Parndorfban most érdemes ruhát, cipőt túrni

Nem kell Parndorfba rohanni, csak azért, mert a szomszéd mondta, hiszen többségében ugyanazok a cikkek kaphatóak nálunk is. De találni jó dolgokat, amikért érdemes kiutazni, és ha elegen ülünk a kocsiban, akkor olcsóbban is ki tudunk jönni, mintha egy plázába rohannánk be idehaza. A tudatos herdálás panteonjában jártunk, hogy megszemléljük a karácsony előtti állapotokat a trendérzékeny hazai lakosság zarándokhelyén. Hazai boltok kontra Parndorf.

A határ mellett felhúzott boltvárosban jártunk, melynek honi kuzinjai Biatorbágyon és Törökbálinton épültek. Még mindig nem ciki outletben vásárolni, hiszen csak nívós márkaboltok kínálják kifutó modelljeiket. A parndorfi outlet elhelyezkedése főnyeremény a magyarnak: antikolt, pasztellszínű meseváros, mely számtalan márkaboltból áll, és véget nem érő kanyargó flangáló felület gondoskodik arról, hogy jó kondiban maradjunk, miközben a hatalmas szatyrokat cipeljük.

A több mint 90 üzlet több száz márkát vonultat fel: női-, férfi- és gyermekdivat mellett illatszerek, sportruházat, cipő és eredeti Wiener Schnitzel várja a vásárlókat. Egész évben Sale és Ausverkauf minden kirakatban. A különbség a kulturált környezet, mindenhol előre köszönnek, az eladók rendkívül segítőkészek és udvariasak. Egész más a kiszolgálás, mint a hazai plázákban. Osztrák testvéreink nagyon állatbarátok: mindenhova szabadon bevihető a pórázon tartott kutya. A parkoló tele van, de még sincs plázaroham. Nem mindig olcsóbb, de garantáltan nagyobb a választék, és nemcsak a pult előtt, de mögötte is megfordulnak magyar ajkúak.

Humanicot, Adidasat ne vegyünk kint

Amit fontos már az elején megjegyeznünk, azokat a márkákat, amiket itthon még nem forgalmaznak, érdemes csekkolni. Viszont, amiket itthon is árusítanak, azoknál óvatosnak kell lenni, hiszen lehet, hogy olcsóbban vesszük meg idehaza. A Humanic remek példa erre, a választékuk sem nagyon különbözik a miénktől. Az Adidast viszont nem érdemes kint venni, mert egyrészt itthon többféle cipőből tudunk választani az outletben, másrészt érezhetően olcsóbban. A Gin Tonic választéka viszont eltér a hazai outletétől, sokkal jobban járunk, ha kint veszünk tőlük ezt-azt.

A Lego Wear sajnos idehaza még nem tört be a piacra, viszont Parndorfban nagy választékkal várják a vásárlókat. Nem a legolcsóbb márka, 25-30 euro egy gyerekkabát, pólót 10 euróért, pulóverek 15-ért vihetünk haza. A gyerekek közt menőnek számít, az anyukák inkább cukinak tartják, a mi kedvencünk viszont a Darth Vaderes és Yodás pulcsik voltak. Quiksilverben a választék jóval nagyobb, mint nálunk, az árak viszont már szinte fájnak: 100-200 euro közt vehetünk kabátot, széldzseki talán akad 50 euró körül is.

Tommy Hilfiggerben inkább csak turkálni érdemes, mert még outlet áron is nagyon drága. 70 euro egy férfi pulóver, de ha a halmok, kupacok közt turkálunk, akkor kifoghatunk olcsóbb darabokat is. A Levi’s farmerek 30 és 50 euro közt mozognak, mást nem érdemes onnan hazaszállítani, mert nem kínálják versenyképes áron. A Reebokban 35-től eurótól 70-ig vehetünk magunknak cipőt, temérdek magas szárú közt válogathatunk, ezek konkrétan ezrekkel olcsóbbak, mint nálunk. Aki a Crocsra esküszik, vagy elfogult rajongója, annak Parndorfig kell mennie, hogy 25 euróért szerezzen magának ilyen csinos lábbelit. A bélelt mamuszszerű papucsot 35 euróért lehet venni, a fedett, csizmaszerű cipőt 50-55 euróért cserébe lehet birtokolni.

Nike-t igen, Lacoste cipőt viszont csak a Salamanderből

Nike-ban 35-50 euróért kaphatunk jóféle utcai cipőket, a csecsemőknek 20-25 euróért adják ugyanezt. Persze el kell gondolkodni, megéri-e, hiszen körülbelül egy hónapig hordhatja a csemete, utána csak pop artos lakás kiegészítővé alakulhat át. Az üzletben akkora a biztonság, hogy az ajtóban strázsáló őr mindenki szatyrába belenéz, ami kellemetlen is lehet, ha már sok a csomagunk.

Lacoste női pólókat 50-ért, a férfit 55 euróért vehetjük meg, ez csak egy kicsit olcsóbb, mint idehaza. Cipőiket viszont a Salamandernél érdemes megnézni, mert ott az idei kollekció darabjait árazták le, a márkaboltban viszont csak a tavalyi szériából láttunk néhány párat. Ralph Lauren árban nem nagyon különbözik Tommy Hilfiggertől, viszont mindkét boltban érthetetlenül nagy tömeg van.

Burberry-éknél 190-200 euróért vehetünk szépséges kasmírsálat, hozzá 160-ért esernyőt. A csizmák 220 euro körül mozognak, egy gumicsizmáért 140 eurót kérnek. Az Escada nem aprózza el: szoknyát 100 eurótól, nadrágot 130-tól, mellény 90-től, farmer 70 eurótól lehet venni. A táskák már egy másik árkategóriában fekszenek: 300-900 euró közt mozognak, majdnem annyiba kerülnek, mint egy estélyi. Egy szövetkabátért 540 eurót kérnek, viszont a kötött kesztyű csak 30 euro. Idén a klasszikus téli színek és a klasszikus vonalak hódítanak, így elég unalmas a kínálatuk. A Gantban az volt az ijesztő, hogy egy kardigánért 319 eurót kértek, így azonnal kifordultunk.

Az Armani éppen nem volt nyitva, viszont a perecárus mellett ott volt a Mikulás, aki cserébe megvigasztalt minket. Pihenésképpen a főtéren parkoltunk le, és egy hazánkfia bódéjából 3 euróért vett debrecenivel vertük agyon magunkat. Alapvetően akkor éri meg kimenni, ha az autó dugig van vásárlókedvű asszonnyal, hiszen az útiköltség körülbelül 15 ezer forintra jön ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek