Könnyebb lesz az édesanyáknak a magyar munkaerőpiacon?

GettyImages-1334607280 (1)

A kétkeresős családmodell elterjedésével az anyák szülés után 4, majd 6, végül 8 órás foglalkoztatással térhetnek vissza ideális esetben a munka világába, de ennek a pillanatnak az elérkezése országonként nagyon változó. A franciáknál például a szülés után összesen csupán 2 hónap a fizetett gyes, az USA-ban pedig a bölcsődei, óvodai állami ellátás nem megoldott, ami nagyban befolyásolja a család döntését az anya pénzkeresőként való munkaerőpiaci megjelenésével kapcsolatban. Szakértők segítségével jártunk utána, milyen lehetőségei vannak a munkába állásra ma Magyarországon egy édesanyának.

Európa országai különböző mértékben támogatják a szülés után otthon maradó édesanyákat és édesapákat: Franciaországban a szülés előtt 1 hónappal megkezdheti az édesanya az otthoni felkészülést a gyermek érkezésére, de utána mindössze 2 hónapot finanszíroz az állam teljes fizetéssel. A munkaerőpiaci verseny kiélezettsége miatt a legtöbb édesanya ennek elteltével, pozícióját féltve vissza is áll a csatasorba. Van ugyan mód a gyermek 3 éves koráig hosszabbítani, de az már fizetés nélküli vállalás lehet csak a család részéről, kevés tb-hozzájárulással. 

Nemzetközi kitekintés

Az olaszoknál összesen öt hónap áll rendelkezésre, ebből egy-vagy kettő szülés előtt. Erre a kötelező öt hónapra az állam a fizetés 80%-ának térítését garantálja. Hosszabbítás elképzelhető maximum egybefüggő 6 hónapra, de ekkor már csak a fizetés 30%-ával kalkulálhatnak a családok. A svédek családcentrikusabbnak bizonyulnak, mint a nagycsaládos hírében álló olaszok, vagy csak anyagi körülményeik engednek más lehetőségeket: Svédország 480 nap lehetséges gyesből 390 alatt biztosítja a fizetés 80%-át. Két gyereknél ez 660 nap lehet, háromnál 840. Abban is élen járnak a svédek, hogy 1974-ben náluk vezették be elsőként, hogy ezt az időszakot a szülők megoszthatják egymás között, vagyis az édesapa is jogosult a gyesre.

Itthon otthon

Magyarországon, a családok anyagi lehetőségeinek függvényében is, de gyakori a 3 év kimaradás is. 

Érdemes gyes közben is követni az eseményeket, amennyire lehetséges… Getty Images Hungary
Érdemes gyes közben is követni az eseményeket, amennyire lehetséges… Getty Images HungaryMarka

Ennyi kihagyás után nem minden édesanya találja meg a helyét újra a munka világában. Ilyenkor lehet szükségük karrier-tanácsadásra, vagy éppen az egyre gyorsuló pályázási és interjúzási folyamatok aktuális trendjeinek megismerésére. 

„Jellemző, hogy szeretnénk minden feladatunkban és felelősségi körünkben maximálisan helytállni. Merjünk tanácsot kérni a munkaerő-közvetítő cégektől” – biztatnak a JobGroup szakértői, Juhász Ágnes HR-tanácsadó és Snóbli Zsuzsanna Talent Sourcer, majd hozzáteszik: „A vállalatok rugalmasságra, távmunkára, valamint az atipikus foglalkoztatásra való nyitottságukkal tudnak hozzájárulni a kismamák sikeres munkaerőpiaci visszatéréséhez.”

A távmunka sok lehetőséget rejt magában
A távmunka sok lehetőséget rejt magábanMarka / Getty Images Hungary

„A koronavírus nyomán elterjedt távmunka az édesanyáknak hatalmas segítség, ami gördülékennyé teszi a munkát. 

Az utóbbi két évben a vezetők fel tudták mérni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és kialakították az ehhez szükséges folyamatokat és feltételeket” – magyarázza Juhász Ágnes.

Rugalmas munkarend

„Abban az esetben, ha az édesanya home office-ból és rugalmasan tud dolgozni, akkor nemcsak a váratlan szituációkhoz képes jobban alkalmazkodni és helytállni, de a munkahelyre való beutazás megspórolásával sok dolgozónak lehetősége nyílik az utazásra szánt időt a munkavégzés javára fordítani. Vagyis, akár teljes állásra is tudnak cserélni részmunkaidős lehetőségeket” – mondja a HR-tanácsadó, hozzátéve: „Külön kiemelném a hibrid munkarendet. Ez lehetőséget biztosít a munkavállalóknak arra, hogy néha kiszakadjanak az otthoni munkavégzésből. Azt egyértelműen látjuk, hogy egyre nagyobb az igény az irodába való visszatérésre, mert a folyamatos otthonlét izolálja az embereket. Hosszabb gyes után különösen jólesik a napi szintű kimozdulás az édesanyáknak. 

Hibrid körülmények között a munkavállalók a maximumot tudják kihozni magukból.” 

„Egyre magasabb a munkaerőhiány, aminek feloldására egyre több vállalat nyit a kismamák irányába, sőt tudatosan alakítanak ki olyan pozíciókat, amelyekben kismamákra számítanak. A családbarát programokkal tovább próbálják motiválni a kisgyermekes szülők jelentkezését. Számos vállalattal történő szoros együttműködésünk során azt látjuk, hogy évek óta egyre nagyobb a nyitottság a szülés után részmunkaidőben visszatérő édesanyák felé” – vélik a szakértők.

Szakértőink elmondása alapján a vállalatoknak erre kell figyelnie, ha szeretnének édesanyákat alkalmazni:

 • munkakörök felmérése, átalakítása az otthoni munkavégzéshez illesztés céljából,
 • eszközök és kommunikációs, vállalati szoftverek beszerzése, működtetése,
 • amennyiben lehetséges, feladatorientáltság helyett eredményorientált látásmód kialakítása, 
 • vállalati nyitottság, bizalom a munkavállalók felé.

A tanácsadók egyetértenek abban, hogy gyermek mellől a munka világába történő visszatérés nehéz feladat, ugyanakkor a legtöbb édesanya motivált és felelősségteljes.

A hibrid munkarend előnye a jóleső kimozdulás
A hibrid munkarend előnye a jóleső kimozdulásThomas_EyeDesign / Getty Images Hungary

Juhász Ágnes és Snóbli Zsuzsanna HR-szakértőként és szülőként az alábbiakat tanácsolják a munkát kereső édesanyáknak:

 • Merjünk segítséget kérni és a segítséget elfogadni.
 • Kommunikáljuk helyzetünket egyértelműen a munkáltató felé, és keressünk közös megoldást.
 • Készítsünk álláskeresési stratégiát, és szűrjük ki azokat a cégeket, amelyek nem tudnak a mi élethelyzetünkben szükséges mértékű rugalmasságot biztosítani. Nem minden munkakörben és vállalatnál oldható meg az otthoni munkavégzés, bármennyire igyekeznek.
 • Alakítsunk ki rendszerességet a családi életünkben és a munkánkban egyaránt.
 • Legyünk rugalmasak, és fogadjuk el, hogy a gyermek, a család és a vállalat életében is történhetnek változások.
 • Érdemes elgondolkozni az online ügyintézés, bevásárlás, ételrendelés lehetőségein. Bár ezek általában pluszkiadást jelentenek, de hosszú távon kifizetődő lehet.
 • Ne engedjük, hogy a gyerekeken csapódjon le a munkahelyi stressz okozta feszültség.
 • Figyeljünk a munka és magánélet egyensúlyára, és szánjunk időt a feltöltődésre még akkor is, ha néha csak naponta egy-egy rövid séta fér bele.
 • Legyünk higgadtak. Sok kihívással néz szembe egy kisgyermekes, dolgozó szülő, azonban a legfontosabb a saját és a gyermek egészsége és nyugalma.

Ha a vállalatok bizalmat szavaznak a dolgozni akaró édesanyáknak, akkor elkötelezett és motivált munkavállalókkal gazdagodhat csapatuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra