Kezdőként a konditeremben: így használd jól a kardiógépeket

Ellipszis tréner, futópad, lépcsőzőgép – az edzőtermek kardiórészlegének legfontosabb eszközei. Hogyan kell őket használni, és pontosan mennyit érdemes rajtuk edzeni, hogy eredménye is legyen a rajtuk töltött időnek? Szakértőnk mondja és mutatja is.

Kezdő vagy, ezért fogalmad nincs, mit csinálj, mennyi ideig és milyen gyakran az edzőterem kardiógépes részlegén? Csak semmi pánik, szakértőnk, Hámori Blanka személyi edző, a Corner Fitness üzletvezető-helyettese a testösszetétel-mérés titkai után most a kardiózás rejtelmeibe vezet be. Át is adjuk neki a szót:

Mire is jó a kardió?

A kardióval kapcsolatban először is tisztázni kell, hogy már nagyon rég nem állja meg a helyét az az elképzelés, miszerint „aki fogyni szeretne, az csak kardiózzon végeláthatatlanul”. A fogyás és a szép alak alapja ugyanis az izomzat, így a súlyzós edzések, kondigépek használata, valamint a megfelelő étrend az alakformálás igazi kulcsa. Azonban, ha mindezt kardióval egészítjük ki, az nagyon sokat lendít a fogyás folyamatán. Ráadásul a futás, a gyors gyaloglás vagy biciklizés jól fejlesztik az állóképességet is.

Hogyan lehet rosszul kardiózni?

Az egyik hiba, amit elkövethetünk, hogy csakis a kardiót iktatjuk be alakformálási célzattal. Sokkal több izmot lehet ugyanis építeni egy jó kis súlyzózással, ráadásul a szépen formálódó izomzat feszes, szép tónusú formákat eredményez. A leggyakoribb hiba viszont, hogy nem megfelelő az intenzitás, és valójában az egész mozgás nem is tekinthető edzésnek. Az olvasgatva szobabicklizés, a kényelmes tempójú gyaloglás, az aprókat lépegetés a taposón mind-mind kárba veszett idő!

A megfelelő edzésterhelés jelei: a magas pulzus, az izzadás, a fáradtság, a nehezebb légvétel

– ha eddig ezek nem jellemezték a kardióedzésed, akkor ezen villámgyorsan változtass!

Apró hibák, amelyek a fentiekből adódnak: A bemelegítés hiánya – persze, ha az edzés sem éri el a bemelegítés intenzitását, akkor ez eddig talán fel sem tűnt... De ha komolyan akarjuk venni a kardióedzést is, akkor azt is előzze meg egy tízperces bemelegítő kocogás, néhány körzés-hajlítás. Az is gyakori hiba, hogy az elégetett kalóriákat azonnal pótolni próbáljuk. Hagyjuk el a cukros üdítőket edzés előtt-alatt-után, valamint a nagy „megérdemlem”-étkezéseket, mert ezekkel is értelmetlenné tesszük az edzésünket!

Hámori Blanka
Hámori BlankaKaszás Tamás / Dívány

Mennyit?

Ha önmagában kardiózol, akkor legalább 30-40 percet érdemes a gépeken töltened, de ha a súlyzós edzés utánra iktatod be, akkor 20-25 perc is elég lehet. És nem muszáj egyetlen gépet, egyetlen fokozatot választanod! Csinálj köredzést vagy intervall edzést, használj különböző terheléseket!

  1. példa: FUTÓPADON közepes tempóban fuss 4 percet, majd tempósan gyalogolj 2 percet, amíg kifújod magad. Ebből a 6 perces szettből csinálj 5 kört! Kezdőként nem gondoltad volna, hogy máris 30 percet kibírsz a futópadon, ugye?! Pedig így sikerül, és a terhelés is megfelelő. Tölts még a biciklin 10 percet, majd nyújts le.
  2. példa: KÖREDZÉS: 2 perc gyors tempójú futás, 4 perc gyaloglás meredek emelkedőn felfelé, tempósan. Ezt kövesse 10 db négyütemű fekvőtámasz, 2 perc gyors tempójú taposás, majd 1 perc pihenő. Ebből a kb.10 perces szettből csinálj meg 4 kört! Levezetés: laza tempójú ellipszis, majd nyújtás.

Hogyan használd az egyes gépeket?

ELLIPSZIS TRÉNER & VARIÁCIÓI

Az ellipszis trénereknek már sok fajtája létezik, de a közös bennük, hogy a síelés vagy hegymászás mozdulatát imitálják, és a karokat is bekapcsolják a mozgásba. Ezek a gépek akkor lehetnek ideálisak, ha gerinc- vagy ízületi probléma miatt nem választhatunk becsapódással járó mozgást, pl. futást.

1.gif
Dívány / Dívány

ÍGY CSINÁLD: Ne kényelmesen használd a gépet, hanem dinamikusan, tempósan, a karral is tudatosan dolgozva! Bátran állíts az ellenálláson (végezhetsz intervall edzést könnyű és erős szakaszokkal). A képen látható gépen nemcsak az ellenálláson, de a mozgástartományon is lehet állítani. Ha kezdő vagy, vagy nagy túlsúllyal küzdesz, váltogasd a nehéz és pihenő szakaszokat, pl. 3 percenként! A mozgáshoz igazodjon a légvétel: 2 „lépésenként” szívd, és 2 lépésenként fújd a levegőt.

FUTÓPADON GYALOGLÁS

A futópadon nem csak futni lehet ám! Ha egy gyors tempójú, emelkedőn gyaloglást választhatsz, éppúgy leterhelheted magad. A futópadon „sétálgatás” az, amit el kell felejteni, hiszen a kényelmes séta nem számít edzésnek: a futópadon éppúgy nem, mint az utcán vagy bevásárlóközpontban. Ha tehát nem szeretsz futni, akkor is szeretheted a futópadot!

2.gif
Dívány / Dívány

ÍGY CSINÁLD: Szép egyenes tartással, gördülő talptechnikával kezdj lassan gyalogolni a futópadon, ha kezdő vagy, eleinte kapaszkodhatsz is. A csípő a futópad első harmadánál helyezkedjen el. Fokozd a terhelést (sebesség és emelkedő) addig, amíg érzed, hogy emelkedni nem kezd a pulzusod. 2 lépésenként szívd, 2 lépésenként fújd a levegőt. Iktass pihenőszakaszokat (pl. emelkedő nélküli, lassabb gyaloglás) a nehéz szakaszok közé, mondjuk 2 percenként.

FUTÓPADON FUTÁS

Futópadon futni picit más, mint a szabadban: sík a talaj, nem kerülgetünk bokrokat és gödröket, így a terhelés (főleg idegrendszer szempontjából) nem olyan, mintha kint futnánk. De edzésterhelésnek tökéletes, ráadásul az időtartamok, pulzus stb. kontrollálása szempontjából, no és kényelmi szempontok miatt a legnépszerűbb kardiómozgás.

3.gif
Dívány / Dívány

ÍGY CSINÁLD: Először is, amikor elindítod a szalagot, NE állj rajta, hanem a pad két szélén várj. A mozgó szalagra ráléphetsz, és (amennyiben már nem kezdő vagy) azonnal fokozhatod is a terhelést, hogy futni tudj. Legfőképp: ne csapd a lábad! A trappolás sem az ízületeidnek, sem a futópadnak, sem a népszerűségednek nem tesz jót. A talp saroktól lábujjakig gördüljön, a törzs felfelé törekedjen, a légvétel legyen egyenletes. Kombinálhatod pihenőszakaszokkal is (pl. gyaloglás).

TAPOSÁS VAGY LÉPCSŐZÉS

Sokan imádják, hiszen a lépcsőzés mozdulatát imitálva a popsit látványosan formálja a lépcsőzőgép – de ne feledjük, hogy elsősorban itt sem erősítésről, izomformálásról, hanem állóképesség-fejlesztésről és zsírégetésről beszélünk.

4.gif
Dívány / Dívány

ÍGY CSINÁLD: A leggyakrabban látott kép, amikor az ember a taposóra görnyedve, aprókat lépeget, amely mozgás semmilyen szempontból nem nevezhető sportolásnak! Itt is legyen egyértelmű, hogy az intenzitás és mozgástartomány terén át kell lépnünk a komfortzónán! Lépjünk szép nagyokat (mintha valóban lépcsőznénk), húzzuk ki magunkat, próbáljunk minél kevesebb testsúlyt helyezni a karokra. Ha egyensúlyozunk, és a tartásunkra is ügyelünk, akkor még több kalóriát égethetünk! A légzés itt is igazodjon a mozgássorhoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek