Alföldi és Vidnyánszky is visz előadást a POSZT-ra

Idén is megrendezik a Pécsi Országos Színházi Találkozót június 6 és 15 között, természetesen Pécsen. Ugye ez az a fesztivál, amikor összegyűlik a színház szakma, hogy aztán az ott látható meghívott produkciók közül néhány nap után kiválasszák az év előadását. Most a hivatalos versenyprogramot is nyilvánosságra hozták, így megézhetjük, miből szemlézhet idén a fesztiválrajongó.

Solténszky Tibor dramaturg beszél azon a sajtótájékoztatón amelyen kihirdették a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) 2013. június 6. és 15. közötti programját a Rátkai Klubban 2013. március 8-án. Mellette Bodrogi Gyula a nemzet színésze a POSZT idei díszvendége és Szigethy Gábor író rendező színháztörténész.
Solténszky Tibor dramaturg beszél azon a sajtótájékoztatón amelyen kihirdették a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) 2013. június 6. és 15. közötti programját a Rátkai Klubban 2013. március 8-án. Mellette Bodrogi Gyula a nemzet színésze a POSZT idei díszvendége és Szigethy Gábor író rendező színháztörténész.Fotó: Földi Imre

Budapestet két nagyszínházas és két kamaraszínházas előadás képviseli, az egyik megmagyarázhatatlan okokból az általunk nem túl sokra becsült Dočekal rendezte Jóembert keresünk, de sebaj, annál több esélye marad a több helyről is pozítív kritikákat kapott Ascher-féle Peer Gyntnek. A Kamara- vagy Stúdióelőadások között pedig a Gothár rendezte Nemzetis Amphitryont és Mundruczó Kornél Szégyenét lehet majd megnézni.

A hazai és határon túli magyar színházakban között bemutatott előadásokat az idei fesztivál válogatói: Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész 2012. március 1. és 2013. február 28. között nézték meg, azt az egyetlen szempontot figyelembe véve, hogy a hat nagyszínpadi és hat kamara/stúdió-előadás a házigazda Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein bemutatható legyen.

Jó előadások kerültek a POSZT-ra?

  • Igen 14
  • Nem 13
  • Nekem mindegy, én ott leszek 3

A határon túli előadásokat Komárom és Marosvásárhely szolgáltatja, előbbi a Martin Huba rendezte III. Richárddal, utóbbi a Bányavaksággal, ami a Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának darabja.

De nem ám csak a komolykodásé a főszerep, hiszen Vidnyánszky Attila Bolha fülbe vagy a Méhes László rendezte Picasso kalandjai is a versenyprogram részesei Debrecenből illetve a helyszínről. Szombathely A félkegyelművel indul, míg a Miskolci Nemzeti Színházból Kiss Csaba A vágy villamosát állítja színpadra Pécsen. Sztareki Pál a Színésznőket viszi a POSZT-ra, míg Bérczes László a Vaknyugattal támad az idei színházi találkozón.

Mustra