A nőket az isten is kocogásra teremtette

Jóval gyorsabban mozgósítja a szervezetük a mérsékelt intenzitású mozgásokhoz szükséges oxigént.

A nők sokkal gyorsabban képesek mozgósítani az aerob mozgásformákhoz szükséges oxigént, mint a hasonló korú férfiak – állítja egy kanadai egyetem. A kutatás során azt vizsgálták meg a Waterlooi Egyetem kutatói, hogy teljesítenek a nők és a férfiak egy egyszerű futópados kocogás során. Az Independent szerint mindez ellentmondani látszik annak a feltevésnek, hogy a férfiak szinte minden tekintetben jobban teljesítenek a nőknél, ha sportról van szó.

shutterstock 721502437

A tanulmány szerint a viszonylag kevés izommunkával járó, lassabb és monoton mozgásformák során nagyjából 30 százalékkal gyorsabban mozgósítja a nők szervezete a munkavégzéshez szükséges oxigént, mint a férfiaké. A hasonló korú és súlyú nőket és férfiakat tesztelő kanadai kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy a nők esetében sokkal kevesebb a teljesítmény csökkenéséhez és izomfáradtsághoz vezető molekula képződik a hosszabb ideig tartó és kisebb intenzitású edzések során.

Azt egyelőre nem tudják egyébként a kutatók, pontosan minek köszönhető, hogy a nők ennyivel hatékonyabbak a mérsékelt intenzitású izommunkához szükséges oxigén mozgósítása terén. A tanulmány szerzője, Thomas Beltrame sem ezt várta a kutatástól, ő is arra számított, hogy a férfiak teljesítménye felülmúlja majd a nőkét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek