A legjobb gyakorlatok a teljes test edzésére

Ha edzésről van szó, akkor általában olyan gyakorlatok jutnak eszünkbe, amelyek a felsőtestet, a lábakat vagy a fenekünket erősítik. A legjobbak azonban a teljes test izmait edzik.

Valószínűleg olyan gyakorlat egyelőre nincs, amely a test összes izmát egyszerre fejlesztené, de több lehetőséged is van, ha nem csak egy izomcsoportra fókuszálnál edzés közben. A Medical News Today szedte össze azokat a gyakorlatokat, amelyek segítségével egyaránt dolgozhatsz a felső- és az alsótesteden, emellett pedig a törzset is erősítik.

A teljes test edzése

Az amerikai Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési Hivatal (ODPHP) álláspontja szerint az edzéseknek nemcsak erősítő, de aerob gyakorlatokat is kell tartalmazniuk. Sok erősítő gyakorlat közben felgyorsul a szívverésünk és a légzésünk, azonban ideális esetben napi 20-30 perc aerob mozgásra is szüksége van az emberi szervezetnek. Ha biztosra akarunk menni, érdemes a kétfajta mozgást kombinálni, hogy testünk minden részét átmozgassuk.

A legtöbb erősítő gyakorlatot egymás után több körben érdemes elvégezni. Például, a fekvőtámaszt kezdetben általában 10-20 alkalommal végezzük, majd kis pihenés – vagy más gyakorlat elvégzése – után jöhet a következő kör. Fontos, hogy figyeljünk a testünkre, azaz ne essünk túlzásba egyik gyakorlatot illetően sem, hiszen az edzéshez való hozzáállásunkat is tönkretehetjük azzal, ha rossz tapasztalatokat szerzünk. Kezdőként sem érdemes megijedni, hiszen az ODPHP szerint kis mennyiségű testmozgás is befolyásolja az egészségi állapotunkat, idővel pedig úgyis javul a teljesítményünk.

De melyek a legjobb gyakorlatok?

Fekvőtámasz

A fekvőtámasz szabályos végzéséhez a tenyereket úgy helyezzük a padlóra, hogy nyújtott karok esetén pont a vállak alatt legyenek. A lábakat nyújtsuk ki, támaszkodjunk a lábujjakon, így a test egyenessé válik, majd a könyökök hajlításával engedjük le a testet úgy, hogy a mellkasunk vagy az orrunk majdnem elérje a padlót. Ezt követően nyújtsuk ki újra a könyököket, és ismételjük meg a mozdulatsort 10-szer vagy ahányszor bírjuk. Ha ez elsőre túl nehéznek bizonyul, nyújtott lábak helyett támaszkodhatunk a térdeken is.

Guggolás

Álló pozícióból, nagyjából vállszéles terpeszben guggoljunk le, majd álljunk fel újra. Figyeljünk arra, hogy a térdünk ne kerüljön a lábfejünk elé. Ismételjük meg, ahányszor csak bírjuk, majd kis pihenő után jöhet az újabb kör!

Burpee vagy négyütemű fekvőtámasz

Ismerősen hangzik a tesiórákról, ugye? A négyütemű fekvőtámasz ötvözi mindazt, amit a fekvőtámasz és a guggolás nyújthat, ezért kiváló gyakorlat. Álló helyzetből guggoljunk le, innen viszont ahelyett, hogy felállnánk, ugorjunk a fekvőtámasz kezdő pozíciójába, tehát nyújtsuk ki a lábakat. Csináljunk egy fekvőtámaszt, majd vissza guggolásba, végül ugorjunk álló helyzetbe. Ha ez kezdetben nehéznek tűnik, nyugodtan hagyjuk ki belőle a fekvőtámaszt. Ha viszont az állásból a fekvőtámasz-pozíciót kettő helyett egyetlen ütemben vesszük fel, a gyakorlatot burpee-nek nevezhetjük.

A legtöbb gyakorlat a szabadban is szuperül végezhető!
A legtöbb gyakorlat a szabadban is szuperül végezhető!skynesher / Getty Images Hungary

Kitörés

Zárt állásból indulunk, így a lábujjak előre néznek. Lépjünk egy nagyot előre, majd hajlítsuk be a térdeket, hogy 90 fokot zárjanak be. A hátsó térd érintse a talajt, de közben figyeljünk arra, hogy a felsőtest maradjon függőleges. Ezt követően lépjünk vissza a kezdő pozícióba, vagy sétáló kitörés esetén helyezzük előre a hátul lévő lábat.

Futás és kerékpározás

A futás és a biciklizés is kiváló aerob mozgásformák, melyek hozzájárulnak az izmok fejlődéséhez is. Annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük a testmozgást, érdemes magas intenzitású, úgynevezett HIIT gyakorlatokat is végezni. 

Lépcsőzés

A lépcsőzés nemcsak az izmainkat erősíti, de aerob tevékenységnek is kiváló, és tényleg bárhol elvégezhető, ahol van lépcső. A lépcsőzést ismételjük 1 percen keresztül vagy ameddig bírjuk, majd egy kis pihenés után jöhet az újabb kör! Egy tanulmányból kiderül, hogy bár azt gondolnánk, több energiát igényel, ha kettesével vesszük a lépcsőfokokat, mégis többet égetünk el, ha egyesével másszuk meg azokat.

Fontos szem előtt tartani, hogy az intenzív edzést sokszor izomfájdalom követi, ezért érdemes kellő időt hagyni az izmok regenerálódására is. Figyeljük a testünk jelzéseit, a terhelést fokozatosan növeljük, hiszen a megfelelő bemelegítés és nyújtás mellett ez is hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük a sérülések kockázatát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra