Mintha a Szigeten buliznánk, csak mindenki józan

Azt képzeltem az elején, hogy a táv felénél meghalok és kidőlök az útra, de végül simán bírtam – mondta Erika, miután lefutotta a 21 kilométeres távot. Önkéntes futóink az utolsó héten már fáradtak voltak, és kételkedtek abban, hogy teljesíteni tudják a Nike Budapest Félmaratont, de végül sikerült. Ancsa szerint a mozgást receptre kellene felírni sok betegség ellen, kötelező jelleggel. Riport és videó.

Nő a pályán: íme Ancsa, Erika és Zsófi két és fél hónapos felkészülése.

„Úgy érzem magam, mint a Szigeten, csak itt mindenki józan, én is az vagyok”- mondta valaki a lassan haladó tömegben. A verseny napján reggel kilenc óra körül már több ezren gyülekeztek a Városligetben a Széchenyi fürdő környékén, és készültek a tíz órás rajtra. Önkéntes futóink ekkor kezdtek el melegíteni, és nem merték teljes meggyőződéssel állítani, hogy biztosan sikerül teljesíteniük a távot.

Hihetetlennek tűnt, hogy élvezni fogom

„Pár nappal ezelőtt kezdtem érezni a 21 kilométer súlyát. Iszonyatosan nagy táv ez egy olyan embernek, aki azelőtt kevesebbet mozgott. De magamat ismerve, a csapat: a több ezer ember, a környezet: Budapest gyönyörű útjai, épületei miatt az eddigi csúcsomat megdöntöm ma”- mondta Ancsa, akit eddigi posztjai alapján két dologgal lehet a legjobban motiválni a futásra: a szép tereppel, és a Chemical Brothers zenéivel.

Erika még kevésbé volt biztos abban, saját lábon ér majd vissza a Városligetbe, mivel azt már korábban írta, a lába a felkészülési időszak alatt gyakran fájt. „A félmaraton hetében próbálgattuk a teherbíró képességem. Hétfőn és szerdán futottam egy-egy Margitkört. Sajnos a lábam továbbra is fáj és egyre inkább elveszítem az esélyt arra, hogy meg tudjam csinálni a távot”- mondta kishitűen. Nem árulunk el vele nagy titkot – már a díványos Twitteren is beszámoltunk róla, hogy a távot mindhárom önkéntesünk teljesítette.

Zsófi a barátjával együtt készült fel a versenyre, ők váltóban szeretnek futni, az utolsó héten már csak húsz perces futás szerepelt edzéstervükben. „Nagyon jól éreztem magam, dübörgött az Irie Maffia, és csak szedtem a lábam elég jó tempóban. Amikor nyáron elkezdtem a felkészülést, még szinte hihetetlennek tűnt, hogy élvezni fogom a futást.” Ami az étrendet illeti, az edzéstervük szerint a hal és a tészta volt a felkészülés utolsó időszakának a két, fontos fogása. A futás reggelén mindössze korpás kekszet ettek.

A lányok szerint abban, hogy viszonylag könnyen le tudták futni a távot, közrejátszott a teljes táv alatt dübörgő zene, az a sajátos bulihangulat, ami a tömegben kialakult. A rajtnál a műsorvezető megtáncoltatta a versenyzőket, legalábbis a szilvalekvár főzés, vagy az ablakpucolás háztartási mozdulatait igyekezett tánccá alakítani. A legkevésbé jó ötlet a futáson a mezőnyt hajtó csikós volt, aki ostorával egyszer megcsapott egy fotóst.

Zongorával bíztatták a tömeget

Nike Budapest Félmaraton leltár

Idén 52 országból több mint 1000 külföldi nevezés érkezett. A legtöbben Angliából, Szlovákiából és Olaszországból indultak a versenyen. Összesen 6100 egyéni induló volt, és 450 pár váltóban indult. A Ligetkörön 3500 fő indult, ez volt a verseny legrövidebb távja. A mezőny legidősebb magyar férfi indulója 83, a legfiatalabb 12 éves volt, a női indulók közül a legidősebb 71 éves, a legfiatalabb 13 éves volt. Idén kerekesszékes versenyzők is indultak a távon. A versenyt a férfiak mezőnyében Tóth Lászlónyerte, a nők között Papp Krisztina, olimpikon középtávfutó diadalmaskodott.

„Az eleje nagyon könnyű volt. az Andrássy úton nem tüntetők vagy ellentüntetők, hanem kereplőt forgatók, hajrázók, tapsolók voltak mindenütt, középen pedig jópár zenei állomás, ahol klasszikus zenével (zongorával) biztatták a sokadalmat” – számolt be az élményeiről Ancsa. „A 15. kilométernél már kezdtem élvezni a futást, végig a pesti rakparton, néztem a Dunát, ahogy a kedvenc hídjaim átfutnak a fejem felett. Jó volt, aztán még egy-két emelkedőnél meg-megálltam pihenni, de végig akartam csinálni. Sokat ittam útközben, banánt és szőlőcukrot ettem”- tette hozzá Ancsa, aki a Nyugati felüljárónál egy percre megállt, de az állomáson Monspart Sarolta rosszallóan nézett rá, így újra futni kezdett. „Most olvastam a könyvét, és tetszett, ez motivált tovább.”

Erika elmondta, a futás alatt valahogyan nem fájt a lába, valószínűleg azért, mert a tömeg és a hangulat elterelte a figyelmét. „Azt képzeltem az elején, hogy a táv felénél meghalok és kidőlök az útra, de végül simán bírtam”- mosolygott. Zsófi ezalatt az embereken gondolkozott futás közben. „Nagyon sok, különböző korú, testfelépítésű emberrel találkoztunk és ez reményt ad nekem arra, hogy jövőre egyedül álljak majd rajthoz.”

Receptre írhatnák az orvosok

A nap negyedik hőse a fotósunk, aki súlyos felszerelésével a hátán futva követte a mezőnyt. „Egyszer eléjük akartam vágni, ezért úgy döntöttem, az Oktogonnál felszállok a földalattira. Amikor azonban a Vörösmarty téren feljöttem, a mezőny már jóval előrébb tartott. Meglepett, hogy milyen gyorsak”- számolt be kollégánk a visszatérése után, amikor is az önkénteseinket vártuk a Sörsátorban. Egy korsó sör ára 750 forint volt, eszerint az egészséges életmód olcsóbb.

Flow-élmény

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus elmélete szerint a flow-élményt olyan esetekben tapasztalhatjuk meg, ha például a képességeinkkel összhangban lévő, egyértelmű célokat választunk, és a feladat sem túl könnyű, sem túl nehéz a számunkra, ha az öntudatosság tudatos észlelése megszűnik, ha az időérzékelés torzuk, vagyis teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk.

A futóink távollétében a verseny celebfutóit kérdezgettük a sporthoz fűződő viszonyukról (ez látható a videós beszámolóban). Sem Mark, sem SP nem bizonygatta, hogy mekkora sportember,Winkler Róbert - aki már maratont is futott - érdekesebb tapasztalatokról tudott beszámolni. Például arról, hogy ha futás közben nem hallgatunk zenét, akkor sokkal könnyebb elérni a flow élményét, őt azonban, főleg a téli időszakban a ködös skandináv metál dobja föl edzés közben.

Végül Ancsa saját flow-élményéről így számolt be. „Amikor elkezdtem futni, azt gondoltam, a sok energiámat levezetendő kell futnom, illetve azért váltogatom a terepet, mert szükségem, hogy mindenféle impulzus érkezzen felém. Valójában ennél sokkal többet adott ez a mozgásfajta. A legfurcsább az, hogy még több energiám lett, vagyis inkább átalakult, merthogy az állóképességem jobb lett, az életvitelem megváltozott. A mozgást receptre írhatnák az orvosok sok betegség ellen, kötelező jelleggel.”

A lányok folytatják a futást, a következő cél a Coca Cola női futógála lesz.

Dívány leltár és izomláz

Ancsa nettó futóideje 2:32:08 volt, Erika 2.13 alatt érkezett vissza a Városligeti kiindulóponthoz. Zsófi barátjával Thomassal váltóban nettó 2 óra 4 perc alatt, bruttó 2 óra 10 perc alatt futották le a Félmaratont (azért ez a két fajta idő, mert a legelején a tömeg miatt csak később lépték át a rajtvonalat), ebből Zsófi. 48 perc alatt futotta le a 7,2 km-t. Amikor másnap az izomlázukról  érdeklődtem, Ancsa így válaszolt: „nagyon örülök, hogy a budapesti utcák egy része akadálymentesített.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek