Jógával az álmatlanság ellen

Segíthet az elalvást megnehezítő, szorongásos tüneteken, és a megébredni is ritkábban fogsz.

Az Egyesül Királyság a világ legkialvatlanabb nemzete címéért is versenyben van. Nem véletlenül. A különböző alvással kapcsolatos problémák miatt kimaradt munkanapok és a munkájukat a kialvatlanság miatt nem megfelelően végző britek miatt évente körülbelül 40 milliárd fontot veszít az ország. A dohányzáshoz hasonlóan káros egészségügyi következményekkel járó álmatlanságra számos megoldás létezik, ezek közül egy a jóga, amelynek pozitív hatásairól most a Telegraph írt. De miben is segíthet a jóga?

Megszabadít a méreganyagoktól

A nem sokkal a lefekvés előtt elvégzett gyakorlatok segíthetnek a felgyülemlett méreganyagok eltávolításában, a légzésre fókuszáló feladatok pedig javítják a szervezet oxigénellátását.

Stresszoldó

A stressz és a szorongás nem csak a hangulatunkat, de az immunrendszer működését és az emésztést is képes megzavarni. A szorongásos betegeknek ráadásul nem kevesebb mint 70 százaléka alvásproblémákkal is küzd. A jóga a barátokkal való időtöltéshez és a meditációhoz hasonlóan működik, és stresszoldó képességének köszönhetően nyugtató hatással van a szervezetre.

shutterstock 525062143

Az idegrendszerre is hatással van

Az alváshoz nélkülözhetetlen hormonszint változásokat a vérkeringés és az agynak az alvás-ébrenlét szabályozásában szerepet játszó részének serkentésével képes elősegíteni a jógázás.

Instagram helyett

Az idegrendszert összezavaró, Napként világító képernyők hatására kortizol termelésébe kezd az éjszakát a nappallal összekeverő agy, ami jelentősen megnehezíti az elalvást. Ha sikerül a lefekvés előtti képernyőbámulást jógára cserélni és mindezt rendszeresíteni is, máris könnyebb dolga van az embernek.

Az alvás minőségére is kihat

Egy kutatás szerint nem csak a könnyebb elalvást segíti a jógázás. A jóga hatékonyságát álmatlanságban szenvedőkön letesztelő kísérlet szerint a gyorsabb elalvás mellett az alváshosszra, a megébredések számára, és a visszaalvás előtt álmatlanul töltött percekre is jótékony hatással vannak a gyakorlatok.

Úgy általában elég békés dolog

A sokáig kitartott gyakorlatok, a halkszavú instrukciók, a kontrolált légzés és a megnyugtató zene mind-mind olyasmi, ami nyugalmat és békét sugároz, tehát tulajdonképpen nem csak a gyakorlatok fizikai hatása, hanem a hangulati tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy kellőképp lelassuljon valaki ágybabújás előtt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra