Sokan dísznövényként ismerik, pedig az egyik legegészségesebb gyümölcsünk

GettyImages-1399211781 (5)
Olvasási idő kb. 6 perc

Sok kertben zöldellik már az a bogyós növény, melyről talán sokan nem is tudják, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Pedig C-vitamin-tartalma vetekszik az Ázsiából származó gojibogyóéval. Fontos tudni róla, hogy csak mag nélkül fogyasztható.

Kevesen tudják, hogy a kerteket díszítő közönséges borbolya (sóskaborbolya) ehető, és ráadásul fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik. 

Az adventi koszorú díszeként ismerjük

A borbolya egy cserje, melyen fanyar ízű, piros bogyók teremnek. A növény Európa, Afrika, Ázsia, valamint Észak- és Közép-Amerika egyes részein őshonos, de ma már a világ minden táján megtalálható.

A bogyós gyümölcsnek számos egészségmegőrző tulajdonsága van
A bogyós gyümölcsnek számos egészségmegőrző tulajdonsága vanTorriPhoto / Getty Images Hungary

Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják főként emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére. Termése számos, az emberi egészségre nézve hasznos vegyületet tartalmaz. 

Külön ki kell emelni a berberint, amely antioxidánsként fejti ki hatását, és segíthet a cukorbetegség és az akné kezelésében, illetve a fogászati fertőzések leküzdésében.

A közönséges borbolyacserje, lévén, hogy örökzöld növény, évszaktól függetlenül éke a kerteknek: tavasszal virágaival, télen pedig zöld leveleivel díszít. Mégis sokan leginkább az adventi koszorú díszeként ismerik viaszos, vastag levelei által. 

A borbolya védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen

A borbolya rendkívül tápláló. Gazdag szénhidrátban, rostban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban is bővelkedik. Bogyói kiváló forrásai a C-vitaminnak és az antioxidánsoknak, melyek képesek megvédeni az olyan sejtkárosodástól, ami szívbetegséghez és rákhoz vezethet. Ebben segít a borbolyában nagy koncentrációban megtalálható berberin, amelynek számos egyéb egészségügyi előnye is van.

A borbolya a daganatos betegségektől is megvédhet
A borbolya a daganatos betegségektől is megvédhetAnchiy / Getty Images Hungary

A berberinről kimutatták, hogy jó hatással van az inzulin hormonra, mely a vérben lévő cukor mennyiségét szabályozza. 

Mindemellett a gyümölcs cinket, mangánt és rezet is tartalmaz. Ezek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében. 

A bogyók élénkvörös színe az antocianinokból származik. Ezek olyan növényi pigmentek, amelyek egyebek mellett hozzájárulhatnak az agy és a szív egészséges működéséhez.

A borbolya berberinje nagyon sokoldalú

A borbolyaféléket évszázadok óta használják hasmenés kezelésére is. Valószínűleg ez is a magas berberinkoncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával lelassítja a széklet áthaladását a bélrendszerben, így megelőzi a hasmenést. Kutatás igazolja, a berberin egyebek között az E. coli baktérium okozta fertőzés, valamint az irritábilisbél-szindróma (IBS) miatti hasmenés kezelésére is alkalmas.

A borbolya fogyasztása védelmet nyújt a metabolikus szindróma kockázati tényezői, különösen az elhízás, a magas vércukor-, koleszterin- és trigliceridszint ellen, és csökkenti a már kialakult oxidatív stressz állapotát, amely egyebek között szintén szívbetegségekhez vezethet.

A magas vérnyomásban szenvedőknek is előnyükre válik a gyümölcs fogyasztása
A magas vérnyomásban szenvedőknek is előnyükre válik a gyümölcs fogyasztásamixetto / Getty Images Hungary

A borbolyában lévő berberin olyan erős gyulladáscsökkentő, amely segít a fogászati betegségek kezelésében fogínygyulladás és lepedék felhalmozódása esetén is. Sőt, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a borbolyagél hatékonyabb, mint a hagyományos fogkő és lepedék ellen szolgáló fogkrémek.

A borbolya, főként a berberin hatásos közreműködésével, szerepet játszhat a pattanásos bőrbetegségek kezelésében is a gyulladások és a fertőzések leküzdésében. Egy vizsgálat során kutatók megállapították, hogy a bogyóból készült kivonat biztonságos és hatékony kezelést nyújthat a tinédzserkori pattanásos bőr kezelésében.

Könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe

A borbolya fanyar, enyhén édes ízű gyümölcs (ha megcsípi a dér, már nem olyan savanyú), mely fogyasztható nyersen vagy lekvárként, desszertek vagy saláták összetevőjeként is, de gyakran készítenek belőle gyümölcslevet, illetve teát is.

A borbolyával akár a salátánkat is ízesíthetjük
A borbolyával akár a salátánkat is ízesíthetjükDaniel de la Hoz / Getty Images Hungary

A borbolyában lévő egészségmegőrző összetevőkhöz hozzájuthatunk kapszula vagy folyadék formájában elkészített étrend-kiegészítőkből, külsőleg pedig kenőcsökbe vagy gélekbe keverve is alkalmazhatjuk.

Miután a borbolyával kapcsolatban még csak kevés, embereken végzett kutatás történt, nincs ajánlott napi adagja.

Bár a borbolya fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, vannak olyan kivételek, amikor nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.

Terhes és szoptató nők számára nem ajánlott

Fontos tudni, hogy a bogyók tartalmaznak egy természetes kémiai vegyületet, az úgynevezett berberint. Ez egy alkaloid, amely a borbolya családba tartozó növényekben gyakori. A berberinnek, ahogy fentebb is említettük, számos gyógyászati alkalmazása van, például cukorbetegséggel kapcsolatban, és ismert antibakteriális hatása is.

A legmagasabb berberinkoncentráció a magokban van, éppen ezért fontos, hogy ezeket eltávolítsuk, mielőtt lekvár, zselé, szirup vagy likőr készülne a növényből, mert a berberin túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a magzatok és az újszülöttek agyfejlődésének károsodásával.

Éppen ezért a bogyó fogyasztása terhesség és szoptatás alatt tilos.

Egyéb esetben is javasolt mértéket tartani. Bár a bogyók nem különösebben mérgezőek vagy allergizálóak, azonban sok más gyümölcshöz hasonlóan, ha egyszerre túl sokat eszünk belőlük, az emésztési zavarokat, sok esetben például hasmenést okozhat. 

A berberinnek ismertek további lehetséges mellékhatásai, ilyen a székrekedés, a túlzott gázképződés, a gyomorrontás és a fejfájás.

Ezek a gyakori mellékhatások nem igényelnek orvosi beavatkozást, de ha bármilyen súlyos vagy ritka tünettel szembesülünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A növény ugyanis tartalmazhat néhány inaktív összetevőt, amelyek egyénektől függően súlyos allergiás reakciót, vagy más problémát okozhat például akkor, ha gyógyszerrel lép kölcsönhatásba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek