A hajvágás drámája és a kötelező diéta - magyar modellreality

Előítéletekkel mentünk neki, így csak kicsit csalódtunk a Viva új, Az ügynökség nevű doku-realityjében, amely a modellvilág őszinte bemutatását tűzte ki célul. Van frontasszony, vannak típusok, van kicsi dráma. Izgalmak egyelőre nem nagyon.

Minek tagadjam: előítéletekkel mentem neki a Viva új, Az ügynökség című műsorának, ami a modellvilág őszinte bemutatását ígéri az Art Models mindennapjain keresztül. A magyar realityk, ha nem unalmasak, akkor is minimum kínosak, és még csak nem is az „annyira rossz, hogy már jó” fajta.

Senkiből nem lett felkapott modell

Pár éve a Topmodell leszek ígért világhírt a résztvevőknek, de annak kevés köze volt a valósághoz: csakúgy, mint a nagy amerikai előd, az America's Next Top Model esetében egyik sorozat lányai közül sem lett senkiből igazi, felkapott modell, aki világhírű divattervezőkkel és fotósokkal parolázik. Az új sorozat a kíméletlen valóságon kívül ráadásul különleges, erős vizualitást is ígért – maradjunk annyiban, hogy utóbbiból semmi extrát nem vettem észre.

Elvárásaim azért vannak egy jó tv-műsorral szemben. Először is, legyen legalább egy karizmatikus ember, aki navigál az események folyásában. Nyilván túlzás lenne egy Tyra Banks kaliberű félőrültet várni, de azért legyen valamilyen. Képes legyen felpiszkálni és fenn is tartani az érdeklődésemet, hogy megérje legalább a távirányítóig elfáradnom. Az ügynökség esetében ez nagy részben Gabi, az ügynökségvezető head booker, egy rövid, vörös, égnek álló hajú csaj, akin látszik, hogy nem kertel - úgyhogy erre végül is nem lehet panasz.

Ahogy az meg van írva

Bekészítettem a modellek kedvencét, a nyúlkaját, a lábam felraktam a jógajegyzetek tetejére, hogy igazán méltón fogadjam az élményt. A nőknek targetált, kérdezős reklámokra hajazó, bénácska főcím után rögtön Drámával indult az első rész: csak annyit látunk, hogy az ügynökségvezető kifakad és idegesen elhajítja a telefont.

Jól tette a csatorna, hogy már a beharangozó sajtószövegben közölte, ez scripted reality (tehát a fő konfliktusok előre ki vannak találva), mert majdnem felsikoltottam, annyira kínos megrendezettség érzése volt a jelenetnek.(Bár szakmabeli ismerős szerint Gabi tényleg ilyen. Attól még a jelenet szörnyen mű volt, neki is szoknia kell a szereplést.)

Öntudatos anyajegyes, egzotikus ukrán és a többiek

Az ügynökség tehát egy rögtönzött castinggal, vagyis válogatással indít: egy nap alatt gyűjtsenek be 10 új arcot a régi, kirúgott megbízhatatlanok helyére. Hogy a fiúk és lányok miként kerülnek a válogatást lezavaró Gabi és Attila, a kreatív igazgató elé, az jótékony homályba vész, mindegy, ugorjunk.

Lényegesek persze a szereplők is, lehet a frontasszony bármilyen tökös, ha a többi szereplőtől ásítozni kezdek. Van az Öntudatos Anyajegyes, van az Obligát Egzotikus ukrán, van az Extrém Testékszeres, van a Laza Öcs és Mackós Báty páros, van a Nevetős, van a Súlyfelesleges, a többiek nem igazán tűntek ki semmivel.

Amit fel lehet róni a műsornak, hogy még két rész után sem derült ki egyértelműen minden kiválasztott neve: például hogy hívják az ukrán lányt? Vagy a „Kis Herczeg” néven emlegetett öcsikét? Az első résznél még úgy-ahogy érthető, nem akarták rögtön azt sugallni, hogy minden bemutatott arc kiválasztott is egyben. De azért az első, mélyvíznek kikiáltott tesztfotózás képeinél már illett volna kiírni mindenkit. Professzionálisabban, hihetőbben hatott volna az is, ha a fotósról, sminkesről, stb. nem csak annyit tudunk meg, hogy Gergő meg Johanna. Van ezer Gergő meg ötszáz Johanna.

Közhelyes infók, mérsékelt dráma

Ha doku-reality, akkor az sem árt, ha laikusok számára informatív a témájával kapcsolatban. Gabi és Attila el is mondanak alaptudnivalókat (karakteres arc, magasság, szép bőr, stb.), de ezek a szokásos közhelyes dolgok, amiket viszont valahogy senki sem akar felfogni.

Arra is tesznek utalásokat, hogy a modellkedés nem sétagalopp, bár egyelőre csak a fogyókúrát emlegetik (főleg egy lánynál) és a mérőszalag kerül elő párszor. Az azért világos, hogy a legtöbb jelentkezőnek halvány lila gőze sincs arról, hogy mivel jár egy külföldön dolgozó modell élete. Ezen a naivságon egyébként Gabi és Attila is elég jól szórakozik. Ami még pluszpont, hogy nem próbálják a jövő Naomi Campbelljének beállítani a modelleket, igenis megmondják, hogy inkább reklámarcnak valók, mint igazi high fashion modellnek. Verbuválnak is gyorsan a kávézóból egy pincérlányt erre a célra, újabb furcsa pillanat.

A hajvágás drámája

A bevezető részek drámáját két esemény vitte el: az egyik az öncsúfítónak titulált testékszeres, színes hajú Szandra hajvágása, aki először belemegy, hogy változtassanak a külsején és a piercingeket szó nélkül ki is veszi, de a hajvágó olló láttán elkezdenek potyogni a könnyei. Mérsékelten együttérzek, bár inkább csak arra gondoltam, milyen rossz lehetett ezt a többieknek végigasszisztálni.

Attila és Gabi
Attila és Gabi

A másik a flegma Kis Herczeg megleckéztetése, miután bejelentés nélkül elbliccel egy megbeszélést. Ez is egy kicsit erőltetett, meg nem is annyira győzött meg, hogy annyira hathatós lesz, de majd kiderül. A harmadik részre már több izgalmat ígérnek: szerelmi vallomást, életveszélyt, árulást és szembesítést.

Összességében, Az ügynökség első két része nem volt rossz, nem unatkoztam, de azért egyelőre ez még nem egy nagy eresztés, igazán szórakoztató momentumot pedig nem sikerült eddig elkövetni. Azért adok még neki esélyt, hátha felszívják magukat. Ha nem, akkor meg be kell látni, ilyen sorozatot nem érdemes Magyarországon forgatni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek