A három legfélelmetesebb melltartóviselési hiba

Ha kicsi a melltartó, négy mellet varázsol, extrém esetben hatot, de az sem jó, ha kibuggyan oldalt, vagy ha olyan polcot képez a mellből, amire könyveket is lehetne rakni. Egy kanadai fehérneműcég horrorfilmeket idéző plakátokon, illetve reklámvideókkal hívja fel a figyelmet a tipikus hibákra.

Polcolt, lógós, dupla

Egy kanadai fehérnemű cég ötletes reklámot talált ki magának, ami társadalmi célú hirdetésnek sem utolsó. Horrorfilmszerű plakátokkal, illetve filmelőzetes-paródiának sem utolsó videókkal mutatják be a leggyakoribb melltartóviselési hibákat, miközben saját, professzionális melltartó-beállításukat reklámozzák.

A Boobie Trap, nagyjából Mellcsapda nevű bolt az egész profilját arra hegyezte ki, hogy megtanítsa a nőket a megfelelő melltartók kiválasztására. A gondolat egyáltalán nem új, a Triumph is kísérletezik hasonlóval, csak nem ennyire ötletesen.

Alapvetően három horrorisztikus hibát különböztetnek meg, amelyeknek szórakoztató neveket is adtak. Az első a The Shelf, vagyis A polc, ami akkor alakul ki, ha valaki túlságosan felpolcolja alulról a mellét, és ettől úgy tűnik, mintha a mell a gravitációt teljesen meghazudtolva, már-már felfelé domborodna.

A másik a fenti videón látható The Sagging, A lógós, aminél a melltartó túl alacsonyan van, nem emeli meg a mellet, nem tartja, csak olyan tessék-lássék módon tart valamit. A harmadik, a legfélelmetesebb a Quadraboob, magyarul mondjuk Duplacsöcs nevet kapta, bár az igazsághoz a dupladuplacsöcs elnevezés áll közelebb, mivel ha valaki túl kicsi kosarat választ, az mindkét mellbe úgy vág be, hogy kvázi megnégyszerezi őket.

A többség hibázni szokott

A plakátok viccesnek és abszurdnak hathatnak, de egy 2008-as felmérés, amit a Chiropractic and Osteopathy nevű újságban publikáltak, azt az eredményt hozta, hogy a nők döntő többsége rosszul megválasztott melltartót hord. A felmérésről készített részletes beszámolót erre találja PDF formátumban.

Összesen 30, hátfájdalmakkal jelentkező 18-26 éves nőt kérdeztek meg, és a harminc vizsgált személy közül 24 rosszul megválasztott melltartót hordott (80%). Közülük 70% (17 ember) túl kicsi melltartót viselt, 10% pedig túl nagyot.

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a rosszul megválasztott melltartó okozhatja-e a fájdalmakat, azt viszont kimutatták, hogy minél nagyobb valakinek a melle, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy túl kicsi melltartót hord. Ez fordítva is igaz, minél kisebb a melle valakinek, annál valószínűbb, hogy túl nagy melltartót vesz. Azt is sikerült kimutatni, hogy az, hogy mennyire érzi egy nő kényelmesnek az egyébként méretben megfelelő melltartót, függ a menstruációs ciklusától is: ilyenkor ugyanis a mellek megduzzadnak, feszülnek, és az addig kényelmes fehérnemű szűknek bizonyulhat.

Mustra