Kevesen tudják, hogy a kerteket díszítő közönséges borbolya (sóskaborbolya) ehető, és ráadásul fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik.
Az adventi koszorú díszeként ismerjük
A borbolya egy cserje, melyen fanyar ízű, piros bogyók teremnek. A növény Európa, Afrika, Ázsia, valamint Észak- és Közép-Amerika egyes részein őshonos, de ma már a világ minden táján megtalálható.
Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják főként emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére. Termése számos, az emberi egészségre nézve hasznos vegyületet tartalmaz.
Külön ki kell emelni a berberint, amely antioxidánsként fejti ki hatását, és segíthet a cukorbetegség és az akné kezelésében, illetve a fogászati fertőzések leküzdésében.
A közönséges borbolyacserje, lévén, hogy örökzöld növény, évszaktól függetlenül éke a kerteknek: tavasszal virágaival, télen pedig zöld leveleivel díszít. Mégis sokan leginkább az adventi koszorú díszeként ismerik viaszos, vastag levelei által.
A borbolya védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen
A borbolya rendkívül tápláló. Gazdag szénhidrátban, rostban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban is bővelkedik. Bogyói kiváló forrásai a C-vitaminnak és az antioxidánsoknak, melyek képesek megvédeni az olyan sejtkárosodástól, ami szívbetegséghez és rákhoz vezethet. Ebben segít a borbolyában nagy koncentrációban megtalálható berberin, amelynek számos egyéb egészségügyi előnye is van.
A berberinről kimutatták, hogy jó hatással van az inzulin hormonra, mely a vérben lévő cukor mennyiségét szabályozza.
Mindemellett a gyümölcs cinket, mangánt és rezet is tartalmaz. Ezek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében.
A bogyók élénkvörös színe az antocianinokból származik. Ezek olyan növényi pigmentek, amelyek egyebek mellett hozzájárulhatnak az agy és a szív egészséges működéséhez.
A borbolya berberinje nagyon sokoldalú
A borbolyaféléket évszázadok óta használják hasmenés kezelésére is. Valószínűleg ez is a magas berberinkoncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával lelassítja a széklet áthaladását a bélrendszerben, így megelőzi a hasmenést. Kutatás igazolja, a berberin egyebek között az E. coli baktérium okozta fertőzés, valamint az irritábilisbél-szindróma (IBS) miatti hasmenés kezelésére is alkalmas.
A borbolya fogyasztása védelmet nyújt a metabolikus szindróma kockázati tényezői, különösen az elhízás, a magas vércukor-, koleszterin- és trigliceridszint ellen, és csökkenti a már kialakult oxidatív stressz állapotát, amely egyebek között szintén szívbetegségekhez vezethet.
A borbolyában lévő berberin olyan erős gyulladáscsökkentő, amely segít a fogászati betegségek kezelésében fogínygyulladás és lepedék felhalmozódása esetén is. Sőt, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a borbolyagél hatékonyabb, mint a hagyományos fogkő és lepedék ellen szolgáló fogkrémek.
A borbolya, főként a berberin hatásos közreműködésével, szerepet játszhat a pattanásos bőrbetegségek kezelésében is a gyulladások és a fertőzések leküzdésében. Egy vizsgálat során kutatók megállapították, hogy a bogyóból készült kivonat biztonságos és hatékony kezelést nyújthat a tinédzserkori pattanásos bőr kezelésében.
Könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe
A borbolya fanyar, enyhén édes ízű gyümölcs (ha megcsípi a dér, már nem olyan savanyú), mely fogyasztható nyersen vagy lekvárként, desszertek vagy saláták összetevőjeként is, de gyakran készítenek belőle gyümölcslevet, illetve teát is.
A borbolyában lévő egészségmegőrző összetevőkhöz hozzájuthatunk kapszula vagy folyadék formájában elkészített étrend-kiegészítőkből, külsőleg pedig kenőcsökbe vagy gélekbe keverve is alkalmazhatjuk.
Miután a borbolyával kapcsolatban még csak kevés, embereken végzett kutatás történt, nincs ajánlott napi adagja.
Bár a borbolya fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, vannak olyan kivételek, amikor nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.
Terhes és szoptató nők számára nem ajánlott
Fontos tudni, hogy a bogyók tartalmaznak egy természetes kémiai vegyületet, az úgynevezett berberint. Ez egy alkaloid, amely a borbolya családba tartozó növényekben gyakori. A berberinnek, ahogy fentebb is említettük, számos gyógyászati alkalmazása van, például cukorbetegséggel kapcsolatban, és ismert antibakteriális hatása is.
A legmagasabb berberinkoncentráció a magokban van, éppen ezért fontos, hogy ezeket eltávolítsuk, mielőtt lekvár, zselé, szirup vagy likőr készülne a növényből, mert a berberin túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a magzatok és az újszülöttek agyfejlődésének károsodásával.
Éppen ezért a bogyó fogyasztása terhesség és szoptatás alatt tilos.
Egyéb esetben is javasolt mértéket tartani. Bár a bogyók nem különösebben mérgezőek vagy allergizálóak, azonban sok más gyümölcshöz hasonlóan, ha egyszerre túl sokat eszünk belőlük, az emésztési zavarokat, sok esetben például hasmenést okozhat.
A berberinnek ismertek további lehetséges mellékhatásai, ilyen a székrekedés, a túlzott gázképződés, a gyomorrontás és a fejfájás.
Ezek a gyakori mellékhatások nem igényelnek orvosi beavatkozást, de ha bármilyen súlyos vagy ritka tünettel szembesülünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A növény ugyanis tartalmazhat néhány inaktív összetevőt, amelyek egyénektől függően súlyos allergiás reakciót, vagy más problémát okozhat például akkor, ha gyógyszerrel lép kölcsönhatásba.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés