsétlen Eugene, a rosszfiú Harold, vagy az Arnold iránt plátói szerelmet tápláló Helga.

Magyar népmesék

A Magyar népmesék már 1977 óta ajándékozza meg a nézőket tanulságos, illetve mulatságos történetekkel. A sorozatban régi magyar népi meséket szedtek össze egy csokorba, így próbálták megőrizni ezeket a köztudatban. Így lett generációk közös élménye többek között Kacor király, A kis gömböc, Az égig érő paszuly, A csillagszemű juhász, vagy a A kőleves.

Nils Holgersson

A svéd Selma Lagerlöf regényén alapuló sorozat első részét 1988-ban mutatták be Magyarországon, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A főszereplő kisfiút egy gonosz manó elátkozza, amiért rosszul bánt vele – illetve minden állattal maga körül. Amikor a manó összezsugorítja őt kis hörcsögével, Pocokkal együtt, lassan rájön, mennyire megkeserítette mások életét. Mivel a farm lakói elüldözik őt, kénytelen a vadludakhoz szegődni, majd közös utazásaik során korábban állatokat kínzó kisfiú jó útra tér.

Pom Pom meséi

Hogy pontosan kicsoda is Pom pom, azt nehéz meghatározni: „ Ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt” – mondja magáról. Bármi is legyen, egy valami biztos: barátját, Picurt mindig elkíséri az iskolába, és útközben folyton valami remek történettel szórakoztatja, melynek szereplői például az állandóan éhes Gombóc Artúr, Hapci Benő, vagy a Torzonborz Kalapevő.

Jamie és a csodalámpa

A látványvilágát, karaktereit és történetvezetését tekintve nagyjából a Sárga tengeralattjáró gyerekváltozatának tűnő rajzfilm főhőse egy kisfiú, Jamie, aki este, a lámpaoltás után ahelyett, hogy nyugovóra térne, csodalámpája segítségével egy másik világba látogat. Természetesen elkíséri kutyája, a piros sapkás Sajó, akivel az LSD-tripre emlékeztető Kakukkiában furábbnál furább barátok és kalandok várják őket.

A nagy ho-ho-horgász

A 26 részt megélt magyar rajzfilm igazi kedvenccé nőtte ki magát anno a gyerekek körében, hiszen mindenki szerette a narancssárga kalapos, megszállott horgász és Főkukac segédje történeteit. Bár Csukás István és Sajdik Ferenc nagy sikerű meséjét a nyolcvanas években vetítették, hatása azóta is tart, még 2010-ben is adtak ki Nagy ho-ho-horgász mesekönyvet.

Csipet csapat

A Disney egyik nagy sikert aratott animációs sorozata a Csipet csapat, ami lényegében egy rágcsálókból álló detektív társulás, akik különleges rejtélyek után nyomoznak. A főszereplők, Chip és Dale mókusok, rajtuk kívül a csapat többi tagja Kvarg Lipót izomegér, a pilóta egérlány Sziporka, na és persze Zümzüm, a légy, aki végigkíséri őket a kalandos utakon. Persze nyomozásuk során mindig szembetalálják magukat fő ellenségeikkel, Niemand professzorral, vagy a gonosz, ám annál kellemesebb orgánumú macskával, Pukk kandúrral.

Kacsamesék

A Disney mesék közül nem lehet kihagyni Dagobert bácsi és három unokaöccse történetét sem. A kacsa nagybácsi minden egyes gondolata a pénz és a gazdagság körül forog, és emiatt legtöbbször bajba is keveredik – amikbe természetesen mindig maga után rángatja a három kiskacsát, Tikit, Vikit és Nikit. A Kacsamesékből összesen 100 epizód és a nagyfilm készült, és érdekessége, hogy mindhárom kacsafiú magyar hangját Pogány Judit kölcsönözte.

Érdekességek