Csillagjegyek célkeresztben: 15 meglepő érdekesség a horoszkópokról

GettyImages-173990072

Egyesek szkeptikusan fogadják, ha megkérdezik tőlük, mi a csillagjegyük, és badarságnak tartják a horoszkópokat, míg mások teljes mértékben elhiszik, hogy a csillagok állása és az állatövi jegy, amelyben születtek, befolyásolja életük alakulását. Akármelyik kategóriába is tartozz, összegyűjtöttünk néhány meglepő érdekességet a horoszkópokról.

A Best Life által összeállított listából szemezgettünk.

1. Az amerikai elnökök közül legtöbben, szám szerint öten – köztük az Egyesült Államok jelenlegi vezetője, Joe Biden – a Skorpió jegyében születtek, míg második helyen a Vízöntők állnak: a két jegy szülöttei együttesen a valaha hivatalba lépett elnökök majdnem egynegyedét teszik ki.

2. Volt olyan amerikai elnök, aki megszállottan hitt az asztrológiában: Ronald Reagan és felesége, Nancy állítólag minden fontosabb döntésük előtt kikérték személyes csillagjósuk véleményét, és a csillagok állása alapján időzítették a fontosabb találkozókat, megbeszéléseket.

3. Az embereket az idők kezdete óta érdekelte a kérdés, vajon befolyásolja-e a csillagok állása sorsukat: a legrégebbi ismert horoszkópokat Kr. e. 410-ben készítették az ókori Babilonban.

4. Egy 2013-as, 10 ezer brit nő részvételével készült kutatásból az derült ki, hogy az Oroszlán jegyében született hölgyek élik a legaktívabb életet, kétszer nagyobb arányban járnak edzeni, mint az összes többi jegy szülöttei.

5. A japánok nem csillagjegyek, inkább a vércsoportok alapján osztják személyiségtípusokra az embereket: a kecueki-gatának nevezett „vérjóslás” hivatalosan áltudománynak számít, a szigetországban mégis rendkívüli népszerűségnek örvend. Hívei szerint például az A vércsoportú emberek kreatívabbak és makacsabbak az átlagnál, míg a nullás vérűek magabiztosak és önzőek.

6. Az igazán fanatikus asztrológiahívők akár diszkriminálhatnak is másokat csillagjegyük alapján: 2011-ben Kínában kavart kisebb botrányt, amikor kitudódott, hogy egy vuhani cég HR-ese a vállalat egyik álláshirdetésében kikötötte, Szűz és Skorpió jegyű személyek ne jelentkezzenek a pozícióra. Az illető azzal védekezett, hogy az említett jegyek „közismerten problémásak” – nem ő az egyetlen, aki így gondolja: a francia labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Raymond Domenech állítólag nem volt hajlandó Skorpió jegyben született játékosokat szerepeltetni a keretben.

7. Egy 2017-ben végzett ausztrál felmérés szerint az Oroszlán jegyben születettek a legrosszabb sofőrök – legalábbis ők kapják a legtöbb közlekedési bírságot –, míg a Kosok vezetnek a legjobban.

8. Egy másik felmérés a különböző csillagjegyű emberek párkapcsolati hűségét vizsgálta: mint kiderült, a Bakok hajlamosak a leggyakrabban félrelépni, második helyen pedig a Vízöntők állnak.

9. A sorozatgyilkosok körében a Halak és az Ikrek csillagjegyű személyek képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, ami a horoszkóphívők szerint nem meglepő, ugyanis előbbi jegy szülöttei az átlagnál magányosabb személyiségek, utóbbiak pedig intellektuális alkatok és nagy vonzerővel rendelkeznek – mindhárom tulajdonság közismerten jellemző a sorozatgyilkosokra.

A Reagan házaspár rajongott az asztrológiáért
A Reagan házaspár rajongott az asztrológiáértHarry Langdon / Getty Images Hungary

10. A napilapok horoszkóprovatait az angol királyi családnak köszönhetjük: 1930 augusztusában, Margit hercegnő (II. Erzsébet királynő húga) születésekor a Sunday Express megbízta az egyik legnépszerűbb londoni asztrológust, hogy készítse el számukra az újszülött pontos horoszkópját. A cikk annyira népszerű lett az olvasók körében, hogy a lap állandó rovatot adott a csillagjósnak, melyben napról napra igyekezett megmondani az olvasók jövőjét csillagjegyük alapján.

11. Csillagjegyed a fizetésed is befolyásolja? Nem tudni, mindenesetre egy 2008-as amerikai felmérés szerint a Skorpió, Oroszlán, Rák és Bika jegyű emberek keresnek a legtöbbet, míg a Vízöntők és a Bakok rendelkeznek átlagosan a legalacsonyabb fizetéssel.

12. Nem csak a fizetés számít, fontos az is, hogy örömöd leld a munkádban – az előző pontban említett kutatás tanúsága alapján a Nyilas, a Bak és Halak jegyű emberek a legelégedettebbek a munkájukkal, míg az Ikrek és Rák jegyűek a legkevésbé boldogok munkahelyükön.

13. Kik vannak a legtöbben? A statisztikák szerint a leggyakoribb jegy a Skorpió – ők teszik ki a lakosság mintegy 9,6 százalékát –, míg a legritkább a december–januárra eső Bak.

14. Ma már nem csak az újságok horoszkóprovataiból tájékozódhatnak az asztrohívők, rengeteg mobiltelefonos alkalmazás és online felület is a rendelkezésükre áll – előbbiek annyira népszerűek, hogy 2019-ben egyetlen év alatt 40 millió dolláros (kb. 13 milliárd forintos) hasznot hoztak tulajdonosaiknak.

15. És ki hiszi el mindezt? Sokan, legalábbis egy 2018-as kutatás szerint, amelyből az derült ki, hogy az amerikai lakosság majdnem egyharmada (29 százaléka) tényleges hatalmat tulajdonít a csillagjegyeknek és hisz az asztrológiában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra