Haspuffadás, hasmenés, étvágytalanság és fogyás, pikkelysömör, viszkető, hámló bőrkiütések. Ezek mind a gluténérzékenység jelei lehetnek. Vannak azonban olyan meglepő tünetek, amelyek kapcsán nem gondolnál ételintoleranciára. Azonban, ha ezeket tapasztalod, érdemes elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat, a szövődmények elkerülése érdekében.
A genetika is állhat a háttérben
Gluténérzékenység esetén három különböző betegségről is beszélhetünk: a cöliákiáról, a gluténtartalmú gabonafélék okozta allergiáról és a nem cöliákiás gluténérzékenységről. Bár különböző okok állnak a háttérben, a tüneteket minden esetben a glutén váltja ki. Sokszor felteszik a kérdést, hogy vajon miért szenvednek egyre többen gluténérzékenységtől. A szakértők úgy gondolják, hogy valószínűleg az okok között lehet, hogy
egyre több gluténtartalmú ételt fogyasztunk, de a káros környezeti hatások és a genetika is magyarázhatja a betegséget.
A cöliákiás gluténérzékenység öröklődő autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját magát támadja, így a betegnek szigorú gluténmentes életmódot kell folytatnia, például még azokat az edényeket sem használhatja, amelyben gluténtartalmú étel készült.

Meddőséget is okozhat a gluténérzékenység?
Olyan egészségügyi problémákkal is találkozhatunk, amelyeket szintén okozhat a gluténra való érzékenység, ám nem feltétlenül gondolnánk arra, hogy ez áll a háttérben. Mivel a felszívódási zavar miatt nem tud a szervezet feltöltődni vitaminokkal és ásványi anyagokkal, akár az is előfordulhat, hogy a menstruációs zavarokat, a meddőséget, a hajhullást, vagy éppen az indokolatlanul erős izomlázat a gluténnel kapcsolatos intolerancia okozza.
Nagyon zavaróak a bőrelváltozásos tünetek; a könyök, a térd és a fenék környékén megjelenő kiütések esetén erős lehet a gyanú, hogy gluténérzékenységgel állunk szemben,
de a foltokban jelentkező hajhullás és a bőr foltos festékhiányának hátterében is állhat autoimmun betegség.

30 millióval több beteg lett
A fenti tünetek már önmagukban is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a betegnél rosszkedv jelentkezzen, kiegészítve azzal, hogy a gluténra érzékenyek – éppen a kevésbé felszívódó vitaminok és ásványi anyagok miatt –, gyakran számolnak be fáradtságról, fásultságról. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban azt bizonyították, hogy a gluténérzékenység és a depresszió kialakulása között is van párhuzam. 2020-ban 10 amerikaiból 1 vallotta azt, hogy hajlamos a depresszióra, és a szakértők úgy tartják, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen kevesen kérnek orvosi segítséget.
Ám az is kiderült, hogy az emésztési betegséggel küzdők sokkal hajlamosabbak a szorongásra és a reményvesztettségre, mint akiknek nincs ilyen típusú problémája, és még gyakoribb a lisztérzékenység valamely formájában szenvedőknél.
A nem cöliákiás gluténérzékenyeknél szintén tapasztalhatóak depressziós tünetek. Világszerte két évtized alatt 30 millióval lett több a szorongással diagnosztizált betegek száma, a szorongás és a depresszió pedig sokszor kéz a kézben jár. Ugyanakkor egy kísérletben arra kértek depresszióval és gluténérzékenységgel is diagnosztizált betegeket, hogy térjenek át a gluténmentes táplálkozásra. Rövidesen azt tapasztalták, hogy a glutén megvonása a szervezettől hangulatjavulást is eredményezett.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés