Óriási fordulat: megvan a rák elleni védőoltás

GettyImages-1044548366

A kutatók szerint a következő öt évben eljuthat a nyilvánossághoz az a rák elleni védőoltás, amely reményeik szerint kezelni fogja a mellrákot. A kísérleti vakcina felhasználható az agresszív rákos megbetegedések túlélőinek remissziójában, vagy a betegség teljes megelőzésére is.

Túljutott a klinikai vizsgálatok első szakaszán egy kísérleti vakcina, amelynek célja, hogy megtanítsa a szervezetet a mellrák elleni küzdelemre.

A cél a rák meggyógyítása

Az emlőrák elleni védőoltás a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karától származik, ahol a tudósok különféle rákos megbetegedések kísérleti kezelésén dolgoznak. A kutatás vezetője, Nora Disis elmondta, hogy várhatóan öt éven belül egy terápiás rákvakcina már elérhető lesz a betegek számára.

A rák elleni oltást amerikai kutatók fejlesztették ki
A rák elleni oltást amerikai kutatók fejlesztették kid3sign / Getty Images Hungary

A vakcina megtanítja védekezni a szervezetet

A vakcina 1. fázisú biztonsági vizsgálata során 66 előrehaladott stádiumú emlőrákos nő kapott különböző dózisokat a kísérleti vakcinából. Valamennyi érintett nő korábban már részesült valamilyen rák elleni kezelésben, így esetükben a betegség vagy leállt, vagy remisszióba fordult, de mindegyiküknél nagy volt a rák újbóli megjelenésének kockázata.

A vakcinát úgy tervezték, hogy immunválaszt váltson ki egy bizonyos típusú fehérjére, az úgynevezett HER2-re, amely az emlőrákos sejtek körülbelül 30 százalékához kapcsolódik.

A fehérje számos sejttípuson megtalálható, de egyes agresszív emlőráksejtek akár százszor több HER2-t termelnek a normál sejtekhez képest. Miután a HER2-pozitív emlőrák nagyobb valószínűséggel tér vissza a kezelés után, az immunrendszer gyilkos sejtjei is jobban felismerik őket.

Az oltást úgy fejlesztették ki, hogy csak a rákos sejtekkel vegye fel a harcot
Az oltást úgy fejlesztették ki, hogy csak a rákos sejtekkel vegye fel a harcotpicture alliance / Getty Images Hungary

A kutatók abban reménykednek, hogy miután a vakcina felszólítja a szervezetet, hogy több HER2-t termeljen, a védőoltás megtanítja az immunrendszert, hogy megtámadja a rákot, mindeközben pedig nem károsítja az ép sejteket.

Javult a túlélési esély

A kutatás eredményeiről szóló tanulmány szerint az oltást kapott nők 80 százaléka túlélte a tízéves vizsgálati időszakot, ami jóval meghaladja a ráktípusuknál várható 50 százalékos ötéves túlélési arányt. 

A szakértők szerint, miután az eredmények ígéretesek, a kifejlesztett oltóanyag elméletileg egyéb olyan rák kezelésére is használható, amely pozitívan reagál az oltóanyagban lévő fehérjére.

Jelenleg a vakcina tesztelésének II. fázisú kísérletei zajlanak, hogy felmérjék hatékonyságát. Emellett a kutatócsoport két másik vakcinát is tesztel, amelyek szintén a mellrák elleni küzdelmet szolgálnák majd, illetve fejlesztenek petefészek-, vastagbél-, tüdő-, hólyag- és prosztatarák elleni oltóanyagokat is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra