Ez a típusú csonttörés komoly betegség jele lehet: magyarok tömegét érinti

GettyImages-805118550
Olvasási idő kb. 3 perc

Akár két-háromszorosára is növelheti a csontritkulás miatt bekövetkezett első csonttörés a továbbiak esélyét. A Semmelweis Egyetem közleményben hívta fel a betegségben érintettek figyelmét a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelre.

Idős korban a combnyaktörés különösen veszélyes, így kiemelt jelentőségű a csontritkulás, azaz az oszteoporózis időbeni felismerése és kezelése, hiszen ez a betegség gyógyszeres terápiával gyógyítható. 

Hazánkban a csontritkulás népbetegségnek számít, körülbelül 700 ezer embert érint. A betegek több mint kétharmada nő, náluk főként a menopauza idején, az ösztrogénhiány miatt válik kiemeltté a csontok védelme.

A betegségben érintettek első csonttörését követi a többi
A betegségben érintettek első csonttörését követi a többieclipse_images / Getty Images Hungary

A csontritkulás gyógyítható betegség

„Oszteoporózisra utaló tünet, ha valaki baleset vagy magaslatról való leesés nélkül szenved csonttörést, vagy az életkor előrehaladtával a testmagassága több mint négy centiméterrel csökken” - nyilatkozta dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója.

Évente mintegy százezer csonttörést szenvednek el a csontritkulással élő betegek hazánkban. Minden harmadik ötven évnél idősebb nő biztosan érintett lesz ebben a problémában élete során.

A csontritkulással járó csonttörések gyakoriak

Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, mivel az első csonttörés után kétszer-háromszor valószínűbb az újabb törés. A csípőtáji törést elszenvedők felénél biztos, hogy csontritkulás áll a háttérben. Idős korban pedig ez – egészségügyi ellátástól függetlenül – növeli a halálozás kockázatát, mivel az operációt követően megszűnhet a mozgás és önellátás képessége, ami hajlamosabbá teszi a beteget számos betegség, többek között trombózis és tüdőembólia, tartós fekvés esetén pedig tüdőgyulladás és felfekvések kialakulására – mondta dr. Horváth Csaba egyetemi tanár, az Oszteodenzitometria Labor vezetője.

A csontritkulás elkerülése érdekében már fiatal felnőttkorban érdemes törekedni a csonttömeg megőrzésére, ebben segít a rendszeres mozgás, a kalciumdús étrend és a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is. Az egyetem szakemberei szerint  egy átlagos napsütéses nyári napon körülbelül 10-15 perc alatt elegendő mennyiségű D-vitamint állít elő a szervezünk az UV-B sugárzás hatására akkor is, ha egyszerűen csak a szabadban tartózkodunk.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek