Ezekkel a rossz szokásokkal nagyon felbosszantod a fogorvosokat

GettyImages-1169329672 (1)

A fogak egészségének megőrzése nem merül ki csupán abban, hogy a fogaink vakítóan fehérek legyenek. A legújabb kutatások szerint a rossz szájhigiénia összefügg a fizikai állapotunkkal, például a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel, de a különböző életmódbeli szokások is károsíthatják a fogakat.

Az ép fogak érdekében nem elég csak a fogkefe és a fogselyem helyes használatával tisztában lenni. A fogorvosok szerint sokszor és sokan vétünk olyan életmódbeli és szájhigiénés hibákat, amelyek többet ártanak, mint használnak.

A gyümölcssav nem kedvez a fogaknak

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az üdítőitalok és a különféle szénsavas italok károsíthatják a fogakat. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a reggeli turmixhoz, teához vagy a napindító langyos vízhez adott citromlé, vagy a sörbe, koktélba tett citromszelet is árt a fogaknak. Ennek az az oka, hogy a gyümölcsben lévő magas savtartalom demineralizációt okozhat, ami azt jelenti, hogy idővel szó szerint feloldódik a fogzománc. De nem csak a citrusfélék képesek erre, hasonló hatást fejt ki a szőlőben és az őszibarackban lévő savtartalom is.

A fogak épségének megőrzése érdekében csak mértékkel fogyasszuk a citrusféléket
A fogak épségének megőrzése érdekében csak mértékkel fogyasszuk a citrusféléketfotostorm / Getty Images Hungary

A fogorvosok azt javasolják, hogy a roncsoló hatás elkerülése érdekében evés vagy ivás után igyunk sima vizet, ezzel csökkenthetjük a gyümölcsök fogakra gyakorolt hatását.

A kemény fogkefe többet árt

Tévhit, hogy a kemény sörtéjű fogkefe és a csiszoló hatású fogkrémek tisztábbá és fehérebbé teszik a fogainkat. Sokkal inkább károsíthatják a fogakat azáltal, hogy eltávolítják a védőzománcot, és megsértik a fogak körüli ínyszövetet, ami az íny visszahúzódásához és a gyökerek érzékenységéhez vezet.

A kemény sörtéjű fogkeféket cseréljük le
A kemény sörtéjű fogkeféket cseréljük leKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Jobban tesszük, ha puha sörtéjű fogkefékre és fluoridos fogkrémekre váltunk.

Ne vigyük túlzásba a fehérítő fogkrémeket

A fogkrémek a fogzománcra gyakorolt koptató hatásuk alapján lehetnek alacsony, közepes és magas besorolásúak.
Annak, aki naponta többször mos fogat, érdemes a spektrum alsó határához tartozó terméket választania. Fontos tudni, hogy a legtöbb fehérítő fogkrém a magasabb koptató hatással bíró fogkrémek közé tartozik. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanunk a fogfehérítő fogkrémekről, de jobban járunk, ha ritkábban használjuk őket.

Változtassunk a szokásunkon

Fontos, hogy evés vagy ivás után várjunk legalább 15-30 percet, mielőtt fogat mosnánk, így lehetővé tesszük, hogy a szájban visszaálljon a semleges pH-érték, ami megakadályozza az ételekben és az italokban lévő savak által meglágyított zománc sérülését.

Használjunk fogselymet vagy egyéb fogköztisztító eszközt

Az, aki naponta használ fogselymet, az átlagnál többet tesz fogai egészségéért. A kutatások szerint nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, sőt, vannak olyanok is, akik soha nem használnak fogselymet. 

A fogselyem is legyen része a napi fogápolási szokásoknak
A fogselyem is legyen része a napi fogápolási szokásoknakTassii / Getty Images Hungary

Bár a fogselyem kiváló eszköz a fogak közötti részek megtisztítására és az íny egészségének megőrzésére, előfordulhat, hogy nem jól használjuk, így nem lesz olyan hatékony, mint szeretnénk. Az előrehaladott fogínybetegségben szenvedőknek egyáltalán nem javasolt a fogselyem használata. Ők jobban járnak, ha helyette egyéb fogköztisztító eszközöket részesítenek előnyben. 

Faszén fogkrém

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek, pedig igen károsak a fogakra a szénalapú fogkrémek és porok. Ezeket a termékeket gyakran környezetbarát, „természetes” fogtisztítóként reklámozzák, amelyek eltávolítják a felületi foltokat, elszíneződéseket, így fehérítik a fogakat, és eltávolítják a rossz leheletet okozó baktériumokat. 

Ám a legtöbb szénalapú fogkrém kifejezetten koptatja, ezáltal pedig károsítja a fogakat, amelyek sérülékenyebbek lesznek, ezáltal könnyebben szuvasodhatnak. 

Ráadásul nincs olyan tanulmány, amely azt bizonyítaná, hogy a szénalapú fogápolási termékek jobban fehérítik a fogakat, mint a hagyományos fogkrémek.

Magas stressz-szint

Talán kevesen gondolják, hogy a túl sok stressz, a megerőltető munka vagy a kedvezőtlen életkörülmények is bizonyos mértékben összefüggésbe hozhatók a fogak egészségi állapotával. A stressz miatt hajlamosabbak lehetünk például a fogcsikorgatásra, gyakrabban összeszoríthatjuk a fogunkat, ami túlzott kopáshoz vezet. Az olyan öntudatlan, főként ideges állapotban elkövetett szokások, mint például a körömrágás vagy a toll rágcsálása, szintén károsíthatják a fogakat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek