Ideális színmű friss válóperekre

Nem játsszák túl sűrűn, de akkor általában hatalmas sikert arat az Orlai Produkció Belvárosi Színházban látható darabja, a Kramer kontra Kramer. Sikere persze nemcsak az 1979-ben készült, öt Oscart nyert film miatt borítékolt, ez esetben a két főszereplő Kovács Patrícia és Nagy Ervin is sokat dob a latba. A Rába Roland rendezte színművet a Belvárosi Színház a ezen a héten vasárnap tűzi színpadra.

A Kramer kontra Kramer egy válás története, de ez a válás még valahol a romantikus időkben zajlik. Orlai Tibor producer úton-útfélen hangoztatja, neki mennyire fontos, hogy színdarabjai aktuális, az ember hétköznapjaival foglalkozó problémákat boncolgassanak, ezért is esett a választása a Kramer kontra Kramerre. A darabban így nagyobb hangsúlyt kap a gyerekgügyögéstől besokalló anya, akinek folyamatos panaszait nincs ki meghallgassa, ezért aztán úgy dönt, elhagyja férjét és kisfiát. Amit a darab aktualitásának érezhetünk azonban pont az, amiért – hiába az elmaradás Amerikához képest – mégsem aktuális a mai világunkban. Mert az egy dolog, hogy többnyire még mindig döbbenten áll a közvélemény egy a családját faképnél hagyó nő miatt, viszont a mai társadalomban már sokkal jobban elfogadott dolog, mi több szinte természetes, hogy az anya szülés után visszatérne a munkába.

kramer kontra kramer plakat.png

Ebből következik, hogy ma már tényleg a férjet láthatjuk hibásnak, amiért nem veszi észre, hogy kicsit talán túlzás 0-24-ben ülni egy ötéves gyerek mellett, és hogy el kellene engedni az asszonyt élni a saját életét. Persze teljes feloldozást soha nem kap egy családját elhagyó anya, de tény, hogy bár Kovács Patrícia alakításában pattanásig feszül a húr, mégis nehezen hozza meg a döntést. Ezek után a néző inkább az apa ügyetlenkedéseit láthatja, ami persze abból fakad, hogy eddig fikarcnyit sem törődött kisfiával, így van mit behoznia.

Nagy Ervin ugyan ügyesen hozza az egyedülálló apát annak összes bájával és esetlenségével, ám sajnos vagy szerencsére ő túl jó pasi, és ilyenkor az egyszeri néző hajlamos azt gondolni, hogy a külső adottságai miatt a boldogulás is könnyebben megy neki. Ez nem jelenti, hogy hiteltelenül játssza a szerepet, inkább csak azt, hogy semmi nem indokolja, hogy ne döntse le a lábáról a Cseh Judit játszotta szomszédnőt, sőt inkább az lenne hihető, ha ő mozdulna rá a szintén egyedülálló nőre.

Persze ezt a darabot nem is feltétlenül a felnőttek, hanem a gyerekszínészek miatt kell megnézni, hiszen rengeteget tanulhat az ember tőlük. A Kramer család legkisebb tagját váltott szereposztásban játsszák: Házi Zsombor, Házi Zajzon, Lukács Marcell, Gerő Soma alakítják a kisfiút, akinek szintén komoly szerep jut a színműben. Jó látni, hogy vannak nálunk is jó gyerekszínészek, akiket nem csak biodíszletnek lehet bevetni, hanem igenis képesek valódi érzelmek megjelenítésére.

A jó színészi játék mellett azonban a Kramer kontra Kramer továbbra is inkább bulvárdarab, amit akkor igazán érdemes megnéznünk, ha éppen válni készülünk, de persze nem azért, mert egy különösebben szép válást látunk benne. Azt viszont esetleg le lehet szűrni tanulságul, hogy miért is nem célravezető az öldöklés ilyen esetben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra