Így mulaszd el gyorsan az izomlázat!

Az edzés után, másnap jelentkező kemény izomláznál már csak a harmadnapos a durvább. Érdemes-e ráedzeni az izomlázra, vagy létezik jobb izomláz-csillapító, amivel elmulaszthatod vagy legalább csökkentheted?

A szokásosnál egy fokkal megerőltetőbb edzések után különösen gyakori a saját betűszóval (DOMS – delayed onset muscle soreness) is rendelkező jelenség, ami egyfajta késleltetett izomfájdalmat jelent. Ez persze a nap végén azt jelenti a Women’s Health szerint, hogy jól teljesítettél és fejlődnek az izmaid.

Az fáj, ahogy gyógyulsz

A 48 óra után jelentkező izomlázat nem az izomszöveteket ért terhelés következtében fellépő gyulladásos állapotok okozzák, hanem a gyulladásra reagáló szervezet hormonválasza. Dr. Jordan Metzl szerint arról van szó, hogy az izmokat a szokásosnál jobban megterhelő edzések után egy nappal hormonszerű, a sejtkommunikációban fontos szerepet betöltő citokinek, majd hormonhatással rendelkező lipidmolekulák, prosztaglandinok jelennek meg a szervezetben, majd az izomszövetek helyreállításáért felelő sejteket irányítanak az érintett területekre, fokozva így az izmok vérellátását is.

Az izomláz elmulasztása reggel tűnik a legsürgetőbbnek
Az izomláz elmulasztása reggel tűnik a legsürgetőbbnek

Ez a folyamat az edzést követő napon még meglehetősen lassú ugyan, 48 óra elteltével azonban eléri a zenitjét, ez pedig sokszor meglepően intenzív fájdalommal is együtt jár.

Így mulaszd el a fájdalmat

A szokásosnál intenzívebb, nagyobb terhelést jelentő edzések kiváltotta folyamat felgyorsítható a Women’s Health-nek nyilatkozó személyi edző szerint, ha sok vizet iszik, illetve szaunázással vagy egy kevés biciklizéssel/jógával megizzasztja magát valaki, valamint felpezsdíti egy kicsit a vérkeringését. Dr. Metzl szerint

a „mozdulni sem bírok” – érzés tulajdonképpen azt jelzi, hogy keményen dolgoztál és erősebb izmokat építesz épp.

A túl erős, egy 10-es skálán úgy 7-es/8-as, éles fájdalmak esetében ugyanakkor nem árt végiggondolni az orvos szerint, nem csinálunk-e rosszul valamit. Ehhez hasonlóan az is rossz jel lehet, ha három nap után sem enyhülnek a tünetek, ez ugyanis akár egy súlyosabb probléma jele is lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek