Neked mi van a házi patikádban? Szakértő segít, hogy ne maradjon ki semmi

GettyImages-86804105

Ha fáj a fej, vagy lázas lesz valaki a családban, először mindig a házi patika segítségét vesszük igénybe: íme, ezeket a gyógyszereket érdemes mindenkinek beszereznie!

Néhány, vény nélkül kapható szerből könnyen összeállítható egy olyan alap-házipatika, amely a legtöbb esetben megfelelő lesz arra, hogy kezelni tudd vele apró-cseprő bajaidat: ha nem vagy biztos abban, hogy jól állítottad össze saját házi gyógyszertáradat, olvasd el, mit ajánl a háziorvos.

Gyógyszerek lázra, fájdalomra

Tüneti kezelést biztosító, bármely gyógyszertárban vény, azaz köznyelven recept nélkül kapható készítményeket kell egy jó házi patikának tartalmaznia dr. Kóródy Ágnes szerint.

„A legfontosabb a láz- és fájdalomcsillapító: ezeket leggyakrabban a légúti, megfázásos betegségek esetében vesszük be. Ha valakinek fáj a feje, a torka, lázas, nem érdemes kivárnia, hogy magától elmúljon: non-szteroid gyulladáscsökkentőket, azaz ibuprofén-, paracetamol- vagy metamizoltartalmú készítményeket érdemes beszerezni” – mondta el nekünk a szakértő, elárulva azt is, hogy nem létezik külön láz- vagy fájdalomcsillapító, ezek a szerek mindkét tünet csökkentésére alkalmasak.

Sebek ellátására is fel kell készülnünk
Sebek ellátására is fel kell készülnünkmoodboard / Getty Images Hungary

A második leggyakoribb panasz, melynek kezelésére jó, ha van otthon gyógyszerünk, a hasmenés: dr. Kóródy Ágnes szerint ebbe a folyamatba sokan nem mernek beavatkozni, azt gondolva, aminek ki kell mennie, az hadd menjen.

„Kifejezett hasfogó készítmény valóban nem ajánlott, de az olyan gyógyszer, ami összeszedi a bélben a kórokozókat, de nem akadályozza meg azok távozását, használható”

 – mondja a háziorvos, aki széntablettát vagy más hasonló hatású készítményt ajánl. A hasmenéses állapot sokszor jár görcsökkel, hisz a gázokkal megtelt bél feszül – drotaverinszármazék görcsoldót erre jó, ha tartunk otthon. A szakértő kiemelte: ezeknél a panaszoknál fontos, hogy ne dozírozzuk alul a gyógyszert, azaz ne túl keveset használjunk abból. Puffadásra tarthatunk még otthon szimetikon hatóanyagú szert, ha minden eshetőségre fel akarunk készülni.

Kell a kötszer is a házi patikába

Ezt vedd meg!

 Láz- és fájdalomcsillapítók (paracetamol, ibuprofén, metamizol)

Hasmenésnél használható készítmény (széntabletta)

Görcsoldó (drotaverin)

Puffadás elleni szer (szimetikon)

Szopogatótabletta torokfájásra

Allergiagyógyszer (antihisztamin)

Fertőtlenítőszer

Mull-lap és géz

Sebtapasz vagy legörgethető tapasz

Égés utáni spray

Lázmérő

Gyakran előforduló panasz még a torokfájás: erre az esetre Kóródy Ágnes ajánlja a szopogatótabletták használatát, illetve a patikákban szintén vény nélkül kapható kloroformos gargalizálót is, mely segít abban, hogy a kórokozók számát is csökkentsük szervezetünkben.

„Az allergia elleni szerek megfázásnál is jól tudnak jönni: az antihisztaminok az orrfolyás és az orrdugulás kezelésében is segítségünkre lehetnek” – mondja, hozzátéve: ha orrcseppet vagy sprayt használunk, azzal ne lépjük túl a 10 napot, mert az függőséget okozhat.

Fontos még, hogy a házi patika a sebkezelés alapvető kellékeit is tartalmazza: fertőtlenítő, a sebre helyezhető géz- vagy mull-lap és sebtapasz vagy legörgethető tapasz tartoznak ide, valamint égési sebek kezelésére kifejlesztett spray, melyet a hideg vizes hűtést követően alkalmazunk. A sebkezeléssel kapcsolatosan kiemelte: 

a sebbe ne kenjünk semmit, annak környezetét lehet csak krémmel ápolni.

A gyógyszerek és kötszerek mellett egy nagyon fontos összetevője kell, hogy legyen még minden házi patikának, mégpedig a lázmérő.

Így tárold a gyógyszereket!

Ha már tudjuk, mit tegyünk a házipatika-dobozba, érdemes megemlíteni azt is, hol – és hol ne – tároljuk a gyógyszereket. A konyha vagy a fürdőszoba nem ideális: előbbiben a meleg, utóbbiban a meleg és a pára sem tesznek jót ezeknek.

„A folyadékokat és a krémeket hűtőben érdemes tárolni, a többit pedig olyan fiókban, ahol nem fér hozzájuk gyermek, nem süt rá a nap, és nem is párásodik”

– mondja dr. Kóródy Ágnes.

A gyógyszerek lejáratát félévente ellenőrizzük a házi patikában
A gyógyszerek lejáratát félévente ellenőrizzük a házi patikábanTom Merton / Getty Images Hungary

Készletünket félévente vizsgáljuk felül, és ha lejárt dobozra bukkanunk, azt vegyük ki belőle, és már ne használjuk, viszont semmiképp ne dobjuk a szemétbe, ugyanis veszélyes hulladéknak minősül: a patikákban adható le. Legyünk óvatosak abban is, hogy kinek mit adunk oda az otthoni gyógyszerkészletből: bizonyos alapbetegségek esetén, vérhígítót szedő embereknek, gyermekeknek, illetve állapotos nőknek nem ajánlott minden hatóanyag szedése, így esetükben egyeztessünk szakemberrel a gyógyszerezés megkezdése előtt.

A természetes megoldásokat se feledd!

Kell-e a pulzoximéter?

Megfelelő kontroll mellett egy igazolt Covid-fertőzött esetében jól jön, ha van otthon, de dr. Kóródy Ágnes úgy véli, nem feltétlenül szükséges mindenkinek beszereznie. Jó tudni, hogy könnyű fals értéket mérni hideg ujjon – ha használjuk, előtte álljunk fel, és csak meleg ujjon tegyük ezt meg, ha pedig nincs panaszunk, ne méregessük véroxigénszintünket.

Kényes kérdés sok esetben az antibiotikumok adása: szakértőnk nem javasolja, hogy a biztonság kedvéért tartsunk otthon ilyesmit, hiszen az antibiotikumot indokolt esetben kezelőorvosunk fogja felírni, ez esetben a dozírozást és a szedés hosszát is meghatározza majd, így otthon ne kezdjünk bele saját felelősségünkre antibiotikum-szedésbe.

Ne feledkezzünk el ugyanakkor arról, hogy ne csak gyógyszerekhez nyúljunk, ha kisebb betegséggel küzdünk: a legjobb természetes köptető a méz – köptetőt ugyanakkor akkor szedjünk bármilyen formában, ha van váladék, amelynek felszakadását segíthetjük vele –, a gyógynövénytartalmú tea pedig sokat segít akár megfázásnál, akár gyomorégés vagy hasmenés esetén.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra