Karl Lagerfeld és Tilda Swinton az áprilisi EUShorts filmjeiben

A rövidfilmfesztivál szervezői a horror és a pornó, valamint a sci-fi és a musical sikeres frigye után most a divatot és költészetet párosítják össze következő EUSorts Likes válogatásukban. Április 6-án és 7-én a Toldiban Kathy Bates, Marion Cotillard és Denis Villeneuve is látható majd.

eushorts

2012. április 6-án és 7-én a Toldi Mozi ad helyet az EuShorts likes-nak, ami ezúttal a divat és költészet világát hozza közös nevezőre. Péli Sári, az EuShorts egyik szervezője a Díványnak adott némi ízelítőt, mire számítsunk. "A divat és a költészet témája nagy népszerűségnek örvend a sztárok körében, így zavarbaejtően sok a nagy név: Denis Villeneuve, Kathy Bates, Tilda Swinton és Marion Cotillard - csak hogy az Oscar díjasokkal kezdjük -, de Karl Lagerfeld, Tavi Gevinson, Xavier Dolan, John Cameron Mitchell, Martin Grauds, Theodore Ushev is csak a nézőkre vár a programban. A részletes programról az alábbi linkre kattintva, vagy az EuShorts honlapján tájékozódhat.

Péli az előző, novemberi rendezvényük kapcsán elmesélte, honnan is indult ez az egész: „Tarkovács András 2006-ban egy évet dolgozott az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében az Aya Aye fesztiválon Nancyban. Itt ismerkedett meg az európai rövidfilmekkel, és itt jött rá, hogy ezekkel Magyarországon szinte egyáltalán nem találkozhat a közönség. Miután visszajött Budapestre, lehetősége nyílt pályázni egy olyan projekt megvalósítására, mely felhasználja az elmúlt év tapasztalatait”.

Tarkovács ekkor találta ki az EUShorts-ot, melyet először 2007 novemberében a Szindbád (azóta Kino – a szerk.) moziban rendeztek meg. A Szindbádban, aminek a befogadóképessége ugyan nem akkora, mint a Toldi mozié, ami 2009 óta az EuShorts nagyfesztivál székhelye, ám itt is és ott is teltházas vetítéseket sikerült összehozniuk a szervezőknek.

Fontos megemlíteni, hogy 2011-ben a csapat már tavaszra is szervezett egy minifesztivált, ami Eushorts Likes néven futott a Kino moziban. Péli szerint ez tulajdonképp a bőség zavarának köszönhető: „Azokat a filmeket is be tudtuk így mutatni, amik nem fértek be az éves válogatásba novemberben. A második EUShorts Likes szeptemberben volt, ugyancsak a Kinoban. Eddig főleg műfaji filmeket mutattunk be (EUShorts likes: Pornó és Horror; EUShorts likes: Sci-fi és Musical).

Oszd meg másokkal is!
Mustra