Meleg van és napsütés - karácsony a világ körül

Kis szerencsével havas táj, fenyőfa, bejgli, halászlé – itthon ezek a karácsony legfontosabb kellékei. Megkértük külföldi barátainkat, hogy meséljék el, hogyan ünneplik más országokban a karácsonyt, hogy megismerhessük az ízeket és tradíciókat Kolumbiától Mexikón át Indiáig.

Összeállításunkból kiderül, hogy miként ünneplik a világ öt különböző pontján a karácsonyt, melyek az ehhez kapcsolódó legfontosabb tradíciók, emellett pedig a legnépszerűbb ünnepi ételeket is bemutatják.

Kolumbia

Javier már több éve Magyarországon dolgozik reklámszakemberként, de még élénken él benne a kolumbiai karácsony emléke:

"Kolumbiában a karácsony valójában december 7-én kezdődik, akkor ünnepeljük ugyanis a Gyertyácskák napját. Ezen a napon a család kisétál az utcára, és gyertyákat gyújt a ház előtt. A gyertyagyújtás után karácsonyi zenét hallgatunk, és elkészítjük a tipikus karácsonyi édességeket. A következő fontos ünnep decemberben az Ajándékozás Estéje. Kilenc nappal december 24. előtt az egész család összegyűlik, imádkozunk, és olyan karácsonyi dalokat éneklünk, amelyek elmesélik Krisztus születését.

Ez nem olyan komoly és vallásos, mint amilyennek hangzik, hiszen az imákat mindig zene kíséri, és minden családtag énekel. Ezeket az ünnepeket általában a rokonok és a barátok társaságában töltjük. A legfontosabb nap a december 24-e, ez a karácsony utolsó napja, amikor éjfélkor megérkezik Isten fia. A legtöbb helyen a tradíció szerint Ő teszi az ajándékokat a fa alá. A szilveszter sokkal inkább a bulizásról szól, sokan családi körben, míg mások baráti társaságban ünneplik."

Karácsonyi ételek

Több kolumbiai karácsonyi finomság is létezik, ilyen például a natilla, és a bunnuelos. A natilla, egy tejből és karamellből készült édesség, ami először folyékony és zsíros, amit hidegre tesznek és megdermed.

A bunuelos arab-zsidó eredetű étel. Általában golyó formájában sütik, de van ahol lángos módjára nyújtják. Édes sziruppal, porcukorral tálalják.
A bunuelos arab-zsidó eredetű étel. Általában golyó formájában sütik, de van ahol lángos módjára nyújtják. Édes sziruppal, porcukorral tálalják.

"Nekem ez a kedvencem. A bunuelos pedig egy kör alakú, többek között olajban áztatott sajtból készült finomság. Számomra mindkettő a karácsonyt jelképezi. Egyébként nincsenek igazán tipikus karácsonyi ételek, igazság szerint minden családnak megvan a maga karácsonyi specialitása. Például mi kemencében sült malacot szoktunk készíteni karácsonykor vacsorára, és egyszerűen imádjuk." A főétel tehát mindig a család ízlését tükrözi.

India

Indu jógaoktató, jelenleg Chicagóban dolgozik. Nemsokára hazánkba látogat, de a karácsonyt idén Indiában tölti, ahol az elmúlt időszakban sokat változtak a hagyományok:

"Az elmúlt 10-12 évben a karácsony egész Indiában elterjedt ünneppé vált, amelynek sajnos valószínűleg a fő célja a ajándékvásárlási láz generálása a kereskedők részéről. Régebben csak a keresztény családok ünnepelték ezt az időszakot, illetve azok a gyerekek, akik ilyen iskolákban tanultak."

"Én is egy ilyen intézményben tanultam, így a karácsonynak fontos része volt a mise, imádkozás, és persze a karácsonyi mulatságok is. A suliban elengedhetetlen elem volt a karácsonyi dekoráció, ami Jézus születését, életét és tanításait hivatott bemutatni. Mára ez a tradíció gyökeresen megváltozott, napjainkban a karácsony legfontosabb része az ajándékozás és a karácsonyi partik."

"Sokan ilyenkor éttermekben ünnepelnek, a tulajdonosok pedig gyakran karácsonyi édességekkel kedveskednek a gyermekek számára. Mások otthon karácsonyoznak akár annak ellenére is, hogy eredetileg hindu vallásúak, bár persze szép számmal akadnak olyanok, akik ellenzik a karácsonyi tradíció meghonosulását. A nagyobb városok is karácsonyi díszbe öltöznek, mindenütt piros és fehér színű karácsonyi dekoráció látható, az üzletek is tele vannak ilyen díszekkel, a legtöbb helyen műkarácsonyfa is kapható." A plázákban karácsonyi zenéket játszanak, az új tévécsatornák is ilyen jellegű műsorokat vetítenek, az emberek pedig karácsonyi üdvözlőkártyákat küldözgetnek egymásnak.

Jellemző karácsonyi étel nincs, hiszen Indiában a karácsony nem tradicionális ünnep, talán a szilvatorta az egyetlen, ehhez kapcsolódó édesség.

Franciaország

Marie szintén több éve Magyarországon él, jelenleg menedzserként dolgozik, és idén az ünnepeket is hazánkban tölti.

"Franciaországban a karácsony a legfontosabb családi ünnep. Ennek az időszaknak talán a legjellemzőbb része, hogy degeszre esszük és isszuk magunkat, és persze megkapjuk azokat az ajándékokat, amelyekért az utóbbi két hónapban sírtunk. Ez tehát a karácsony modern verziója." A tradicionális francia ünnep azonban teljesen máshogy zajlott, hiszen annak idején a télapó (vagyis Papa Noël) gyümölcsöket és édességeket tett a karácsonyi zokniba, ez volt maga az ajándékozás. "Mivel Franciaországban a katolikus vallás a legelterjedtebb, így a karácsonyi vacsora után a legtöbbek részt vesznek az éjféli misén, amelyek közül a Versailles-i a leghíresebb."

Karácsonyi ételek

A tradicionális karácsonyi menü attól is függ, hogy az adott régió milyen közel helyezkedik el a tengerhez. "A tengerparti településeknél az étkezést általában osztriga, kagyló, vagy garnéla nyitja meg, de a foie gras, vagyis a libamáj is igen elterjedt karácsonyi előétel. A csiga is ilyen, de nem vagyok biztos abban, hogy ez karácsonyi tradíciónak számít-e. Főételként a legelterjedtebb a híres aszalt szilvával töltött liba, ami szerintem egyszerűen fenséges.

Yule log, a francia karácsonyi fatörzs
Yule log, a francia karácsonyi fatörzs

Emellett igen elterjedt a sertésből készült Boudin Blanc, erről azonban nekem nincsenek jó emlékeim. A főétel után persze már alig szuszogunk, de azért mindig valamilyen édességgel fejezzük be az étkezést, amelyek közül a leghíresebb a Yule log nevű sütemény. Mindezek tükrében talán érthető, hogy a karácsonyi időszak alatt hívják a házhoz leggyakrabban az orvost."

Mexikó

Enrique jelenleg Mexikóvárosban él, rádiós műsort vezet, és a karácsonyt mindig családi körben ünnepli.

A karácsony Mexikóban a legnagyobb vallásos ünnepnek számít, és mindig családi körben ünneplik. "Bár érezhető az amerikai hatás, azonban a legfontosabb tradíció még mindig a karácsony előtti Posadas. Ezek a december 24. előtti ünnepek Mária és József betlehemi életét mutatják be addig az időszakig, amíg a kis Jézus megszületett. Ilyenkor gyertyát gyújtunk és egy karácsonyi dalt éneklünk, és beengedjük az otthonunkba a vendégeket, akik Máriát és Józsefet szimbolizálják."

A pinata papírból készült, többnyire állat formájú tároló. A megajándékozottnak bekötött szemmel kell szétütnie, hogy ráhulljon a benne rejlő cukor. Fotó: David Sasaki
A pinata papírból készült, többnyire állat formájú tároló. A megajándékozottnak bekötött szemmel kell szétütnie, hogy ráhulljon a benne rejlő cukor. Fotó: David Sasaki

Ezt követően kezdetét veszi a színpompás mulatság, amelynek jellemzője a feltűnő karácsonyi díszítés, mint például a lámpácskák és az élénk színű csillagok." Az ünneplés maga december 24-re esik, ekkor ünnepeljük meg Krisztus születését is, aki az ezt megelőző ünnepeken nem jelenik meg. Ezen a napon este 11-től éneklünk és imádkozunk, hogy szimbolikusan megtörténjen ez a születés, és csak ezt követően kerül sor az ajándékozásra, és a cukorral és édességekkel töltött piñata szétverésére, ami remek móka."

Karácsonyi ételek

"Sok tipikus édességet fogyasztunk ebben az időszakban, jellemzőek a speciális módon elkészített gyümölcsök, és persze sok ropogtatnivaló is akad, mint például az élénk színű cukorral beborított földimogyoró, vagy dió." De más édességek is előkerülnek, például a különböző nyalókák, jamszabab, vagy a mandarin.

"A Posadás alkalmával más tradicionális ételeket is fogyasztunk, ilyen például a Romeritos, amelynek fő hozzávalói a rozmaring, krumpli, csípős paprika, garnéla, nopalkaktusz és a mandula, valamint szintén fontos étel a Bacalao. A legfontosabb édesség talán a Ponche de frutas, amely mazsolából, almából, fahéjból, egy tamarindo nevű exotikus gyümölcsből, mexikói barnacukorból, rumból és narancshéjból áll. Ezek az ételek, és a töltött pulyka számít a legtipikusabb karácsonyi ételnek."

Spanyolország

A 12 szőlőszemet előrecsomagolt pohárban, konzervben vagy zacskóban árulják
A 12 szőlőszemet előrecsomagolt pohárban, konzervben vagy zacskóban árulják

A spanyol hagyományos karácsonyi ünneplést Martától tudtuk meg, aki jelenleg Toledóban dolgozik hátrányos helyzetű fiatalokkal.

"Spanyolországban a karácsony fontos családi ünnep, 24. este és 25. délben az egész család összegyűlik, hogy együtt elfogyasszuk a karácsonyi ételeket. Ugyanez történik 31-én, és január 1-jén is. Ebben az időszakban feldíszítik a házakat és az utcákat, emellett pedig sok helyen felállítják a betlehemi jelenetet." Ebben az időszakban mindenki elkészíti az ajándékokat, amelyeket átad majd szeretteinek.

"Bár egyre gyakrabban megjelenik a télapó, azonban hagyományosan a Reyes Magos, vagyis a keletről jövő Háromkirályok hozzák az ajándékokat. Karácsonykor egyébként sokszor elmegyünk szórakozni is, ez azonban modern szokásnak számít. Az év utolsó napján éjfél előtt szintén van egy érdekes spanyol szokás, ilyenkor ugyanis a televízió a madridi Puerta del Sol harangjait mutatja, és az utolsó 12 kondulásnál 12 szőlőszemet kapunk be, hogy bőséges legyen a következő esztendő."

Karácsonyi ételek

Persze nagyban függ az adott régiótól is, de tipikus karácsonyi ünnepi ételnek számít a bika, az egyéves bárány, valamint a marcipánkenyér is.

Címlapfotó: Jason Kohler

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek