A leghatásosabb gyakorlat, ha kerek feneket szeretnél

Még mindig a guggolás a leghatásosabb gyakorlat, ha formás, kerek feneket szeretnél. Azonban, ha helytelenül végzed el, többet árt, mint használ. Mutatjuk, hogyan csináld!

Azt már tudjuk, hogy a jó öreg alapgyakorlatok azok, melyeket célszerű beépíteni az edzéstervünkbe, és ahogy fejlődünk, ezek további variálásával növelhetjük a hatékonyságukat. Ilyen gyakorlat a guggolás is, mely a kerek, formás fenék alapköve. Nem véletlen, hogy otthon vagy épp az edzőteremben mindenki agyba-főbe guggol – sajnos a legtöbbször helytelenül. Így pedig nemcsak a várt eredmény marad el, hanem még fájdalmas vége is lehet. 

Arról már írtunk, hogy mik a tipikus hibák, amelyeket a legtöbben elkövetünk, ezért most nézzük meg Okner Ernő CrossFit-edző segítségével, hogyan is néz ki egy tökéletesen végrehajtott guggolás:  

Tehát amire figyeljünk: 

# Vállszélességű terpesz

A guggolásnak többféle változata van, de a klasszikus alapgyakorlat, vagyis az „air squat” guggolásnál a kiindulóhelyzet a vállszélességű terpesz, a lábfejek pedig enyhén kifele fordulnak. 

# Egyenes hát

Gondoltad volna, hogy a helyesen végzett guggolás a törzsizmokat is megdolgoztatja? Pedig így van! Éppen ezért a guggolásnál a hátnak végig feszesnek, egyenesnek kell lennie. A vállaidat (és a lapockákat) feszítsd hátra, a mellkas sem eshet be, emeld ki és feszítsd azokat a törzsizmokat! 

# Sarkak a talajon

A súlypontunknak végig hátul kell maradnia, tehát, ha jól csináljuk, a sarkaink nem emelkednek el a talajról.  

# Térd és lábujjhegy egy vonalban 

Az ízületeidet is kíméled vele, és a gyakorlat hatékonyságát is jobban érzed, ha nem a térdedre vagy a lábujjakra, hanem a fenékre és a sarkakra helyezed a testsúlyt. Ezt úgy érheted el, hogy miközben hajlítod a térded, a csípőd hajlítására koncentrálsz – mintha le akarnál ülni valamire. 

# A térd vonalánál lejjebb süllyedjen a csípő

Próbálj meg mélyre, legalább vízszintesig guggolni, de a legjobb, ha a csípőd a térd vonala alá süllyed. Ha erre nem figyelsz, akkor a térded elég nagy terhelésnek lesz kitéve, ami inkább előbb, mint utóbb sérüléshez vezet. 

Ugye mennyi mindenre kell figyelni? Éppen ezért ne szaladj előre, gyakorold az alapmozdulatot, amíg magabiztosan és helyesen végre tudod hajtani, és csak azután lépj tovább a súllyal végrehajtott guggolásokra! 

Ha nagyon nem megy, inkább kérj segítséget!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az alapgyakorlatok megfelelő elsajátítása.

Ezzel nemcsak a sérülések kerülhetőek el, hanem a fejlődés is látványosabb, gyorsabb.

Így, ha nem vagy biztos magadban, kérd szakértő segítségét – emeli ki az F&M Cross Team vezetője. Személyi edzőhöz is fordulhatsz, de akár a CrossFitet is kipróbálhatod, hiszen ennél az edzésmódszernél kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az alapgyakorlatok helyes elsajátítására

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek