7 milliárd emberi agy, nagyjából

A fenti címmel nyílt életműkiállítása az egykori Bizottság zenekar énekes-dalszövegírójának, feLugossy Lászlónak, aki már a zenekari működése előtt és azóta is festéssel töltötte az életét. Aki kíváncsi rá, milyen a Bizottság dalszövegek bizarr világa festményekben kifejezve, a debreceni Modemben április végéig megnézheti.

Miután az A.E. Bizottság komplett életművét feldolgozó kiállítás hónapokig uralta a Műcsarnokot, most az egykori zenekar dalszövegírójának, feLugossy Lacának nyílt külön retrospektív életműkiállítása január 21-én 18 órakor a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban. „feLugossy sokoldalú, kreatív életművét nem lehet egymástól elkülönülő korszakokra bontani, inkább csak újra és újra felbukkanó motívumok köré csoportosíthatóak a munkái. Ezt célozza meg a második emeleten nyíló életműkiállítás” - írja a kiállítás ajánlója a Modem weboldalán.

feLugossy a szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítója, a képzőművészet és a Bizottság mellett irodalommal és filmmel is foglalkozik, a kelet-európai underground tipikus képviselője. A hagyományos műfaji kereteket áthágó művészeti kísérletein belül hangköltemények, nyers-hús-kompozíciók, happeningek, performance-ok, ready made-ek, objektek, environmentek is jelzik sokrétűségét.

Stílusában a pop art direkt tárgykultusza gyakran keveredik a grafittik szókimondó szexuális jelképrendszerével. feLugossy a jellegzetesen földközeli, paraszti és kispolgári világ, a kiürült folklór és a másodosztályú modernizmus keveredéséből egy sajátos, asszociációkban gazdag univerzumot épít fel – foglalja össze a Modem ajánlója, mi várható az április 29-ig tartó, 1300 négyzetméteres tárlaton.

feLugossy László: Iker profil
feLugossy László: Iker profil

A művész maga így vélekedik ugyanerről, valamint valami egészen másról, illetve mindenről, vagy arról sem: „mert így fogalmaztam, pedig eredetileg nem így szeretem volna, mert az volt a szándékom, hogy teljesen másképp fogalmazzak, de ez valahogy így jött össze bennem, mert csak mondom-mondom, amit gondolok vagy érzek, s közben azt is érzem, hogy úgy mondom, ahogy kijön, pedig mintha másképpen szeretném mondani, úgy ahogy éppen nem jön ki, de ez csak pont olyan, mintha egy lakodalomban a menyasszony csak egy tánc lenne, gondolatban felemelve a mennybolton táncolva, lebegtetve, miközben én meg az ünnepi tortát majszolva nézem ezt a rabul ejtett előadást még el nem ájulok, mert oly kimerítő ez a gondolati felemelés, amely csak egy röpke előjátéka önmagam felemelésének, az elröppenni látszó idő abszolút visszafordíthatatlanságát visszafordítva, minden szorító kategóriát kijátszva, egyszerűen azon döbbenek meg, hogy mit is akarok én itt ezzel mondani, mivel úgy volt, hogy teljesen másról fogok beszélni,…” (feLugossy László: RAKÉTA ELV  /DHARMA MENEDÉK-LÖVEDÉK/)

A kiállítás január 21-től április 29-ig tekinthető meg a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek