Olykor tényleg nem te tehetsz róla, hogy nem tudsz lefogyni

Nem tudtad tartani magad az elvárásaidhoz, ezek után meg már bele se vágnál újra? Nem biztos, hogy rajtad bukott el a dolog, viszont van néhány tippünk arra, mit tehetsz, hogy könnyebben tudd tartani a megfelelő étrendet.

Te tartod még magad az újévi fogadalmaidhoz? Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik hatalmas tervekkel ugrottak bele az évbe, könnyen előfordulhat, hogy mostanra már meg-megszegted a szigorú diétát. A Study Finds beszámolója szerint a fogyókúrák egynegyede elbukik, amiről egy friss kutatás eredményei alapján sokszor inkább a partner tehet.

Miért bukik el a fogyókúra?

A felmérésben 2000 amerikai diétáját vizsgálták, arra keresték a választ, hogy mi történik, amikor a tökéletesen elképzelt diétát megpróbáljuk átültetni a való életbe. „A táplálkozási tervet csak úgy tudjuk betartani, ha kidolgozásakor a realitások talaján maradunk. Ilyenkor figyelembe kell venni az életmódunkat, illetve az úgynevezett csaló étkezések gyakoriságát” – mondja Jonathan Thompson, a kutatást finanszírozó cég vezérigazgatója.

A kutatás eredményei szerint a diétánkra a legnagyobb veszély éppen ott leselkedik, ahonnan a legkevésbé számítanánk rá. A megkérdezettek mintegy 24 százaléka számára okoz nehézséget, hogy a partnerük rendszeresen fogyaszt előttük ínycsiklandó falatokat, és nem ritkán bátorítja is őket arra, hogy nyugodtan egyenek az ételből.

A nem túl segítőkész partnereken kívül a legnagyobb kihívást jellemzően az jelenti, hogy az embereknek nincs idejük megtervezni előre az étkezéseket, emellett pedig nagyon nehéz ellenállni az ételeknek, például vendégségben vagy egy nehéz nap végén. A válaszadók 38 százaléka számolt be arról, hogy nem tudtak ellenállni egy-egy fogásnak, míg 32 százalékuk azért hagyta abba a diétát, mert az egészséges ételek túl sokba kerülnek. Mindezek mellett a résztvevők 42 százaléka elismeri, hogy sokszor stresszhelyzetben nyúlnak a tiltólistás ételek után.

Mindent összevetve, az elcsábulás az oka annak, hogy a legtöbb diéta kudarcot vall. Mindegy, hogy a számunkra legkedvesebb ember vagy a stresszoldás reménye áll a háttérben, a kísértésnek bizony nagyon nehéz ellenállni.

Nem mindig könnyű a választás
Nem mindig könnyű a választássefa ozel / Getty Images Hungary

De mely ételek okozták eddig a legtöbb diéta bukását?

A listát a pizza vezeti, ezt követi a fagyi és a csipsz. Szintén nagy kihívást jelent ellenállni a csokinak, valamint a különböző édességeknek és süteményeknek, de a hamburgerekkel, a sajttal, valamint a kenyérrel is érdemes vigyázni, ha legyőznénk a kísértést.

A legtöbb diéta szombatonként dől dugába. Azon pedig, hogy a varázslat megtört, nem segíthet más, csak egy kis keksz, ami elűzi a csalódottságot és a dühöt, ugye?

A megkérdezettek 40 százaléka elismeri: miután sikertelen volt a diétájuk, nem éreznek motivációt arra, hogy egészséges életmódra váltsanak. A résztvevők harmada szinte soha nem végez testmozgást, emellett pedig 27 százalékuknak fogalma sincs arról, hogy mennyi folyadékot kellene fogyasztani naponta.

Nincs minden veszve

„A megfelelő táplálkozási terv összeállításakor figyelembe kell venni az illető életmódját, munkáját, fittségi állapotát, ezek segítségével pedig a személyre szabott diéta könnyen az életünk részévé válhat, és nő a sikerre való esély is” – állítja Thompson, aki hozzáteszi: „nagyszerű eredményeket érhetünk el, ha az étrendünk mellett a testmozgásra, a pihenésre és a megfelelő hidratációra is odafigyelünk, azonban fontos minden szempontra figyelni, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk”.

Segíthet, ha naplószerűen követjük a tervet. Ez lehet egy hosszabb iromány a nap végén, amiben összefoglalunk mindent, de már az is segíthet, ha csak egyszavas listán pipáljuk ki a szükséges dolgokat. A legfontosabb, hogy mindezt úgy alakítsuk ki, ahogy az nekünk a legjobb. És ne büntessük magunkat azért, ha néha eltérünk a tervtől.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek