Kevesen tudják, hogy a kerteket díszítő közönséges borbolya (sóskaborbolya) ehető, és ráadásul fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik.
Az adventi koszorú díszeként ismerjük
A borbolya egy cserje, melyen fanyar ízű, piros bogyók teremnek. A növény Európa, Afrika, Ázsia, valamint Észak- és Közép-Amerika egyes részein őshonos, de ma már a világ minden táján megtalálható.

Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják főként emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére. Termése számos, az emberi egészségre nézve hasznos vegyületet tartalmaz.
Külön ki kell emelni a berberint, amely antioxidánsként fejti ki hatását, és segíthet a cukorbetegség és az akné kezelésében, illetve a fogászati fertőzések leküzdésében.
A közönséges borbolyacserje, lévén, hogy örökzöld növény, évszaktól függetlenül éke a kerteknek: tavasszal virágaival, télen pedig zöld leveleivel díszít. Mégis sokan leginkább az adventi koszorú díszeként ismerik viaszos, vastag levelei által.
A borbolya védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen
A borbolya rendkívül tápláló. Gazdag szénhidrátban, rostban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban is bővelkedik. Bogyói kiváló forrásai a C-vitaminnak és az antioxidánsoknak, melyek képesek megvédeni az olyan sejtkárosodástól, ami szívbetegséghez és rákhoz vezethet. Ebben segít a borbolyában nagy koncentrációban megtalálható berberin, amelynek számos egyéb egészségügyi előnye is van.

A berberinről kimutatták, hogy jó hatással van az inzulin hormonra, mely a vérben lévő cukor mennyiségét szabályozza.
Mindemellett a gyümölcs cinket, mangánt és rezet is tartalmaz. Ezek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében.
A bogyók élénkvörös színe az antocianinokból származik. Ezek olyan növényi pigmentek, amelyek egyebek mellett hozzájárulhatnak az agy és a szív egészséges működéséhez.
A borbolya berberinje nagyon sokoldalú
A borbolyaféléket évszázadok óta használják hasmenés kezelésére is. Valószínűleg ez is a magas berberinkoncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával lelassítja a széklet áthaladását a bélrendszerben, így megelőzi a hasmenést. Kutatás igazolja, a berberin egyebek között az E. coli baktérium okozta fertőzés, valamint az irritábilisbél-szindróma (IBS) miatti hasmenés kezelésére is alkalmas.
A borbolya fogyasztása védelmet nyújt a metabolikus szindróma kockázati tényezői, különösen az elhízás, a magas vércukor-, koleszterin- és trigliceridszint ellen, és csökkenti a már kialakult oxidatív stressz állapotát, amely egyebek között szintén szívbetegségekhez vezethet.

A borbolyában lévő berberin olyan erős gyulladáscsökkentő, amely segít a fogászati betegségek kezelésében fogínygyulladás és lepedék felhalmozódása esetén is. Sőt, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a borbolyagél hatékonyabb, mint a hagyományos fogkő és lepedék ellen szolgáló fogkrémek.
A borbolya, főként a berberin hatásos közreműködésével, szerepet játszhat a pattanásos bőrbetegségek kezelésében is a gyulladások és a fertőzések leküzdésében. Egy vizsgálat során kutatók megállapították, hogy a bogyóból készült kivonat biztonságos és hatékony kezelést nyújthat a tinédzserkori pattanásos bőr kezelésében.
Könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe
A borbolya fanyar, enyhén édes ízű gyümölcs (ha megcsípi a dér, már nem olyan savanyú), mely fogyasztható nyersen vagy lekvárként, desszertek vagy saláták összetevőjeként is, de gyakran készítenek belőle gyümölcslevet, illetve teát is.

A borbolyában lévő egészségmegőrző összetevőkhöz hozzájuthatunk kapszula vagy folyadék formájában elkészített étrend-kiegészítőkből, külsőleg pedig kenőcsökbe vagy gélekbe keverve is alkalmazhatjuk.
Miután a borbolyával kapcsolatban még csak kevés, embereken végzett kutatás történt, nincs ajánlott napi adagja.
Bár a borbolya fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető, vannak olyan kivételek, amikor nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.
Terhes és szoptató nők számára nem ajánlott
Fontos tudni, hogy a bogyók tartalmaznak egy természetes kémiai vegyületet, az úgynevezett berberint. Ez egy alkaloid, amely a borbolya családba tartozó növényekben gyakori. A berberinnek, ahogy fentebb is említettük, számos gyógyászati alkalmazása van, például cukorbetegséggel kapcsolatban, és ismert antibakteriális hatása is.
A legmagasabb berberinkoncentráció a magokban van, éppen ezért fontos, hogy ezeket eltávolítsuk, mielőtt lekvár, zselé, szirup vagy likőr készülne a növényből, mert a berberin túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a magzatok és az újszülöttek agyfejlődésének károsodásával.
Éppen ezért a bogyó fogyasztása terhesség és szoptatás alatt tilos.
Egyéb esetben is javasolt mértéket tartani. Bár a bogyók nem különösebben mérgezőek vagy allergizálóak, azonban sok más gyümölcshöz hasonlóan, ha egyszerre túl sokat eszünk belőlük, az emésztési zavarokat, sok esetben például hasmenést okozhat.
A berberinnek ismertek további lehetséges mellékhatásai, ilyen a székrekedés, a túlzott gázképződés, a gyomorrontás és a fejfájás.
Ezek a gyakori mellékhatások nem igényelnek orvosi beavatkozást, de ha bármilyen súlyos vagy ritka tünettel szembesülünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A növény ugyanis tartalmazhat néhány inaktív összetevőt, amelyek egyénektől függően súlyos allergiás reakciót, vagy más problémát okozhat például akkor, ha gyógyszerrel lép kölcsönhatásba.

Az egészségügyi előnyök ismerete mellett nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy vajon a rendszeres fogyasztás járhat-e valamiféle kockázattal.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés