A legjobb házi praktikák izomláz ellen

Fáj mindened a tegnapi edzés után? A forró és a jeges fürdőknek is megvan a maga helye.

A Women's Health fiziológusok és személyi edzők segítségével összeállított gyűjtéséből kiderül, milyen sérülések és fájdalmak esetén érdemes forró fürdőt venni, és mikor érdemes inkább jegelni sajgó tagjainkat.

Forró fürdő

Egy még épp elviselhetően forró fürdővel leginkább a kitartást igénylő hosszabb edzések, például egy maraton után érdemes kísérletezni. Egy kutatás szerint mindez segíthet a sérült izmoknak, sokkal hatékonyabb lesz ugyanis egy forró fürdő után a szénhidrátok feldolgozása, aminek következtében az izmok regenerációja is felgyorsul.

shutterstock 98442872

Melegítőpárna

A krónikus izomfájdalmakra a keringést elősegítő melegítőpárnákat ajánlják a szakértők. A gyakran begörcsölő vagy begyulladó térdízületek, vagy a hát alsó részének edzés után előkerülő fájdalmain 15-30 perc párnázással is segíthetünk.

Jégpakolás

Elsősorban a rögtön az edzések után jelentkező, lüktető fájdalom és kisebb sérülések esetében hasznos. Az ízületek környékén különöse hasznos lehet a fájdalmat is csillapító és a bedagadó bokák és térdek méretét is visszafogó jég. Az edzés végeztével 30 percen belül érdemes belekezdeni, és 15 peres jegelési periódusokkal érdemes dolgozni.

shutterstock 587379677

Jeges fürdő

Csak a tényleg intenzív munkavégzéssel járó edzések után javasolt. A jég a belsőszervek felé vezeti a vért, amikor pedig kiszállunk, különösen nagy erővel tér vissza a vér végtagokba, ami felgyorsítja a regenerációt. Egyszerre három perc jég alatt töltött idő ajánlanak a szakértők, összesen 15 percig.

Mustra