Haspuffadás, hasmenés, étvágytalanság és fogyás, pikkelysömör, viszkető, hámló bőrkiütések. Ezek mind a gluténérzékenység jelei lehetnek. Vannak azonban olyan meglepő tünetek, amelyek kapcsán nem gondolnál ételintoleranciára. Azonban, ha ezeket tapasztalod, érdemes elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat, a szövődmények elkerülése érdekében.
A genetika is állhat a háttérben
Gluténérzékenység esetén három különböző betegségről is beszélhetünk: a cöliákiáról, a gluténtartalmú gabonafélék okozta allergiáról és a nem cöliákiás gluténérzékenységről. Bár különböző okok állnak a háttérben, a tüneteket minden esetben a glutén váltja ki. Sokszor felteszik a kérdést, hogy vajon miért szenvednek egyre többen gluténérzékenységtől. A szakértők úgy gondolják, hogy valószínűleg az okok között lehet, hogy
egyre több gluténtartalmú ételt fogyasztunk, de a káros környezeti hatások és a genetika is magyarázhatja a betegséget.
A cöliákiás gluténérzékenység öröklődő autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját magát támadja, így a betegnek szigorú gluténmentes életmódot kell folytatnia, például még azokat az edényeket sem használhatja, amelyben gluténtartalmú étel készült.
Meddőséget is okozhat a gluténérzékenység?
Olyan egészségügyi problémákkal is találkozhatunk, amelyeket szintén okozhat a gluténra való érzékenység, ám nem feltétlenül gondolnánk arra, hogy ez áll a háttérben. Mivel a felszívódási zavar miatt nem tud a szervezet feltöltődni vitaminokkal és ásványi anyagokkal, akár az is előfordulhat, hogy a menstruációs zavarokat, a meddőséget, a hajhullást, vagy éppen az indokolatlanul erős izomlázat a gluténnel kapcsolatos intolerancia okozza.
Nagyon zavaróak a bőrelváltozásos tünetek; a könyök, a térd és a fenék környékén megjelenő kiütések esetén erős lehet a gyanú, hogy gluténérzékenységgel állunk szemben,
de a foltokban jelentkező hajhullás és a bőr foltos festékhiányának hátterében is állhat autoimmun betegség.
30 millióval több beteg lett
A fenti tünetek már önmagukban is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a betegnél rosszkedv jelentkezzen, kiegészítve azzal, hogy a gluténra érzékenyek – éppen a kevésbé felszívódó vitaminok és ásványi anyagok miatt –, gyakran számolnak be fáradtságról, fásultságról. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban azt bizonyították, hogy a gluténérzékenység és a depresszió kialakulása között is van párhuzam. 2020-ban 10 amerikaiból 1 vallotta azt, hogy hajlamos a depresszióra, és a szakértők úgy tartják, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen kevesen kérnek orvosi segítséget.
Ám az is kiderült, hogy az emésztési betegséggel küzdők sokkal hajlamosabbak a szorongásra és a reményvesztettségre, mint akiknek nincs ilyen típusú problémája, és még gyakoribb a lisztérzékenység valamely formájában szenvedőknél.
A nem cöliákiás gluténérzékenyeknél szintén tapasztalhatóak depressziós tünetek. Világszerte két évtized alatt 30 millióval lett több a szorongással diagnosztizált betegek száma, a szorongás és a depresszió pedig sokszor kéz a kézben jár. Ugyanakkor egy kísérletben arra kértek depresszióval és gluténérzékenységgel is diagnosztizált betegeket, hogy térjenek át a gluténmentes táplálkozásra. Rövidesen azt tapasztalták, hogy a glutén megvonása a szervezettől hangulatjavulást is eredményezett.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés