Égess több kalóriát, kíméld az ízületeid, eddz felsőtestre is: túrázz bottal

Te használtál már túrabotot a gyalogláshoz, túrázáshoz? Ha nem, itt az ideje: égess több kalóriát, tegyél meg nagyobb távolságot, és iktasd ki az izomlázat!

A túrázás az egyik legélvezetesebb, legegészségesebb kötetlen szabadidősport, mely gyakorlatilag minden életkorban ajánlott. Az élmény maximalizálásához érdemes a megfelelő felszereléssel készülni, ezekről itt írtunk bővebben. Ma azonban kiemelnénk erről a listáról egy érdekes darabot, mely élettanilag is számos előnnyel bír. Ez a kiegészítő a túrabot, melyet sokan magától értetődően használnak; másokban azonban fel sem merül, miért lehetne szükségük ilyen eszközre a túrázáshoz vagy akár a napi gyalogláshoz. Holott használata számtalan előnnyel bír, végig is tekintjük, melyek ezek. 

Aerob edzés

A túrabot ebbe az alapvetően alsóvégtag-fókuszú mozgásba további izomcsoportokat von be. A karok, váll, mellkas, felső háti szakasz aktív munkájával egészíti ki a hagyományos járásalapú mozgást, ezáltal sokkal intenzívebb izommunkává alakítva át az eredetileg alacsony intenzitású edzést. Miáltal több izomcsoport dolgozik, szervezetünk energiaigénye is megnövekszik, azaz – ha aerob edzésként tekintünk erre a mozgásra – több kalóriát fogunk égetni a túrabot használatának köszönhetően. Kutatások szerint minimum 15 százalékkal, de intenzív tempó esetén akár 50 százalékkal is emelheti a felhasznált kalória mennyiségét. 

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel.

Stabilizáció

A bot használata nagy segítség azoknak, akik egyensúlyi vagy stabilizációs gondokkal küzdenek. Gyakorlatilag bármilyen terepen segít kiküszöbölni a térbeli bizonytalanságot, megelőzendő így a baleseteket. Idősebb korosztálynak használható akár sík, egyenes felszínen is, hiszen a fáradásból vagy botlásból adódó stabilizációban is megfelelő segítséget nyújt. Az egyenetlen talajon, nehezebb terepen pedig sokkal biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Egyenletesebb ritmus

A túrabotnak köszönhetően könnyebb egyenletes ritmust tartani járás közben. Így könnyebben hagyjuk magunk mögött a kilométereket, jobban be tudjuk osztani erőnket, könnyebben maradunk motiváltak. Valamennyi járásalapú mozgásban az energiagazdaságos működés alapja az, hogy tempónk összeszedett legyen. Az a hatékony, ha gyaloglás közben is – a futáshoz hasonlóan – kialakítunk egy számunkra megfelelő lépésütemet, mely harmóniában van a légzésünkkel és persze a túrabot ritmikus mozgásával is. 

Jobb tartás

A túrázás sokszor megterhelő a nyakunkra, vállunkra, felső háti szakaszunkra nézve. Ha az ülőmunkától berögzült, helytelen tartással próbálunk gyalogolni, ráadásul tekintetünket lefelé szegezzük, leszegett állal, még jobban előrehúzva ezzel a fejet, kellemetlen fájdalmak szegődhetnek útitársul: akár nyaki gerincszakaszunk kisízületeit, porckorongjait is tönkreteheti a pluszterheléstől. A túrabot segít visszanyerni a korrigált helyes tartást: helyére igazítja a vállat, miáltal kiemeljük a nyakat, fejet, előregörnyedés helyett nyitjuk a mellkast. Az ülőmunkától, képernyőnézéstől görcsben álló izmokat tehermentesíti, javítja általános testtartásunkat. 

A túrázás is igénybe veszi az ízületeket
A túrázás is igénybe veszi az ízületeketRocky89 / Getty Images Hungary

Ízületkímélés

Akármennyire is kellemes időtöltés, a túrázás ízületeinket sem kíméli, ám az igénybevételt redukálhatjuk a túrabot segítségével. Hegynek felfelé a bot a karizmaink bevonásával leveszi a testsúly terhelésének egy részét az alsó végtagokról. Lejtőn a térd- és bokaízületet éri jelentős nyomás, mely szintén csökkenthető a bot használatával. Egy kutatásban 12 héten keresztül gyalogoltak bottal olyan résztvevők, akik krónikus fájdalmakkal éltek térd-, csípő-, deréktájon, és az idő leteltével hatalmas javulást észleltek az állapotukban, jelentősen csökkentek fájdalmaik, miközben folyamatosan nőtt a napi megtett távolságuk. A gyártók nyilatkozatai szerint az alsó végtag ízületeiről kb. 25 százaléknyi terhelést vesz le a bot használata. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Izomkárosodás megelőzése

Kutatások azt is vizsgálták, hogy milyen mértékben befolyásolja izomfunkciónkat a túrabot. Legnagyobb meglepetésre kiderült, hogy az ízületkímélés nyilvánvaló előnyein túl az izomkárosodás mértékét is gyakorlatilag nullára csökkentette. A túrabotot használó referenciacsoportnál egyáltalán nem fordult elő izomláz egy napi gyaloglástól. Tehát a többnapos túrára indulóknak is érdemes komolyan megfontolni a bot használatát, hogy a hosszabb távokon is megfelelően teljesítsenek, a sérülés kockázata nélkül. 

Valamennyi élettani előnye mellett azért érdemes számot vetni azzal is, hogy a túrabot gyakorlati használata sokszor körülményes. Lefoglalja kezeinket; ha nem használjuk, akkor pluszsúlyt jelent; illetve egyes sziklaformációkban, megőrzendő régi emlékeken nyomot hagyhat maga után. Ezen hátrányok azonban az esetek többségében kiküszöbölhetők a megfelelő modell kiválasztásával.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek