Amikor kórházi ágyra van szükség, ide fordulhatsz segítségért

GettyImages-619266666
Vermes Nikolett

Az otthon ápolás egyik legfontosabb alapja a betegágy, ami nemcsak az idős vagy lábadozó fekvőbeteg mindennapjain segít, hanem az ápoló dolgát is megkönnyíti, legyen az egy családtag vagy egy felkért hivatásos szakember. Mivel egy ilyen eszköz közel 300 ezer forintba kerül, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a szükségben egyik napról a másikra vásároljanak betegágyat. Mégis van megoldás a térítésmentes igénylésre.

Az egészségügy leterheltsége miatt a betegeket az első adandó alkalommal kiadják otthoni ápolásra, hogy legyen hely a kórházakban új páciensek számára. A gond itt kezdődik. Gondoljunk egy agyvérzésre, ami a semmiből jön, amit rövid ideig orvosolnak kórházban, és amit otthon is ugyanúgy kezelni kell. Ilyenkor a család elsők között a környezetért felel, egy szobáért vagy sarokért a lakásban, benne egy ápolási ággyal, hiszen a klasszikus heverők nem alkalmasak a stabil lábadozásra.

Hol igényelhetünk betegágyat?

„Ápolási ágyat jelképes összegért lehet bérelni a Magyar Vöröskereszttől és a Máltai Szeretetszolgálattól az ország legtöbb területén, ezek a szervezetek minden vármegyében elérhetők, viszont intézményenként egy-kettő, maximum három speciális betegággyal rendelkeznek. A várólista hosszú” – mondja dr. Szutrély Péter, a Teréz – Egy Nap a Holnapért Alapítvány vezetője, aki azt javasolja, hogy a szervezetek mellett érdemes felkeresni a lakóhelyünkhöz legközelebb álló kórház egészségfejlesztési irodáját, ami az intézményen belül működik, feladata a betegek és hozzátartozóik támogatása hasznos tanácsokkal.

Majd szakértőnk arra bátorít, hogy minden lehetőséget fogjunk meg, és bár az alapítvány Zala vármegyei, pályázati forrásból ellenszolgáltatás nélkül tud bérbe adni ápolási ágyakat, jelenleg 12 ágyuk van. „Sokaknak csupán néhány hétre van szükségük betegágyra, azonban még ilyen rövid időért is érdemes harcba szállni, hiszen a speciális eszközök minden percet megkönnyítenek a nehéz otthon ápolás során.”

A beteg számára a kényelem elsődleges
A beteg számára a kényelem elsődlegesGetty Images

Valódi segítség

„Ezek az ágyak minden jellegű betegség alatt jó szolgálatot tesznek, legyen szó egy amputált beteg rehabilitációjáról vagy egy daganatos megbetegedésről. A betegágyakat kifejezetten civil körülmények közé tervezték, nem egyenlők a kórházi ágyakkal. Még az egyszerűbb változat is szabályozható, a beteg vagy a hozzátartozó beállíthatja az ágy magasságát, dőlési szögét, fekvési pozícióját. A beteg egy gombbal ülési pozícióba kerülhet, használhatja a kapaszkodót, és az oldalsó rácsok is mozgathatók. Ezek apró, de nagyon jelentős szempontok az otthon ápolás során.

De a mozgathatóság is fontos! Egy hagyományos franciaágyat nem lehet mozgatni a rajta fekvő beteggel, az ápolási ágy viszont kerekeken áll, és szükség esetén összecsukható, ha egyik helyiségből a másikba kell költöztetni a lábadozót.”

A szakember külön kitér a decubitus, vagyis a felfekvés elleni matracra is. A hosszanti irányban bordázott matracot egy levegőbefúvó gép mozgatja, így szabályozza a beteg alatti fekhelyet, és kiküszöböli a felfekvésből fakadó problémákat. A matrac ára közel 30 ezer forint, de vannak olyan szervezetek, ahol igényelhetünk az otthon ápolás idejére.

Nehéz ápolási ágyat szerezni
Nehéz ápolási ágyat szerezniGetty Images

Megkönnyíti a betegápolást 

A sajátos felépülési forma több más eszközt is megkíván a betegágy mellett, ilyen az úgynevezett betegemelő gép, ami képes beemelni a sérültet a kádba, majd kiemelni. Utóbbi óriási segítséget jelent az otthon ápolás során, viszont az eszköz ára megegyezik egy havi minimálbérrel, és az intézmények sem tudnak biztosítani bérbeadásra ilyen emelőt. Ezért dr. Szutrély Péter arra biztat, kérjünk kerekesszéket, hiszen már az is nagy segítséget jelent a betegmozgatásban, és a társadalombiztosító is támogatja, valamint a körzeti orvos is felírhatja receptre.

„Aki nem tud szakképzett ápolót alkalmazni, annak minden otthon ápolási eszközre szüksége van. A betegápolás nehéz feladat, az orvosi egyetemen külön tanítják, hogyan kell ágyneműt cserélni fekvőbeteg alatt. A legjobb és leghatékonyabb, ha beszerezzük a speciális eszközöket a lakóhelyünkhöz közeli kórház egészségfejlesztési irodájától, vagy segélyszervezetektől, alapítványoktól igényeljük, hiszen rengeteg más kiadás terheli ilyenkor a családot.”

Ágyfelajánlás

A betegágyak évtizedekig használhatók, egy betegnek viszont átlagosan egy évig van szüksége az eszközre, ezért minden segélyszervezet várja a használt, de még sokáig működőképes ágyakat. Ezeket az eszközöket nem érdemes a padláson rejtegetni, miközben országszerte tízezrek várnak rá hosszú heteket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra