Kalocsai mintát a magyar üzletasszonyokra!

Sokan, sokféleképpen próbálták már a mai öltözködésbe becsempészni a magyar – akár matyó, akár kalocsai – motívumokat. A By Me tervezője, Hrivnák Tünde Kalocsa polgármesterének kérésére vágott bele a feladatba, a polgármester pedig cserébe hímzéseket tervezett a ruhákra. A Matyó Tiszával vagy a Gombold újra! pályázatra benevezett ruhák többségével ellentétben, ez a kezdeményezés nem feltétlenül a nagyon fiatal divatrajongóknak szól, hanem az üzletasszonyoknak.

Mostanában a divat-, sőt a sportvilágban is nagy szerephez jutottak a magyar motívumok. Mindenképpen meg kell említenünk a McLaren-pilóták overallszavazását, ahol az volt a kérdés, Lewis Hamilton vagy Jenson Button magára öltheti-e Brazíliában a kalocsai mintás kezeslábast. De ott van például a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Gombold újra! pályázata, amelynek az volt a lényege, hogyan lehet a tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékeket és hagyományokat a modern időknek megfelelően feldolgozni.

Sokan mások

Igaz, az Aquanauta csapata már 2006-ban előrukkolt egy ilyen jellegű kollekcióval, és persze a Matyó Tiszáról sem szabad megfeledkeznünk. Akiket viszont sem a fiatal tervezők, sem az autóversenyzés, sem a sportcipők világa nem igazán hat meg, azok talán a By Me tervezőjének, Hrivnák Tündének újabb kollekciója alapján eldönthetik, hogy a hagyományos magyar motívumoknak hol is van helye a mai öltözködési kultúrában.

A célok

Bár az már tavasszal is kiderült, hogy Hrivnák Tünde szereti a hagyományőrzést, a kalocsai mintára épülő ruhadarabok ötlete nem egészen tőle származik: mint az őszi/téli kollekció bemutatóján kiderült, a Bács-Kiskun megyei város főpolgármestere, Török Ferenc kérte fel erre a feladatra.

A cél igazán nemes és hangzatos: a kulturális identitás megőrzése, a kalocsai népművészet megőrzése, a kézműves manufaktúrák fontosságának hangsúlyozása. Igen, a By Me ruháit díszítő hímzések kézzel készültek, és mivel Kalocsa egyik fő exportcikke a fűszerpaprika, a kollekció a Spicy nevet kapta.

Ica néni from Kalocsa

Mielőtt megtekinthettük volna a selyemsantungból, gyapjúszövetből és pamutbársonyból készült kollekció darabjait, az este háziasszonya, Pataki Zita bemutatta a közönségnek a By Me Spicy védnökét, Czene-Bánhidi Petrát, valamint Ica nénit, aki Kalocsán él, saját népművészeti  boltja van, és általában megrendelésre készít ruhákat. A fejdíszét, pontosabban a fityuláját is maga díszítette fel. Az információdús előjáték után – melynek keretében egyébként Czene-Bánhidi Petra tanítványai a Kell még egy szó című számra táncoltak –, elkezdődött a bemutató, melyet a By Me állandó modellje, VV Gigi most kihagyott.

Hrivnák Tünde egyértelműen az üzletasszonyoknak, a klasszikusabb vonalvezetést kedvelő irodistának készít ruhákat, akárcsak Tóth Bori, és ezzel nincs is baj, sőt. Az aktuális By Me-kreációk alapja ezúttal is a fekete-fehér szín volt, és ugyan idén sem volt hiány áttetsző anyagokban, a tavasszal, Pataki Zita által felvállalt melltartóvillantás most elmaradt. Ezúttal egyébként nem a klasszicizmus volt a fősodor, hanem a romantika. Ezért is volt annyi fodor, masni, zsabó és elvétve néhány pötty.

Szünet nélkül következett a By Me Spicy kollekció, amelynek darabjai színvilágban nem hoztak nagy változást, a fekete és fehér párosításával nehéz hibázni. Bár a fekete és fehér hímzések nem annyira elterjedtek, azért egy bizniszruházatnál talán jobban működnek, mint színes társaik, amelyeket Hrivnák Tünde – okosan – inkább az alkalmi öltözékeknél használt. A ruhákon látható motívumokat egyébként maga a polgármester, Török Ferenc tervezte, aki egy ideig maga is dolgozott a kalocsai porcelánfestő manufaktúrában. Kattintson a képre, és nézze végig fotóinkat!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek