Árt, ha gyakran ropogtatom a hátamat?

Egy ortopéd sebész szerint van jobb megoldás is a hátropogtatásnál, amely hosszú távon azért nem igazán tesz jót a porcoknak.

Az esténként Frankenstein-szerűen tántorgó hátfájósok kedvenc szabadidős elfoglaltságának egyikét egy New York-i ortopéd sebész, dr. Armin Tehrany vette górcső alá. A Women’s Health-nek nyilatkozó sebész szerint a napi rendszerességű hátropogtatás hosszú távon akár a porcok károsodását is okozhatja, érdemes tehát egészségesebb alternatívák után nézni.

shutterstock 243365110

A porcok károsodása persze csak a tényleg túlzásba vitt ropogtatás esetén fog bekövetkezni, ez azonban további fájdalmakkal, illetve az ínszalagok sérülésével is együtt járhat.

Érdemes inkább a ropogtatás helyett egy forró zuhany után megejtett visszafogott nyújtással segíteni a túl merevnek találtatott hátakon: a derekat behajlítva dőlj szép lassan előre, közelíts a padló felé, és lógj 15-30 másodpercig ebben a pozícióban.

shutterstock 697078615
Shutterstock

Emellett az is segíthet, ha hetente néhány alkalommal szivacshengerrel is megdolgozza valaki a hátát. Ez a módszer csak a hát felső részének ellazítására alkalmas: háton fekve, a lábakat 90 fokos szögben behajlítva, a csípőt megemelve, a karokat a mellkason összekulcsolva érdemes a gerincre merőleges hengeren élvezkedni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek