Filmszemle, koncertek és mangalicafesztivál hétvégére

Chaplin és Török Ferenc a szemnek, Népi Papa és efZámbó a fülnek és a lábnak, disznótoros a hasnak. Ezen a hétvégén teljesen kihasználhatjuk a testünket.

43. Magyar Filmszemle

Igaz, a tavalyi filmszemlét sokáig az utolsó magyar filmszemlének hitték, idén mégis folytatják a hagyományt, 43. alkalommal rendezi meg a Magyar Filmművészek Szövetsége. A tavalyihoz hasonlóan „fapados” költségvetésű fesztivál helyszínét az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi biztosítja február 2-től 5-ig. A mozijegyek egységesen 600 forintba kerülnek. Többek mellett Fliegauf Benedek, Török Ferenc és Cserhalmi Sára filmjeit is megtekinthetik az érdeklődők, a részletes programot a Magyar Filmszemle hivatalos honlapján találhatják meg.

Népi papa és a haverok
Népi papa és a haverok

Népi Papa és a Haverok a Gozsdu Manó Klubban

Február 4-én szombaton este 22 órakor a Gozsdu Manó Klubban lép színpadra a Népi Papa és a Haverok. Ahogyan Facebook-adatlapjukon is írják, az együttes tulajdonképpen egy 15 éves késéssel megalakult gimnáziumi zenekar, hozzánk pedig különösen közel áll, hiszen Indexes újságírók is játszanak benne. „A geek chic fogalmát simán kimerítő Népi Papa és a Haverok is házibulikon és indie-táncesteken lép fel, tagjai között prominens újságíró és indie-zenész egyaránt megtalálható. A saját dalaikban is győz az amatőr báj, de a „posztpunkos zene klarinéttal” sem távoli definíció. A kiadnivaló frusztrációról árulkodó szövegek főleg a szexualitás témakörében fogannak, kiemelt helyen szerepel az azonos neműek viszonya” - definiálják magukat.

A belépő ugyan 800 forint, de megéri, hiszen a nem mindennapi koncert után a Gumipop és a Past Perfect dj-i zenélnek. Iván az énekes Inkei Bencéről azt mondta, hogy zseniális frontember, úgy mozog a színpadon, mint egy vérbeli punk, méltó követője a felülmúlhatatlan Tomata du Plentynek, a The Screamers énekesének, csak a Népi Papát még ennyire sem kell komolyan venni.

efZámbó Happy Dead Band koncert

Akinek nem jön be a posztpunkos zene klarinéttal, annak ajánljuk az ugyancsak szombaton 22 órakor fellépő efZámbó Happy Dead Bandet. „A Dzsámbó Sztivin Galaxis Önkéntes Sorsszervező Irodájának alkalmazottjai, és egyben az Álomi Reményfűző Intézet Igazság-átértékelő Részlegének ügynökei és Biorobot kutató Időzsonglőrök teszik tiszteletüket, hogy felperzseljék a hangulatunkat eme fagyos estén. Na tessék...”– olvashatjuk a beharangozóban, ami a Bizottság zenekar alapítójának életpályáját ismerve nem is meglepő. Az idén 62 éves autodidakta képzőművész, performer efZámbó Istvánt és zenekarát tehát február 4-én 22 órától láthatjuk Budapesten a Király utca 50. szám alatt, a Sirályban, a belépő 500 forint.

Charlie Chaplin: Modern idők a Fogasházban

A BÉKA Filmklub vetítései ingyenesek, és könnyen elérhetők, mivel a város szívében, az Akácfa utca 51-ben várnak mindenkit tárt kapukkal. A BÉKA Filmklub kéthetente szervez vetítéseket, 2011 ősze óta mindezt a Fogasházban. Február 3-án 19 órától Charlie Chaplin Modern idők című, 1936-os filmjét tekinthetik meg.

V. Mangalica Fesztivál

Annak, aki esetleg a koncertek és a filmek között megéhezne, vagy csak szűnni nem akaró vágyat érez néhány igazi, szőrös mangalica megszemlélésére, és némi kis falusi hangulat után is vágyakozik, jó borral, pálinkával, disznótorossal, annak mindenképpen ajánljuk az V. Mangalica Fesztivált február 3. és 5. között a Szabadság téren. „A több mint 30 tenyésztő között megjelennek a néhány kocás családi őstermelők, akik egyébként a többséget képviselik, de kiállít a Pick Szeged is”– csábít minket az ajánló fesztiválozni. Akit a 30 tenyésztő nem győzött volna meg, annak eláruljuk, hogy magyar kézművesportékákkal, zenekarokkal, vásári komédiával és gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és a már hagyománynak számító főzőversennyel várják a szervezők az érdeklődőket az ingyenes fesztiválra.

mangalica fesztivá
Bajnok Levente
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek