Ezekre figyelj, ha együtt nyaralnál a kutyáddal

Miért hagynád otthon a kedvencedet, ha arra is van lehetőség, hogy magaddal vidd? Útlevél és oltások nélkül viszont semmiképp se induljatok el!

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával, még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Kutyabarát szállás

Ha szállást keresünk bel- vagy külföldön, akkor figyeljünk arra, hogy kutyabarát helyről van-e szó. Külföldi célállomás esetében a pet-friendly kifejezést érdemes keresni, több szálláskereső oldalon külön is rászűrhetünk erre a kifejezésre. Az önálló nyaralóházak és apartmanok javasoltak a kutyával utazóknak, így a kutyusnak a kertben lesz egy kis élettere, ráadásul kevésbé valószínű, hogy belebotlunk egy-egy ellenséges, kutyát kevésbé elfogadó nyaralótársba. A szállásfoglalás előtt egyeztessünk közvetlenül a szállásadóval arról, hogy milyen kutyát vagy kisállatot fogad, ugyanis vannak olyan helyek, ahol csak a kisebb testű kedvenceket látják szívesen.

Repülés kutyával

Repülős nyaralásnál néhány fontos részletre oda kell figyelni: egyrészt az olcsó, fapados repülőjáratok egyáltalán nem vállalnak állatutaztatást, egyedül csak a vakvezető kutyákat engedik fel a fedélzetre, másrészt a klasszikus légitársaságok is szigorú szabályokat követnek. A kutya szállítása kétféle módon történhet: vagy a fedélzeten, amennyiben a kutyabox maximum kézipoggyász-méretű és befér az előttünk lévő ülés alá, vagy a poggyásztérben, hivatalos, maximum 125 x 69 x 80 cm-es boxban. Egy gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért ezt előre egyeztessük a légitársasággal a jegyvásárlásnál. Egy utas maximum két állatot vihet magával, ezenfelül csak önálló légi áruként lehet szállítani őket. A budapesti repülőtér termináljára egyébként be lehet vinni kutyákat.

Stresszcsökkentés utazás alatt

Ha muszáj repülővel menni, akkor tegyünk be az állat mellé valamilyen otthoni kedvenc játékot vagy rongyot, amely ismerős illataival megnyugtathatja a kutyust. Ez egyébként hasznos lehet az autóban is, illetve hosszabb autóútnál álljunk meg egy-két óránként pihenőre, evésre, ivásra, egy kis mozgásra. Az autós utazás lényegesen könnyebb kutyával, különösen ha van a családnak saját járműve, amit már ismer. A gépkocsikölcsönzők közül keressük a pet-friendly vállalatokat, amelyek nem számolnak fel külön díjat a kutyusok utazásáért.

Úti patika baj esetére

Idegen országban biológiai szempontból a kutyák sem viselkednek másként, mint az emberek. Az idegen tápok, ételek, a szokatlan víz náluk is hasmenést, hányást okozhat, a sós tengervíz kiszáradást, szőrhullást eredményezhet, a naptól kiütések jelenhetnek meg a bőrükön. Érdemes ezért úti patikával készülni kedvencünk számára is. Ha tehetjük, vigyük magunkkal a megszokott tápját, és elsősorban palackozott vízzel itassuk. Az állatgyógyszereket csak külön orvosi papírral lehet átvinni a határon, így inkább a természetes étrend-kiegészítőket csomagoljuk el baj esetére. A huminsav például pár óra vagy nap alatt megszünteti a hasmenést, a hányást, sőt a belőle készült krémek sikeresen kezelik a viszketést és az esetleges bőrproblémákat is. Utazás előtt, még itthon érdemes elkezdeni valamilyen immunerősítő kúrát, hogy erősen vágjon neki a kutyus a nagy kalandnak.

Sokkal jobban érzi magát veled, mintha egy panzióban hagynád
Sokkal jobban érzi magát veled, mintha egy panzióban hagynádMlenny / Getty Images Hungary

Kötelező kutyaútlevél

Az Európai Unióban és azon kívül különböző szabályok vonatkoznak a kutyusok határátlépésére. Az Állatorvosi Kamara kisállatútlevélről szóló weboldala hasznos információkkal szolgál arról, hogy miként lehet igényelni a szükséges határátlépési dokumentumokat, illetve milyen védőoltások szükségesek egy-egy országba való belépéshez. Az kutyaútlevél egyébként csakis az éves veszettségi oltás megléte esetén érvényes, így ha nyaralás előtt az állatorvosnál járunk, akkor igazoltassuk le kedvencünk oltásait az útlevélben is. Ezzel ugyanis az uniós országok között szabadon szállíthatjuk a kedvencünket, és ezt az iratot kérik a repülőtereken is.

Kutyabarát strandok

Horvátországban és Görögországban a legtöbb strandon tilos a kutya fürdetése, ugyanakkor több tucat hivatalos strand kínál kutyabarát partszakaszt, és az eldugott, néptelen kis öblökben is fürödhet velünk a kutyus. Mielőtt kiválasztjuk, hogy hova megyünk nyaralni, vegyük azt is figyelembe, hogy a közelben lévő strandon mik a szabályok. Olaszországban a főszezonon kívül szinte minden közstrandon szívesen látják a kutyákat is, viszont júniustól augusztusig csak a kijelölt kutyabarát helyekre lehet bevinni a család kedvencét. Már léteznek olyan weboldalak, ahol aktuálisan mindig összegyűjtik a kutyabarát strandok listáját.

Nincs kutyád, de szeretnél? Fogadd őt örökbe!

Kutyát tartani csodás dolog, de közben hatalmas felelősség is. Ha úgy érzed, készen állsz rá, és igazán szeretnél jót tenni egy kutyával, akkor az örökbefogadást neked találták ki. Most a Futrinka Egyesülettel karöltve szeretnénk neked bemutatni egy gazdikeresőt, aki melletted biztosan szuperkutya lenne. Ha komolyak a szándékaid, ide írj: nemetdogsos@gmail.com

Hellóka, leszel a gazdim?
Hellóka, leszel a gazdim?

Füles fiatal német dog kan, egy igazi szuperkutya.

Füles egy igazi kajla kutya, egy igazi bohóc. Ő az, aki a legnagyobb örömmel veti bele magát minden új dolog megismerkedésébe, mindent feltérképez, mindent kipróbál, nem ismeri a lehetetlent. Ugyancsak ő az, aki folyamatos bohóckodásával mindenki arcára mosolyt csal, egy percre sem áll le, jön, megy, intézkedik, szervezkedik, közben ő maga is mindig mosolyog. Kanapékutyának nem ő a legalkalmasabb, de a legtöbbet rajta és vele lehet nevetni, ahogy ő tudja a gazdáját is a legjobban lefárasztani, ha egy munkanap nem lett volna elég. Már szépen jár pórázon, de sokat kell még tanulnia.

Ha labdáznál, futkosnál és ugrálnál vele még éveken át, jelentkezz!

Benti tartással és ivartalanítva fogadható örökbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek