A horkolás kegyetlen kapcsolatgyilkos, érdemes komolyan venni ezt a problémát

GettyImages-622186844

A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatásával sokszor viccelnek az emberek, de komolyabb gondot okozhat, mint elsőre hinnénk. A Cure My Sleep Apnea szerint a horkolás a harmadik leggyakoribb válási ok az Egyesült Államokban, közvetlenül a hűtlenség és az anyagi gondok után.

Ne gondold azt, hogy csak a tengerentúlon jelent ez problémát, a horkolást már az Egyesült Királyságban is jogos válási okként ismerik el, és egy kutatás kimutatta, hogy 200 000 ausztrál pár már nem alszik egy ágyban többek között a horkolás miatt. Magyarországon ilyen jellegű statisztika nem készült, de az biztos, hogy a horkolás párkapcsolatra gyakorolt negatív hatásai nem országhatárhoz kötöttek.

Kutatók elmondják, hogyan teszi tönkre a horkolás a házasságokat.

Mély harag

A Mayo Clinic Proceedings megállapította, hogy a házastársak éjszakánként legalább egy óra alvást veszítenek a horkolás miatt. Dr. John Shepard, a Mayo Clinic Alvászavarok Központjának orvosigazgatója egy tanulmányban olyan házaspárok alváshatékonyságát vizsgálta, akiknél az egyik partner gyakori és erős horkoló volt. Az alváshatékonyságot az alvással töltött idő és az ágyban töltött idő alapján számítják ki.

A tanulmány megállapította, hogy a partnerek alváshatékonysága 74%-ról 87%-ra nőtt, amikor a horkolást enyhítették vagy csökkentették, ami megmutatta, hogy mennyire szenvedtek a horkolás miatti rossz alvásminőségtől. A rossz alvásminőség fáradtságot, ingerlékenységet, depressziót, kiégést és napközbeni koncentrációs nehézségeket okoz.

A fentiek együttesen mély haragba csaptak át idővel. A nem horkolók általában neheztelnek a partnerükre, amiért megakadályozza őket abban, hogy aludjanak egy kicsit, míg a horkolók azért neheztelnek a partnerükre, mert problémát csinál a horkolásukból, és arra kényszeríti őket, hogy foglalkozzanak vele. Dr. David Volpi a Huffington Postban megjegyzi, hogy sok ilyen párral találkozott a praxisában.

Ha házastársa horkolása miatt nem tud aludni, tudja, hogy számos lehetőség van a nem sebészeti kezelésre. Az orrtágítók használata például segíthet abban, hogy partnere kevesebbet horkoljon éjszaka.

A horkolás a harmadik leggyakoribb válóok
A horkolás a harmadik leggyakoribb válóokNastasic / Getty Images Hungary

A némító kinyitja az orrot, és javítja a légáramlást, hogy Ön kevesebbet horkoljon, többet lélegezzen, és jobban aludjon éjszaka. A gyakori horkolók esküsznek erre a hordozható, gyógyszermentes orrtágítóra. A partnere meg fogja köszönni.

Külön hálószoba, külön élet

Ha a horkolással nem foglalkoznak, a párok végül külön hálószobában alszanak, amit a New York Times "alvási válásnak" nevez.

A Better Sleep Council felmérése szerint minden negyedik résztvevő pár külön alszik, hogy jól aludjon. Sőt, a OnePoll által a Slumber Cloud megbízásából tavaly megkérdezett 2000 válaszadó 46%-a fejezte ki azt a vágyát, hogy külön aludjon a házastársától.

A houstoni Mary Jo Rapini intimitás-, és párkapcsolati pszichoterapeuta szerint a házastárs zavaró alvási szokásai növelhetik a másik házastársban a kortizol, vagyis a stresszhormon termelődését, ami a kapcsolat egészére kihat. Emiatt a külön hálószobában való alvás ésszerű megoldás, amely talán elviselhetőbbé teszi az együttélést.

És bár a külön hálószobában alvás sok pár magánéleti döntése, mindig érdemes a bűnössel - a horkolással - foglalkozni, mielőtt a külön hálószobába költöznétek. Ha a horkolás gyökerét kezeli, legyen az tartós orrdugulás vagy a nyak körüli súlyfelesleg, az csodákat tehet a házasságával.

A horkolás és a veszekedés közötti kapcsolat

A Rush Egyetem Orvosi Központjának 10 házas résztvevő bevonásával készült tanulmányában az álmosságot, az életminőséget és a házassággal való elégedettséget értékelték azon feleségek körében, akiknek a férje erősen horkolt. Az eredmény? A horkolással összefüggő alvásproblémákkal küzdő párok többet vitatkoznak és hajlamosabbak a nézeteltérésekre, mint a nem horkoló társaik.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a horkolással élő pároknál magasabb volt a válási arány.

Rosalind Cartwright, PhD, a Medical Center alvászavarok központjának alapítója szerint az alváshiány feszült és ellenséges helyzetet teremt a házastársak számára, ami megterheli a házasságot.

A vizsgálat egyik résztvevője nyolcszor ébredt fel az éjszaka folyamán férje horkolása miatt, így alváshatékonysága mindössze 73%-os volt, szemben a normál 90%-os alváshatékonysági szinttel, annak ellenére, hogy füldugó és fülhallgató viselésével próbált orvosolni a helyzetet.

A Paracelsus Orvosi Magánegyetem egy másik tanulmánya megállapította, hogy az alvásproblémák és a párkapcsolati problémák egyszerre jelentkeznek, míg a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a partner által okozott zavarok okozta álmatlan éjszaka másnap párkapcsolati konfliktusokat eredményezhet.

Ha napközben ingerlékenyebbnek találja magát vagy a partnerét, az ingerlékenység megértésének kulcsa a párkapcsolati alvási szokásaiban rejlik. Az egészséges életmódbeli változtatások, például az alkohol és a lefekvés előtti nehéz ételek kerülése segíthet a horkolás csökkentésében.

Tehát legközelebb, amikor a partnere megjegyzést tesz a horkolására, ne vegye rossz néven. Vegye úgy, mint egy kísérletet arra, hogy foglalkozzon a szobában lévő elefánttal. A horkolás nagyon gyakori, és nincs miért szégyenkeznie. Ráadásul a piacon számos lehetséges megoldás létezik, beleértve a vény nélkül kapható, nem gyógyszeres alvástámogatókat is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra