Elképesztő dolgot fedeztek fel az egyik legsúlyosabb ráktípussal kapcsolatban

Diósi Szilvia
GettyImages-1297589734

A rák az egyik legijesztőbb betegség, melynek az egyik legsúlyosabb változata az agydaganat. A tudósok folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél eredményesebb kezelést találjanak ki ez ellen a kór ellen, most úgy tűnik, hogy sikerült áttörést elérniük.

Egy sor kutatás után a tudósok végre rájöttek, hogyan lehet az immunrendszert az agydaganat egy könyörtelen formájának megtámadására felhasználni. Bár az eredmények még kezdetlegesek, mégis reményt adnak arra, hogy lehetséges az előrelépés a glioblastoma, a rák leghalálosabb formája ellen, amely hihetetlen gyorsan kioltotta John McCain arizonai szenátornak és Joe Biden amerikai elnök fiának, Beaunak az életét.

Életeket menthet az új terápia

A vizsgálatok nagyon reménykeltőek, bár eddig kevés betegen végezték el. Ezért most a kutatók azon dolgoznak, hogy szélesebb körben bizonyítsák az elméletüket, valamint próbálnak rájönni arra is, hogyan lehetne kiterjeszteni más ráktípusokra is a kezelést.

Amióta több mint egy évtizede megjelentek az első történetek vérrákos betegekről, akiket a CAR-T-sejtes terápiával csodával határos módon hoztak vissza a halál torkából, az orvosok arról álmodoztak, hogy ugyanezt a megközelítést tumorok esetében is alkalmazzák. A terápiák személyre szabottak: a páciens vérsejtjeit úgy alakítják át, hogy a rákos sejtek felszínén lévő bizonyos fehérjéket kiszúrják. Azonban az olyan terápiák megtervezése, amelyek képesek beszivárogni és elpusztítani a tumorokat anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanák, eddig szinte lehetetlennek bizonyult.

Egy új kutatás, amelyben több amerikai kórház is részt vett, most azt az eredményt hozta, hogy a különböző CAR-T-sejtes terápiák csökkenthetik a glioblastomákat bizonyos esetekben, méghozzá drámai sebességgel. A vizsgálat során az egyik páciens daganata csaknem 20%-kal kisebb volt már 48 óra elteltével, és alig több mint két hónap alatt körülbelül 60%-kal csökkent a mérete. Bár az előrehaladott állapotok esetén a kezelés nem csökkentette a tumor méretét, de megakadályozta annak növekedését.

A glioblastoma az egyik leghalálosabb ráktípus
A glioblastoma az egyik leghalálosabb ráktípusSimpleImages / Getty Images Hungary

Mi az a glioblastoma?

A glioblastoma az agydaganatok egyik leghalálosabb formája, ami nagyon gyorsan előrehaladottá válik. Ez a ráktípus az agyban vagy a gerincvelőben lévő sejtek növekedéséből indul ki. Képes behatolni és elpusztítani az egészséges szöveteket.

Bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb idősebb korban, és többször érint férfiakat. A tünetei közé tartozik a folyamatosan rosszabbodó fejfájás, hányinger és hányás, homályos vagy kettős látás, valamint rohamok. Jelenleg úgy tudni, hogy ez a betegség nem gyógyítható, a kezelések lassíthatják a rák növekedését, és csökkenthetik a tüneteket.

Az orvosok eddig műtéttel, sugárkezeléssel és kemoterápiával próbáltak javítani a beteg esélyein. Ha a rák kiújul, a lehetőségek még korlátozottabbak. A diagnosztizáltak általában csak 12-18 hónapig élnek a glioblastoma észlelése után.

Sikereket értek el a kutatók az agydaganat csökkentésében.
Sikereket értek el a kutatók az agydaganat csökkentésében.Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Mi az a CAR-T-sejtes terápia?

Az elmúlt évtizedben megjelent a rákos megbetegedések kezelésében az immunterápia – ezek olyan terápiák, amelyek a beteg immunrendszerét erősítik fel a daganatok megtámadáshoz. Bizonyított, hogy ezzel a módszerrel egyes előrehaladott rákos betegeknél képesek a daganatot zsugorítani, sőt, akár el is pusztítani. Számos ráktípus ellen alkalmazzák, többek között a melanómában, a tüdő-, a vese- és a hólyagrákban, illetve limfómában szenvedők kezelésére.

Az immunterápia egy másik formája, a CAR-T-sejtes terápia, amely hasonlóan jó eredményeket hozott a nagyon előrehaladott leukémiák és limfómák kezelésében, és hosszú éveken át képes kordában tartani a rákot. Azonban sajnos a betegek nagyjából felénél érhető csak el vele hosszú távú javulás, és maga a kezelés rettentően költségesnek számít.

Az új kezelés tényleges használatáig még hosszú az út, de van ok a reménykedésre. Bár a kezelések során egyes betegek daganatai ismét nőni kezdtek, a kutatásban résztvevők életkörülményei javultak. A kutatók úgy gondolják, hogy az új kezelés esetén kulcsfontosságú lesz a glioblastoma minél korábbi észlelése. De arra számítanak, hogy hatékony lehet a betegség kiújulása után is.

Magyar kutatók is dolgoznak a rák ellenszerén, az ELTE kutatócsapatának felfedezéséről itt olvashatsz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek