A Lakatos Márkon túli világ izgalmai

A stylist szóról nagyjából egy ember szokott a legtöbbeknek eszébe jutni, pedig bőven van még itthon tehetség. A Stylist névjegyek kiállításon olyan szakemberek munkái szerepelnek, mint például az utóbbi időben egyre népszerűbb Molnár Anikó, vagy az extrém megoldásairól ismert Haberland Attila, de megtaláljuk hazánk egyetlen kifejezett divatmagazinja, a Room a készítőit is.

A Design Hét előző eseménye: Manier divatshow

A stylist nagyjából élménydesigner, ha egy másik modoros, és divatos szót akarunk használni. Az utóbbi évek visszamagyarosítási trendjében próbálták elterjeszteni, hogy a stylist helyett az öltözködési szakértő, vagy tanácsadó kifejezést használjuk, de a kettő valójában nem ugyanaz.

Az aznapi hangulatuk is benne van

A stylistok nagy része a divatszakmában dolgozik, show-kon, fotózásokon, és az általuk összeválogatott ruhadarabok az ő személyiségükről is árulkodnak, a képzettségükről, érzékenységükről, esetenként az aznapi hangulatukról is. Ezzel szemben az, aki a szekrényünkből összeválogatja az aznapi outfitet saját részre, azt nevezhetjük feleségnek, vagy személyes öltözködési szakértőnek - ez utóbbi kategória azonban nem szerepel a Fashion Awardson.

A stylistok lényegében azok a kreatív szakemberek, akiknek a munkája mára hétköznapjaink részévé vált, hatnak ránk a minket érő vizuális élményeken keresztül, de ők maguk csak ritkán kerülnek reflektorfénybe. Legyen szó színes magazinok divatanyagáról, vagy reklámfotózásról, divatbemutatóról vagy stílusos terekről, gasztronómiai csodákról, ők azok, akik végül felteszik az i-re a pontot.

Most is háttérben

Különleges kiállítást rendeztek a Design Héten a Code-Decode Showroomjában, ahol a mindig háttérben maradó stylistok főszereplővé váltak és egészen izgalmas megfogalmazásban nyújtották át névjegyüket. Végül is a személyük most is a háttérben maradt.

A szakma ismert és elismert stylistjainak névjegyét minienteriőr formájában láthatjuk. Olyan szakemberek munkái szerepelnek itt, mint például az utóbbi  időben egyre népszerűbb Molnár Anikó, vagy az extrém megoldásairól ismert Haberland Attila és Isai Anita, de megtaláljuk hazánk egyetlen kifejezett divatmagazinja, a The Room készítőit is. A megnyitón megjelenő alkotók mellett a hazai divat és design szakmai krémje is képviseltette magát. Így hát az, amit látunk, és amiről szó van, jelen volt.

Kaptunk egy benyomást a személyiségükből, gondolataikból és érzelmeikből. Minden Névjegy bemutat, de ez a különleges formátum szabad asszociációs teret enged a dekódolásra. Egy kép, egy gondolat, egy személyiség. Majd egy újabb és egy újabb. Megállunk, és magunkba szívjuk mindazt, amit szavakkal nehéz kifejezni. Tovább lépünk és megint elmélyedünk. Kik is ők, mit gondolnak, miként hat ez ránk? Csak a munkák mögött feszülő molinók irányítják gondolatainkat. Kedvencem nincs, nem is lehet. Miközben próbáltam közelebb jutni a látottakhoz, azon gondolkodtam, hogy én vajon milyen névjegyet is adnék át ebben a formában: ez egy lépés önmagam felé.

Talán maga a kiállítás - már ha klasszikus értelemben vesszük - nem tekinthető nagyvonalúnak, de nem is ez a célja. Sokkal inkább a bemutatkozásnak e szokatlan, egészen más dimenzióba helyezett gesztusa teszi mégis izgalmassá.

A Kiállítók:

Flesch Andrea & Csáki Tünde enteriőr, wardrobe stylist & art director
Haberland Attila & Haberland-Isai Anita art director & stylist
Horváth Eszter stylist & cake designer
Kapolka Ágnes festőművész & food stylist
Kiss Heni stylist & set designer
Matisz Alíz enteriőr stylist
Molnár Anikó stylist
Pálmai Angie stylist & creative director
Tóth Ali & Virág Anikó stylistok
Tóth Tímea enteriőr stylist

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek