Gyakran fáj a derakad? És próbáltad-e a kiropraktikát?

Te is voltál már orvosnál hátfájás miatt? Nyugi, nem vagy egyedül. Statisztikák szerint az emberek nagyjából 85 százaléka tapasztalt már annyira kellemetlen hátfájást, hogy orvoshoz forduljon. És bár a fájdalom igen gyakori, kialakulásának oka sokszor bizony nem egyértelmű, így az orvosok javaslatai is eltérőek lehetnek.

Általában a pihenés, nyújtás és rendszeres testmozgás mellett az orvosok valamilyen fájdalomcsillapítót is javasolnak, de vannak olyanok is, akik szerint a kiropraktikus kezelés hozza el a javulást. A jó hír az, hogy a kezelés módjától függetlenül általában már pár nappal, héttel később megszűnik a probléma – írja a Harvard Medical School.

Mire jó a kiropraktika?

A kiropraktikus kezelés lényege a gerincoszlopra kézzel mért nyomás, amivel elérhető a szervezetet irányító idegrendszer is. Természetesen nem biztos, hogy ez a módszer jelenti a megoldást, kutatók mindenesetre megpróbáltak utánajárni a hatékonyságának. 750 olyan aktív katonát kértek fel a vizsgálatra, akik derékfájdalomra panaszkodtak. A katonákat véletlenszerűen osztották két csoportra: az egyik csoport tagjai gyógyszereket szedtek, pihentek és fizikoterápiát kaptak, míg a többiek ezenfelül 12 kiropraktikus kezelésen is részt vettek.

A kezelés hatodik hetében azok, akik kiropraktikus ellátásban is részesültek, kevesebb fájdalomról számoltak be, sokkal jobban tudtak mozogni, elégedettek voltak a kezeléssel, emellett pedig kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint azok, akiknek csak a hagyományos kezelésben volt részük. Hozzá kell tenni, hogy a kezeléseknek nagyon ritkán volt mellékhatásuk – elsősorban izommerevség –, viszont gyakrabban fordult elő azok körében, akiken a kiropraktikát is alkalmazták.

Egyelőre a kiropraktika sem ígér csodákat
Egyelőre a kiropraktika sem ígér csodákatMarsBars / Getty Images Hungary

Csodákra ez sem képes

Noha a tanulmány szerint a kiropraktika segíthet a derékfájdalom kezelésében, érdemes szem előtt tartani, hogy a kutatás mindössze hat hétig tartott, ennyi idő alatt pedig a legtöbb panasz kezeléstől függetlenül elmúlik. Emellett a két kezelési módszer eredménye közötti különbség meglehetősen kicsi volt, így pedig egyáltalán nem biztos, hogy megtérül a ráfordított pénz és energia. Fontos megemlíteni azt is, hogy az alanyok fájdalma különböző típusú volt, de általánosságban véve egészségesek voltak, emiatt pedig könnyen lehet, hogy más eredmények születtek volna, ha csak izomgörcs miatt szenvedő vagy túlsúlyos embereket vizsgáltak volna. A katonák tisztában voltak vele, hogy milyen kezelésben részesülnek, ez pedig lehetőséget teremt arra, hogy placebohatás alakuljon ki. Ha az itt felsoroltak közül bármelyik tényező eltért volna, talán az eredmények sem így alakulnak. Így hát amit biztosan mondhatunk, az az, hogy bár tökéletes megoldást a kiropraktika sem nyújt, érdemes észben tartani mint a kezelés lehetséges alternatíváját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek